Hjärtlig klubbkänsla med Sgt. Pepper's Lonely...
Forum Hus - Hus & hem
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Nygga nytt hus, vad kostar det, är det värt det och vad tillkommer?

  Fre 11 nov 2011 22:03 Läst 5257 gånger Totalt 6 svar
  Fre 11 nov 2011 22:03

  Jag och sambon funderar på att om några år köpa en tomt och bygga nytt hus. Dock är vi lite fundersamma över priserna, får man mer för pengarna om man köper ett befintligt hus och renoverar? Dock känner jag mig väldigt sugen på nytt.

  Har kollat lite på exempelvis Fiskarhedenvillan och Eksjöhus hemsidor. Där finns ju priser på själva husen, vad är det som tillkommer förutom tomten på det priset? Och vad kostar det?

  Sen undrar jag om det är möjligt att få huset byggt men att sköta tapetsering osv själva, kan man komma undan lite billigare då eller är det bara skitsummor i det stora hela? Tänker att sådant klarar vi av själva, vi har händiga i familjen och sambon är bra på sådant.

  Klarar man en nybyggd villa på närmare 200 kvm, 6 rum och kök på två vanliga medelsvenssonlöner? Vi vill gärna ha råd att resa, spara och leva också, inte bara överleva.

  Byggsatserna kostar mellan 8-900 000 och 1,3 milj. Vad kan en slutsumma sluta på med tomt och resten som tillkommer? Om vi säger att avlopp och vatten redan finns, åtminstone till tomtgränsen?

  Kan inget alls om sånt här därför jag undrar.

  Nån som har några fakta att bidra med?

 • Lör 12 nov 2011 00:30 #1

  Beror väl ex. på vart ni vill bygga? En normal svenssontomt en timme utanför ex. Gbg kan kosta allt mellan 100 000 o 3 000 000 ...

 • Susann­e905
  Visa endast
  Lör 12 nov 2011 08:29 #2

  Fiskarhedenvillan är lösvirke, dvs plockepinn. Räkna med att ett färdigt hus kostar ca tre gånger så mycket som själva byggsatsen....

  kolla på byggahus.se

 • Susann­e905
  Visa endast
  Lör 12 nov 2011 08:31 #3

  För att lätt räkna en schablonkostnad: räkna med att huset kostar ca 2,5-3 miljoner exklusive tomt, anslutningar och andra kringkostnader.

 • Fre 25 nov 2011 22:10 #4

  Hur mycket tänkte ni göra själva? Vi har köpt fiskarhedenvillan för 800 000, kommer lägga ungefär 1 miljon till, och då gör vi allt själva förutom stomresningen, men då ska fixa vatten och avlopp också, vilket ni kanske slipper.

  Tänk på att grunden inte tillkommer när man köper byggsats, den kostar en hel del. 

  Det är svårt att säga vad som är billigast av att bygga nytt eller köpa befintligt, men när vi stod i valet och kvalet bestämde vi oss för att bygga nytt av den anledningen att ett renoveringsobjekt aldrig blir klart.
  När man väl blir färdig med det ena så behöver pannan bytas, fasaden målas eller så har några gamla rör börjat läcka...
  Har man ett nybyggt hus är allt nytt och förhoppningsvis underhållningsfritt i ett antal år. Dessutom får man inga obehagliga överraskningar när man börjar riva i väggarna som inte besiktningsmannen har upptäckt, tex mögel, kallras mm.  

  Men självklart kan det vara mycket charmigt med ett gammalt hus också, kolla bara upp att det är fräscht.

  Lycka till! 

 • Tor 1 dec 2011 11:20 #5

  Vi byggde ett Eksjöhus "Lyckan" för några år sen. Tror själva huset kostade ca 900 000 då. Totalt slutade det hela på ca 2,3 milj, inkl tomt med anslutningsavgifter på 250 000. Men vi gjorde ganska mycket själva.

 • prahli­s
  Visa endast
  Tor 1 dec 2011 11:29 #6

  Vi har tittat runt och varit och pratat med representanter även om vi inte har planer på att bygga förrän om många år. 

  Vart har ni tänkt bygga hus? I Sthlm kan man räkna med en tomt på mellan 1-7 mille beroende på vart ni vill bo, annars kan det bli runt 100 000 kr istället om ni tittar på landsbygden i skåne eller lappland

  Vi tittade på ett St Anna hus på 200 kvm och färdigbyggt med färdigställd ovanvåning skulle gå på ungefär 3 mille med tomt på ca 150 000 kr. Sen tillkommer det extra kostnader för eventuell sprängning och dragning av avlopp och vatten.

  Tänk på att många av de som erbjuder billiga hus också oftast tar extra betalt för att dra dit kontainer och liknande, väldigt många dolda avgifter.

  Att bygga själv kräver mycket och en byggsats innebär ju att de bara lägger materialet på tomten och sen är man själv. Går säkert att deala med dem att göra vissa saker men vissa saker är smartare att ge bort till dem som vet vad de håller på med.

  Ta kontakt med företagen och sätt er och prata löst med dem, för många av dem tycker det är bra att man förhör sig lång tid innan. Tänk på att kolla upp byggloven på tomterna ni tittar på med.

  Och bor ni i Sthlm så finns ju husmässan i Alby att åka och titta på färdigställda hus. 

Svara i tråden: Nygga nytt hus, vad kostar det, är det värt det och vad tillkommer?
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Hus & hem
Svara i tråden...

Innehåll