Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Religiös avvikelse från uniform, rätt eller fel?

    Umm T skrev 2011-12-07 20:13:52 följande:
    Jag tycker folk borde vara mer öppna för förändringar än somliga i Sverige är idag.
    Javisst, öppna för religioner som sägs vara oföränderliga Skrattande
  • Tom Araya
    Umm T skrev 2011-12-08 12:09:35 följande:
    Men ni är ju inget bättre själva. Vi är i alla fall ärliga. Ni säger att ni vill ha förändring men är sedan emot förändring när det gäller folk som är öppna med att de inte vill ha förändringar i religionen.
    Jag vill inte ha förändringar av ett uniformssystem till förmån för rent privata preferenser som inte har ett skit med yrket att göra. Det är att urholka likställdheten och det neutrala i uniformen.
    Även om uniformssystem byts ut, förändras och förbättras som så syftet relativt oföränderligt.
  • Tom Araya

    Argument som att världen är föränderlig och att man måste ta till sig nya tankesätt är löjligt när det kommer till uniform. Då har ni har inte förstått syftena med uniform.

    Hade alla religiösa använt samma argument på sig själva hade inga sådana här förändringar i uniformsregler behövts. Jag tror faktist att det finns tillräckligt många religiösa i detta land som mycket väl kan tänka sig att lägga av slöjan, turbanen, kippan eller vad det nu må vara till förmån för en uniform i jobbet, om de nu gärna vill ha ett sådant jobb, att denna regeländring inte kan ses som något annat än ett försök till att vara PK.

  • Tom Araya
    oOHalalOo skrev 2011-12-08 18:10:39 följande:
    Jag har fortfarande inte fått någon förklaring som slöjmotståndarna har framlagt som belyser hur en polis som bär uniform och därtill har slöja under, inte bär polisuniform...
    Vad menar du? Det är klart en polisunifom fortfarande är en polisuniform med slöja. Annars hade jag inte haft någon invändning mot bärande av slöja.
  • Tom Araya
    oOHalalOo skrev 2011-12-08 18:57:52 följande:
    Vi har nog uppfattat att du inte vill ha några förändringar. Men nu är det ju inte du som ensamt bestämmer hur det blir eller ser ut.
    Nej, för du kan inte ändra på syftet med uniform, då kan du lika gärna avskaffa den.
    Vilken förändring är du för då om du inte anser att en muslimsk kvinna kan jobba som polis utan denna förändring i ett uniformsreglemente?
  • Tom Araya
    Dorian Ertymexx skrev 2011-12-08 12:13:53 följande:
    Precis. Dubbelmoral så det förslår.
    Jag tycker det är dubbelmoral att säga att system måste ändras för att passa mig, inte att jag kan ändra mig så att det passar systemet.
  • Tom Araya
    oOHalalOo skrev 2011-12-08 19:05:53 följande:
    Syftet förändras inte, det är en polisuniform. Den som finns i den åtar sig att utföra ett arbete utifrån de regler och riktlinjer som gäller.

    Vi måste vara rädda om den personliga integriteten. Den är oehört viktig för de flesta människor och det är den som gör oss till bra människor och att vi utför ett bra arbete. Om vår integritet kränks eller tas ifrån oss, då har vi inte längre den självklara förutsättningen att agera utifrån.
    Syftet med uniform är också likställdhet och neutralitet. Anser du att det kränker din integritet är inte uniformsyrken (i alla fall inte vissa) något för dig.

    Just dessa syften är betydligt viktigare i ett yrke som polis i och med yrkets uppgifter och befogenheter än vad det är i exempelvis yrket som servitör/servitris.
  • Tom Araya
    knisse skrev 2011-12-08 19:06:40 följande:
    det handlar väll om bada delar.
    Just i detta fall anser jag inte att det är systemet som ska anpassa sig efter individen eftersom ett av syftena är att göra individen neutral, likställd med andra individer i samma yrke och med samma uniform och personliga uttryck genom klädseln hålls tillbaka.
  • Tom Araya
    knisse skrev 2011-12-08 19:31:18 följande:
    du menar att man inte far ha en individuell frisyr? skägg? eventuellt smycken eller andra perssonliga märkmal?
    Smycken utanpå uniformen får man i regel inte ha.
    Håret tillhör din kropp, inget du kan ta av eller på när du går till eller från jobbet. I vissa uniformsyrken kräver man dock att långt hår ska sättas upp.
  • Tom Araya
    knisse skrev 2011-12-08 19:39:29 följande:
    bade ringar och örhängen är ofta tillatet.
    Det beror på vilka yrken du tittar på.
    I försvaret ska allt utanför uniformen, utom möjligtvis armbandsklocka bort. Främst av skaderisk men även för likställdhetens skull.
    Halsband kan du ha om det stannar innanför plaggen men man rekommenderar det inte.
Svar på tråden Religiös avvikelse från uniform, rätt eller fel?