Inlägg från: Mironowi |Visa alla inlägg
  • Mironowi

    Dags att börja tänka om gott folk??

    Alltid kul när någon uppmärksammar våra miljöproblem och de följder de får, och även funderar över vad man kan göra för att påverka.
    Jag är ingen ängel själv. Jag åker bil, och även om jag försöker att inte göra onödiga resor så händer det ibland att man missat något i planeringen och därmed gör en extra resa. Däremot så bytte jag bil när jag för ett dryg år sedan flyttade ut på landet, och lyckades i och med det halvera bränsleförbrukningen samt minska mina utsläpp drastiskt.
    Jag försöker att handla närproducerat och ekologiskt, men erkänner att jag ibland väljer det sämre alternativet av ekonomiska skäl, när prisskillnaden helt enkelt är för stor.
    I övrigt så gör jag väl det som de flesta faktiskt gör, väljer lågenergilampor, sparar på elen, slänger så lite mat som möjligt, återvinner, handlar på second hand när alternativet finns, etc.
    Men visst kan jag göra mer. Det kan nog de flesta av oss.

    Jag borde se till att tilläggsisolera huset, men det kostar pengar, och får alltså vänta tills de pengarna finns.
    Jag borde investera i sol- och vindel på min egen tomt, men måste även där vänta tills ekonomin tillåter det.
    Fler exempel finns säkerligen.

    Vad jag inte tror är särskilt givande är den peka finger- och skuldbeläggningstaktik som vi ser ett par klockrena exempel på ovan. Att utan att känna till alla fakta kalla någon för lat och ansvarslös leder knappast till något konstruktivt. Att peka finger är lätt. Att bidra till större förändring är svårare.

    sanna123 har definitivt en poäng när hon tar upp de tidskrav vi ställs inför i vardagen. Vi lever i en tid som präglas av att man ska vara produktiv och hinna så mycket som möjligt. Visst kan man till viss del själv påverka sin tillvaro i den riktning man vill, men så länge vårt samhälle bygger på lönsamhet så är det inte alltid man har möjligheten att välja själv i den utsträckning man skulle  vilja. Vi har alla olika förutsättningar i vår vardag helt enkelt, och det bör respekteras.

    Ödmjukhet är alltid bra när olika människor möts.

     

Svar på tråden Dags att börja tänka om gott folk??