Inlägg från: annniel |Visa alla inlägg
  • annniel

    Vems fel vid krock i rondell?

    Ok, så här är det:

    Det är TVÅ filer i rondellen, den blå bilen OCH den svarta bilen båda befinner sig i rondellen, det spelar ingen roll att den blå bilen varit i rondellen längre, hon kan ha kört 10 varv i innerfilen, spelar ingen roll. Det är när man ska IN i en rondell som man lämnar företräde mot bilar som redan befinner sig i den. Nu är det två bilar i rondellen och en ska ut. Den blå bilen gör då ett KÖRFÄLTSBYTE (hur ska den annars komma ut?). Någon som vet vad som gäller vid körfältsbyte???  Näe? Jo man lämnar företräde, man får INTE köra på bilen i andra filen bara för att man blinkar.

    Blå bil borde mista körkortet. Och ni andra också för den delen... 

  • annniel

    Meh!! Ni är väl inte dumma på riktigt? Den svarta bilen ÄR redan i rondellen (har ingen som helst väjningsplikt), den har redan kört en liten bit i rondellen då den blå bilen BYTER KÖRFÄLT!!!  

  • annniel
    Binegar skrev 2011-12-29 19:17:47 följande:
    Det är den svarta bilen som är dum på riktigt..vem kör in i en rondell när man VET att man ska ligga i ytterfilen om det ligger en och blockerar för en i innerfilen? VÄJNINGSPLIKT gäller, oavsett i vilket av rondellens alla 4364356 fält bilarna ligger i.
    Huh vad yrar du om?? 

    Ja väjningsplikt gäller när du gör ett KÖRFÄLTSBYTE, oavsett var du befinner dig, rondell eller inte. Som sagt båda bilarna är redan i rondellen, spelar ingen roll hur länge de har varit i den, båda kan ha kört 100 varv, byter du fil så har du väjningsplikt. 
  • annniel
    Binegar skrev 2011-12-29 19:23:50 följande:
    Hur vet du att svart bil redan var i rondellen? Det skrev inte TS något om från sekund ett & jag tänker inte gå igenom 18 sidor av inlägg.
    Eh, kolla på bilden var olyckan sker. Den svarta bilen har varit i rondellen i typ 4 "streck"..
  • annniel
    Binegar skrev 2011-12-29 19:31:11 följande:
    Hur skulle det vara givet att svart bil "redan fanns i rondellen"?
    Det kan lika gärna betyda att han susade in i rondellen i 70 knyck, medan blå bil körde enligt hastighet & svart brände rakt in i sidan på blå bil utan att blå bil gjort något fel, visat tecken eller ej.

    Du har väjningsplikt om du ska in i en rondell, no matter what.
    i rondellen i 70 knyck? Säkert..

    Jaha och om så vore fallet så får man lov att strunta i döda vinkeln och bara byta körfält?? Om man tittar på var olyckan sker så ser man att BÅDA bilarna befinner sig i rondellen, en ska ut (dvs byta körfält) vad för regler gäller vid körfältsbyte?
  • annniel
    Colisa skrev 2011-12-29 19:36:39 följande:
    Fast om jag förstår ts teckning rätt är ju BÅDA inne i rondellen när de krockar, så att den som är inne i rondellen har företräde gentemot en bil utanför är ju helt irrelevant. Man behöver ju inte stå och vänta tills hela rondellen är tom innan man får köra in!

    Här följer en bil sin körbana rakt fram, en annan gör en sväng och lämnar sin körbana för att köra ur rondellen. Den korsar då den andra bilens färdväg och är vållande.
    TACK!! Någon som inte har IQ-badboll!
  • annniel
    Binegar skrev 2011-12-29 19:43:11 följande:
    Du har aldrig åkt in i en rondell i 70 knyck och tror alltså att det inte är möjligt? Men det har jag, och jag vet att det är möjligt. Jag bevittnade strax efteråt en sådan krock där det kom en bil från ingenstans & körde rakt in i stackars blå bil, som det är i det här fallet.

    Hur vet du att blå inte tittade i döda vinkeln? Har du någonsin krockat? Har du kört bil eller annars fordon? I så fall vet du EXAKT hur fort saker & ting går & hur lätt det är att missa.

    Det STÅR inte SKRIVET var svart bil befann sig när blå bil bytte körfält, så att iskallt räkna med att svart bil skulle ligga mer eller mindre jämte blå bil..hur kan man göra det..
    Igen: TITTA PÅ BILDEN så fattar du!  Näe jag har aldrig råkat ut för en olycka, kanske pga att jag vet hur man kör bil och för att jag inte kör i 70 knyck i rondell...
  • annniel

    Någon som hört talas om "blicken, pilen, filen"? Det är inte så svårt, har man inte fritt så svänger man inte ut i en annan fil..

  • annniel
    Severus skrev 2011-12-29 19:57:16 följande:
    och svart kan knappast haft fritt från vänster
    LOL!!!  

    Ja nu var det ju inte svart som bytte fil....han hade fritt i sin fil när han körde in i rondellen, som någon annan sa: man måste inte vänta tills rondellen är helt tom..han har fritt i sin fil och kör in, blå bil byter fil och kör in i svart bil...blå bil=IQ-fiskmås! 
  • annniel
    Tonårsmamman1 skrev 2011-12-29 20:10:19 följande:
    Om du tittar på bilden så byter inte blå bil fil, han kör ut ur rondellen i vänster fil. Svart däremot kör in i rondellen fast där inte finns tillräckligt stor lucka. Svart kan inte sitta och tro vad den blå ska göra, han får vackert vänta och se.
    Men du kan ju inte mena allvar???? Du kan ju inte på riktigt tro att vänster fil leder ut ur rondellen? Blå bil ligger i VÄNSTER körfält, för att ta sig ur rondellen måste han korsa HÖGER körfält!!
  • annniel
    studentbruttan29 skrev 2011-12-29 20:16:56 följande:
    berätta VART den blå byter körfält? 
    där olyckan sker givetvis
  • annniel
    Severus skrev 2011-12-29 20:20:55 följande:
    Menar blå bilens nuvarande placering
    Den är ju helt korrekt om den ska vänster vid NÄSTA korsning, inte i rondellen, utan den som kommer kanske 300 m rakt fram
    Menar att man byter ju inte till höger innan rondellen för att sen, efter rondellen, byta tillbaka till vänster

    BÅDA körfälten går ju RAKT fram
    Men snälla nån! Du tror på riktigt att körfälten leder ut ur rondellen samtidigt...ojoj...en rondell går runt..om man ligger i den inre filen måste du såklart byta fil till den yttre när du ska ur rondellen...
  • annniel
    Severus skrev 2011-12-29 20:26:33 följande:
    Du har FEL
    Det är DUBBLA körfält

    Vore en annan sak om det var EN fil   
    Ja det är två filer, en höger och en vänster. Ligger du i vänsterfilen och ska lämna rondellen måste du (naturligtvis) byta fill till högerfilen (den yttersta). Du gör då ett filbyte och då finns det regler som säger att du måste lämna företräde, inte bara blinka och svänga.
  • annniel
    Poptart skrev 2011-12-29 20:32:05 följande:
    Men hallå ni som på fullaste allvar menar att blå bil ska lägga sig i hö körfält innan den lämnar cirkulationsplatsen: VEM är i så fall det VÄNSTRA körfältet tänkt för? VEM ska köra ut där??! 

    Det är två körfält IN och det är TVÅ körfält UT! Blå bil byter inte körfält när den lämnar c-platsen, både fälten går ut!

    Annars händer ju följande: Alla de bilar som ligger i vänster körfält måste ju stanna upp och vänta på sin tur för att få svänga över till höger körfält innan de lämnar c-platsen! Om man inte fick köra ur i vänster fil så skulle det ju bara vara EN fil som lämnar c-platsen. 

    Den svarta bilen kan för övrigt ej vara säker på om den blå bilen tänker ligga kvar och snurra vidare eller svänga ut. Men eftersom den enligt uppgift blinkat höger så är det ju inte så svårt att gissa att den ska lämna!
    Den svarta har väjningsplikt och kan ej åka in förräns han är säker å vart den blå ska åka.
    Nej du måste inte köra i högra filen men du korsar den när du lämnar rondellen och då måste du väja för de bilar som redan ligger i den filen. Svårare än så är det inte. 

    Och nej du behöver inte vänta tills rondellen är tom, man kör in i rondellen när det yttersta körfältet är fritt. 
  • annniel
    Poptart skrev 2011-12-29 20:45:08 följande:
    Nej man kan inte köra in i rondellen i hö körfält om det är risk att en bil i innerfil/vänsterfil kommer och det är risk att den ska köra ut direkt efter att du tänker åka in! Då har du ju väjningsplikt och du vill ju inte riskera att köra in i den bilen om den ska svänga ut. (som på bilden!!)

    Jag sa inte att man ska vänta till c-platsen är tom, bara att svarta inte kan åka in innan han vet var blå tänker ta vägen! Den blå borde ju rimligtvis ha varit på väg att passera svarta bilen när den åkte in. 

    Ff är det INGEN som förklarar för vem det vänstra körfältet som leder ut från c-platsen är till för! (av er som tycker att man MÅSTE ligga i/byta till hö vid utfart!!)  
    Den innersta filen leder inte ut...den går bara runt runt. Du korsar därmed den högra filen när du skall ut ur rondellen. Då får man inte bara blinka och svänga utan att kolla så att ingen redan befinner sig i den filen. Enkelt!
  • annniel
    Ari Gold skrev 2011-12-29 20:58:34 följande:
    Men vem har sagt att man får göra det då? 
    Ja olyckligtvis verkar det vara flera som tror på fullaste allvar att man bara kan svänga ut i högerfilen för ingen finns där, att ingen får köra in i rondellen förrän den är helt tom...
Svar på tråden Vems fel vid krock i rondell?