Inlägg från: k girl |Visa alla inlägg
  • k girl

    Vems fel vid krock i rondell?

    Eleonor01 skrev 2011-12-29 20:19:02 följande:
    Jävla iPhone :)

    Man ska inte vanligtvis ligga i högra körfältet . då begränsningen e Max 70 får du ligga vart du vill o dessutom köra om på både höger å vänster sida
    Jag råkade vid ett tillfälle ut för att komma in i en cirkulationsplats i princip samtidigt, kanske något före, som en bil som låg i högerfil. Jag skulle vänster... och han också, visade det sig. Cirkulationsplatsen har blå skyltar om vilket körfält man ska ligga i (för vänstersväng, vänster). Heldragen linje fram till cirkulationsplatsen. Han låg ju då alltså i vägen för att jag skulle kunna byta fil och svänga ut, men han körde alltså inte fel? Eller missförstår jag dina inlägg?
  • k girl
    Eleonor01 skrev 2011-12-29 20:38:29 följande:
    Konichiwa gir

    Helt rätt
    Men av vilken anledning finns det då påbudsskyltar utanför cirkulationsplatsen för hur man ska ligga in i rondellen? De är ju i så fall helt meningslösa?
  • k girl
    Eleonor01 skrev 2011-12-29 20:44:27 följande:
    Hur ser din påbudskyltar ut?? E de runda blåa???

    Jag antar att du syftar på mig. Nej, körfältsvägvisare, som sitter ovanför vägbanan, men jag har hittat svaret själv. Känns bara som ett förbannat osmidigt och framför allt otydligt sätt att köra. (Kan tillägga här att i mitt fall fanns bara en fil ut ur cirkulationsplatsen)
  • k girl
    Eleonor01 skrev 2011-12-29 20:57:28 följande:
    Konichiwa girl

    Lite skillnad på körfältsvägvisare å påbud :)
    Vägvisaren e bara en upplysning om vad man bör å påbud e en "måste" skylt.

    Sant som du säger lite klurigt. Men vill man komma undan allt så lugg i ytterfilen men då e också olycksrisken större då ingen förstår något hellre :)

    Japp, jag har förstått det. Jag tror jag fortsätter köra på mitt sätt. Jag har inte bråttom och kan lika gärna ta ett varv till i rondellen, men jag har inte speciellt mycket till övers för egoistiska stolpskott som inte tänker på sina medtrafikanter (dit hör de som inte använder sig av körriktningsvisare...). Även om de nu råkar ha lagen på sin sida.
  • k girl
    Sixxty skrev 2011-12-30 10:12:48 följande:
    Du menar alltså att om jag på väg in i tvåfilig rondell bara kan köra på, ignorera skylten för väjningsplikt OCH det faktum att en bil inne i rondellen blinkar höger. Kör jag då in i sidan på bilen som redan är i rondellen så är den bilen skyldig?
    Jag kan hålla med dig om båda bilarna åkt in i rondellen vid samma påfart och då hamnat bredvid varandra men så är inte fallet. Svart bil kör ut i rodellen efter att blå bil signalerat att den tänker svänga höger. Aldrig att väjningsplikten inte gäller då.

    Men oavsett om den svarta bilen gjort fel eller inte, så får den blå bilen inte köra ut ur rondellen om det inte kan göras utan fara, vilket innebär att den blå bilen inte är utan skuld.
  • k girl
    Genghis skrev 2011-12-30 10:19:31 följande:
    Det spelar ingen roll när den svarta bilen har väjningsplikt. Om den svarta bilen hade iakttagit sin skyldighet att lämna företräde hade olyckan inte inträffat.

    https://lagen.nu/dom/rh/2011:7
Svar på tråden Vems fel vid krock i rondell?