Inlägg från: von Brev |Visa alla inlägg
  • von Brev

    Vems fel vid krock i rondell?

    Blå ska ju byta fil tydligt. Jag säger blås fel.

  • von Brev
    gintonic77 skrev 2011-12-29 13:47:31 följande:
    Den där ger dubbla budskap tycker jag. Först står det att du alltid har väjningsplikt mot fordon som redan är i rondellen, sen står det att du ska vara uppmärksam på fordon till höger om dig när du ska svänga. Självklart ska man alltid vara uppmärksam och underlätta för varandra i trafiken, det jag vill veta är vilka regler som gäller enligt lag?
    Den blå korsar den svartas körbana när han ska ut. Hans körbana går runt, runt, runt.
    Den svarta kör bara i sin körbana.
    = Blå bil gör fel.
  • von Brev
    Limael skrev 2011-12-29 21:58:01 följande:
    severus; kanske inte helt fel om den blåa bilen visste att den skulle rakt fram i rondellen vilket den borde om den följde skyltarna så hade den lagt sig i höger körfält och åkt rakt fram i rondellen istället för att lägga sig i den inre filen och korsa!

    om man planerar sin körning så underlättar det väldigt mycket.
    Exakt. Han KORSAR. Alltså har man väjningsplikt.
  • von Brev
    Limael skrev 2011-12-29 22:04:34 följande:
    Fast nu blinkade den blå! om den inte gjort det så skulle det vara blås eget fel.
    Så bara jag blinkar kan jag köra mot rött?
  • von Brev
    Fidelis ad urnam skrev 2011-12-29 21:42:20 följande:
    Kan någon svara på vad syftet med en tvåfilig cirkulationsplats är om trafiken ska stanna upp bara för att det är en bil i en av filerna.
    Eller så har jag helt missuppfattat vad vissa av er menar.
    För jag vet att man har väjningsplikt för alla bilar i en cirkulationsplats när man kör in i den. Men om det är en stor cirkulationsplats där man kan hamna med en bil på sin yttersida när man ska göra ett körfältsbyte och sedan kör in i den bilen, då har man väl brustit i väjningsplikt vid körfältsbyte. Eller hur? 
    Den svarta är ju också inne i rondellen. Då ska de visa företräde åt varandra. Vilket blir jättekrångligt. Därför är det enklast att hålla sig till regeln att filbyte = väjningsplikt. Den blåa gör filbyte. Alltså ska han väja för den svarta som OCKSÅ är i rondellen.
  • von Brev
    EnFisPåTvären skrev 2011-12-29 22:09:52 följande:
    Den blå bilen befinner sig i cirkulationsplatsen först - den svarta har alltså väjningsplikt. Den blå bilen blinkar höger och visar att denne ska ut ur rondellen - den svarta bilen är skyldig att då vänta att åka in i cirkulationsplatsen.
    Vad då är först i rondellen? Du menar att man ska vänta tills det är helt tomt i rondellen innan man får åka? Har du varit i Stockholm? Det var tomt i hans körfält, den blå låg i innerfil, klart han kan åka och klart det är den blås fel som kör in i en annan när han gör ett filbyte.
  • von Brev
    EnFisPåTvären skrev 2011-12-29 22:12:46 följande:
    Man får inte stanna i en cirkulationsplats. Aldrig.
    Ni säger ju att den svarta skulle ha stannat i rondellen?
  • von Brev
    EnFisPåTvären skrev 2011-12-29 22:12:22 följande:
    Den svarta är skyldig att vrida lite på skallen och kolla till vänster om någon av bilarna blinkar höger för att visa att de ska ut - vilken den blå gör.
    Men den svarta är ju också i rondellen. Det är inte precis ibörjan, han har hunnit köra förbi nästan hela första utfarten!
  • von Brev
    JM76 skrev 2011-12-29 22:14:28 följande:
    Blå är inne i cyrkulationsplatsen före svart och så ska svart vänta tills blå har kört förbi. Inget snack (så länge blå blinkade och visade att hon skulle ut).
    Ska svart bil stanna i rondellen och vänta tills blå kört förbi? Snälla, det är skrattretande. Ni ser ju på bilden att svart bil redan är INNE i rondellen, då är det blå som ska väja då han gör ett filbyte.
  • von Brev
    Hedebris skrev 2011-12-29 22:17:00 följande:
    klart... om rondellen ser ut som den ovan rekomenderar körskoleboken att man SKA ligga i innerfilen
    Ja, man ska ligga i innerfilen, och sen korsar man den andra körbanan och kör ut = väjningsplikt.

    Hur hade ni "svart-gör-fel-"-sägare tänkt ifall blå och svart legat bredvid varandra hela tiden och kört parallellt? Då hade ju samma sak hänt - den blå hade kört in i den svarta när han korsar dennes körbana.
Svar på tråden Vems fel vid krock i rondell?