Inlägg från: AngelandDevil |Visa alla inlägg
  • AngelandDevil

    Sjuksköterskestudenter!

    Hej allihopa! Hur många studenter är ni här inne som skriver och vilka högskolor läser ni på? Glad

    Det är dags för mig att söka in nu till hösten till sjuksköterskeprogrammet på Högskolan Dalarna och det känns inte verkligt riktigt. Har jag verkligen gjort ett val till slut? Flört Har funderat i 1,5 år nu på att söka in och nu börjar sonen här hemma bli lite större och därför känns det lagom att börja läsa igen. Hur funkar det för er andra att plugga med barn (ni som har barn)? Har ni inne barnen på förskola någonting? Min tanke var att försöka undvika förskola ett tag till faktiskt och försöka hjälpas åt med maken. Pussla med scheman osv. Hur får ni ihop det?

    Jag har många frågor egentligen men hur trivs ni på era utbildningar? Har ni fått komma ut i verksamheten någonting än och fått "känna på" yrket? Hur är det!?

  • AngelandDevil

    Sonen är 1,5 år nu (2 år blir han till hösten) och jag har pluggat på distans förut då pappan varit hemma med honom (Högskolan Dalarnas utbildning är ju det som du åtminstone vet fuckstard Glad) . Jag behövde aldrig så pass många timmar som 40/timmar i veckan för studierna när jag tidigare läst på högskolan och som jag har förstått det som är vissa kurser tyngre än andra på sjuksköterskeprogrammet så det lär säkert vara lättare ibland och svårare vid andra tillfällen. Den positiva delen med distansen är väl att jag just har möjligheten att pussla ihop det och när vi pysslat med det här hemma har jag fått ihop 30tim/vecka pluggtid. De kurser som är intensivare får väl helt enkelt vara utan helg så man får ihop det i så fall. När det kommer till grupparbeten får man komma överens om tider att "ses" (för det blir väl över nätet antar jag) då det passar alla i gruppen. Seminarier på nätet har ju fasta tider vet jag, föreläsningarna är fria och grupparbetena hur är de upplagda på Högskolan Dalarna? Sätter man upp en tid och datum då eller är det upplanerat redan i schemat? Om det är upplanerat får man lösa det på något sätt så att det går ihop med makens schema, prata om att byta dag och tid med gruppen eller se om man kan byta grupp som har "bättre" tider på schemat.

    Oavsett så provar jag och maken till hösten och blir det för tufft får man kolla för att ta in sonen på förskola några timmar i veckan våren därpå eller lösa det på något annat sätt.  Glad Jag tänkte bara se hur ni pusslat ihop det med barn och pluggtid, hur många timmar i veckan går era barn i förskola? Hur mycket tid har er partner möjlighet att hjälpa till/komma ifrån jobbet? Hur har ni lagt upp det helt enkelt och hur har er lösning funkat för er?

  • AngelandDevil
    Momalicious skrev 2013-03-02 09:51:25 följande:
    Jag läser på distans på Luleå tekniska universitet och min son går heltid på dagis, hade inte funkat annars. Min sambo jobbar heltid och det hade inte funkat att vi pusslade. Men han har gått på förskola i över ett år nu eftersom jag jobbat emellan så det är liksom inget konstigt.
    För min del hade det aldrig gått annars. Särskilt inte de tyngre kurserna som den vi läser nu som är anatomi och fysiologi. Jag vet inte ens hur det ska gå men den tiden jag faktiskt har. Samma sak med grupparbeten, det är ju inte så att alla ska behöva anpassa sig runt mig och vice versa. Man får ju kompromissa.
    Min man kommer plugga till hösten också så i och med det är det lättare med flexibilitet än om han skulle haft heltidsjobb. Självklart kompromissar man tider som passar, för min del är pusslet att det inte ska krocka med något som maken har precis samma tid vilket borde vara ganska lätt att undvika och det finns måååånga alternativ. Obligatoriska träffar är kanske inte oftare än 2 gånger i veckan medan det andra kan man vara mer flexibel med. Det lättaste är nog dock om det hade varit schemalagt när gruppen ska träffas känns nästan som att det alltid är någon i gruppen som har nått annat vissa dagar. Många unga jobbar ju extra också (inte bara kvällar och helger). Det löser sig säkert på vägen! Glad Jag har mycket plugg bakom mig och har studievanan inne åtminstone, både av naturvetenskapliga programmet i gymnasiet och högskolestudier (som jag upplevt för den delen varit mycket bättre upplagda!). Det är en vana som många andra kanske inte har så då har jag en fördel där medan det med barn har det som "försvårar" istället.

    Om inte annat så kan jag berätta hur det går under hösten (när jag hinner kika in här) för att dela med mig av erfarenheter och tankarna. Det är dock disciplin som gäller, hård disciplin! Huja! Tungan ute
  • AngelandDevil
    Chetti skrev 2013-03-02 19:01:51 följande:
    Jag ska också söka in till hösten. Karolinska institutet och Ersta högskola är mina skolval. 

    Jag har också funderat i många år och känner att nu är det dags! Jobbar heltid som brevbärare sedan 13 år tillbaka.

    Jag har 3 barn. Till hösten är de 10, 7 och 1,5 år gamla. Lillen kommer gå heltid på förskola, måste vara själv när jag pluggar! De stora går i skolan och mellansonen ska gå heltid på fritids. Stora tjejen kommer gå i skolan och komma hem när skoldagen är slut.  

    Jag tror jag valt rätt, hoppas det! Hoppas bara komma in nu annars söker jag till våren då intagningspoängen är lite lägre. Ska göra högskoleprovet i vår oxå.
    Vad roligt! Jag tror att jag läst att du funderat på sjuksköterska i någon annan tråd också. Flört Jag tror jag kommer in till hösten så har inte lagt jätte mycket tanke på den delen faktiskt. Tungan ute Men jag har kollat intagningspoängen och det är högskoleprovet jag skulle komma in på i så fall så det rekommenderas starkt att du gör det! Det är inte lika svårt att komma in på högskoleprovet på de flesta skolor. Vi får sitta och hålla tummarna för varandra nu till våren då. Hur känns det att det är dags att söka in nu snart?
  • AngelandDevil

    När du skickar in din ansökan till högskolan kan du bocka i rutan att du vill ha CSN så kommer det information till dig kring det när det närmar sig. Glad (När du gör din ansökan på www.antagningen.se alltså)

  • AngelandDevil

    Ja, jag söker in till hösten också! Förstahandsvalet blev Högskolan Darlana och andrahandsvalet blev Högskolan i Gävle. Glad Ansökan är skickad och klar, nu håller vi tummarna! Solig

  • AngelandDevil
    Sykepleie skrev 2013-03-20 14:42:17 följande:
    Måste bara fråga er studenter: Är ni aktivit med pch stödjer studentupproret och kräver minst 24k i ingångslön?
    Jag har inte börjat plugga än men jag tror att jag kommer hänga på så länge det funkar för familjen ekonomiskt. Jag tänker inte ta en skitlön heller. Om man åtminstone får en bra ingångslön gör det inte lika mycket med en dålig löneutveckling. Glad För mig är väl 24000 en självklarhet... Synd bara att inte landstingen tycker likadant (och politikerna)..
  • AngelandDevil
    Flygekorre skrev 2013-07-10 09:29:21 följande:
    Tack för era svar!! :D Googlat läänge innan och det går (oftast) att se på varje skolas hemsida men vore ju smidigt om det fanns nån mer översiktig modell! :) Får se om jag vågar mig på HP ;)

    På den här sidan har du en översikt av antagningspoängen hösten 2011. Äsch gick inte att kopiera in länken från mobilen! Gå i alla fall in på www.sjukskoterska.nu då där finns även antagningspoäng för alla skolor. Tryck på utbildning och sedan tycker du på sjuksköterskeutbildning i texten.
  • AngelandDevil

    Jag kom också in och startar till hösten! Då kankse vi ses någon gång ändå grimbartstrike.

  • AngelandDevil
    Totti skrev 2013-07-19 14:56:38 följande:
    Haran höstlov och liknande när man studerar?

    Nä det är inga höstlov eller sportlov. Inte heller påsklov men man är ledig alla röda dagar på sätt och vis precis som om man skulle arbetat. När jag studerat har det varit 1 veckas jullov så även det är i princip alla röda dagar (nyår inkluderat) som man kan räkna som ledigt. Skolan räknar med att du pluggar de andra dagarna för att du ska hinna med. Sedan hur du själv väljer att lägga upp det är upp till dig. Dock brukar man inte ha mycket schemalagt under julveckan och nyårsveckan eller hur man nu ska beskriva.
  • AngelandDevil
    ja88 skrev 2013-07-22 19:14:33 följande:
    Jag har kommit in i Karlstad och börjar i höst. Nervös, förväntansfull, lite små-ångest, det varierar :) Jag undrar om man bör börja införskaffa böckerna i förväg el hur man ska tänka? Litteraturlistan för första terminens kurs ligger på 14 böcker! Blir ju astronomiska summor om man ska införskaffa allt på en gång när terminen börjar.

    Införskaffa böckerna till första delkursen. Det planerar jag att göra. :) Sedan skaffar man böckerna allt eftersom nästa delkurs ska starta. Något jag har lärt mig från att ha pluggat på högskolan tidigare är att det är skönt att ha böckerna man ska använda till kommande delkurs. On delkursen är väldigt stor med många böcker kolla upp på upplägget på kursen och se vilka böcker du kommer behöva först och så köper du resten allt eftersom på det viset istället. :) Och grattis förrsten! :D
  • AngelandDevil

    Nä det är sant, man kan låna och jag rekommenderar starkt att köpa begagnat för då kan man sälja dem för samma pris så länge man tar väl hand om böckerna. :) Vissa böcker finns som e-böcker också.

  • AngelandDevil

    Ni som pluggar/pluggat på sjuksköterskeutbildningen vad är era bästa tips? Tänker vad skulle ni velat veta som ni inte visste när ni började programmet? Glad Kan va allt möjligt som pluggtips, litteratur, schema, upplägg, VFU, barn, familj m.m.

  • AngelandDevil

    Jag köpte också dem böckerna på blocket för ungefär det priset. :) Kostar 1500kr nya som paketpris så det är definitivt ett bra köp. ;)

  • AngelandDevil

    Ja på min skola är det värre skulle jag vilja säga. Vi kan ju få praktik i HELA länet... det är högskolan Dalarna så jag blir glad om det inte är mer än 1, 5 timme till praktiken (max två) och att det går bra lokala förbindelser dit. Det enda sättet att byta praktikplats på skolan är att byta med någon i klassen. Det är många med barn på utbildningen i Dalarna så att ha barn är ingen ursäkt... har kollat upp mycket av detta innan så jag är beredd på en hel del svårigheter men får ta det när det kommer helt enkelt!

  • AngelandDevil
    fucktard skrev 2013-08-13 10:53:16 följande:
    Naturligtvis vore det bra om skolorna kunde ta hänsyn till önskemål, det gör det såklart lättare för många. Men nej, barn är ingen egen kategori. Det är fortfarande ett val att studera, oavsett om man har barn eller inte.

    Fast att studera är alltid ett val oavsett omständigheter som uppstår eller finns från start. Så är inte att ha barn en sådan försvårande omständighet är inget annat heller det. Har du inget körkort eller bil så är det ändå ett val du tagit att studera, samma om du har andra åtagande. "Duger det inte behöver du inte läsa". Tycker det snarare är en otroligt omänsklig och hänsyslös syn. Nä, man kan såklart inte ta hänsyn till allting men jag tycker att skolan också kan visa en flexibilitet till särskilda situationer. Att ha barn i sig behöver inte vara en särskild anledning precis som att inte bil, körkort eller anda åtaganden behöver vara det. Allt beror ju på den individuella situationen!
  • AngelandDevil
    fucktard skrev 2013-08-13 11:55:39 följande:
    Fast jag säger inte att andra svårigheter ska gå före barn heller. Men faktum är att, precis som cgi skriver, om en person får extra hänsyn går det ut över någon annan. Vi har alla ansvaret att lösa våra egna studier - precis som chetti har tänkt göra, till exempel. Som exempel - på HDa har T5 och T2 ett samarbete under geriatrikplaceringen. Den som går T5 ska lära den som går T2. Om då en av dessa av olika anledningar inte dyker upp förrän åtta går det ut över den andras uppgifter, eller hur?

    Jo självklart går det ut över någon annan i det fallet men jag pratar inte om att inte kunna komma i tid till jobbet p.g.a. omständigheter utan om utplaceringar av VFU platser snarare.
  • AngelandDevil
    Chetti skrev 2013-08-19 23:00:05 följande:
    Nu kan jag officiellt kalla mig sjuksköterskestudent. Idag var första dagen och allt kändes bara så rätt och otroligt roligt!

    Förstår att det kommer vara tufft emellanåt men ska bara försöka göra mitt bästa.

    På min skola kunde vi föräldrar fylla i en blankett om önskan om VFU nära hemmet. Känns skönt att veta men det finns ju inga garantier såklart och Stockholms län är stort!   

    Sedan har vår skola 2 veckors jullov och det är just därför vi startar tidigare än de flesta andra skolor. Men det känns grymt skönt med en liten paus över jul och nyår! 
    Låter superhärligt! :D Här startar skolan om 1 vecka. Ser också fram emot att känna efter hur det känns, måste vara underbart att känna den känslan att pusselbitarna faller på plats när man startar! Skrattande Vad skönt att du fick fylla i en blankett om önskan om VFU så behöver du i alla fall inte oroa dig riktigt lika mycket.

    Här har vi 1 veckas jullov vad jag vet så inte så jätte länge men skönt att få två veckor! Glad
  • AngelandDevil

    Finns det någon aktiv grupp för sjuksköterskorstudenter även på facebook? :) Eller någon annanstans på nätet för den delen!

Svar på tråden Sjuksköterskestudenter!