Inlägg från: Sweet life |Visa alla inlägg
  • Sweet life

    Sjuksköterskestudenter!

    Hoppar in här!

    På måndag börjar jag min utbildning på Sophiahemmet!

    Har en 6 månaders bebis som kommer få hänga med på det mesta, men så hoppas jag på att kunna skippa ganska många föreläsningar då jag redan läst första terminen vid Uppsala Uni. tidigare och vad jag kan se är det nästan samma upplägg med samma innehåll, dock fick jag inte tillgodräkna mig de poängen...

  • Sweet life
    Vackert skrev 2013-02-01 15:10:22 följande:
    Intressant att läsa :) En fråga, hur går det för alla? Jag läser sista delen i sjukdomslära nu och har tenta nästa fredag. Segt som 17 just nu, mycket att ta in. Men efter nästa fredag tror jag det blir bättre :)
    Sitter och skriver på första inlämningsuppgiften. konsesnusbegrepp och författningar och lagar... Just nu är jag lagom sur över att jag inte fått tillgodoräkna mig första terminen, det här har jag ju redan gjort en gång!!!!
  • Sweet life

    Läser på Sophiahemmet och är föräldraledig 100% med sonen på 8 månader. Funkar super. Han börjar förskolan till hösten men än så länge har jag inte missat ett grupparbete, eller sminarium. Allt beror på hur lärare och kursare är och vad dom har för inställning.

  • Sweet life
    Chetti skrev 2013-03-04 15:13:59 följande:
    Jag har sett att vissa jobbar extra som undersköterskor under sin utbildning. Kan man göra det efter en viss studietid på sjuksköterskeprogrammet?
    Ja, det kan man göra. Eftersom det är arbetsgivaren som bestämmer om du har kunskapen som behövs för att anställas som USK. Det är olika från landsting till landsting. Vet att man i Uppsala kräver 2 terminer, men här i Stockholm krävs 4.
  • Sweet life
    Chetti skrev 2013-03-04 15:16:05 följande:

    Hur har det funkat för dig med VAB och sådant?

    Jag undrar också om man får veta exakt vad man ska plugga på? Alltså vilka böcker, kompendium m.m. man ska plugga på inför en tenta? Eller om det är mer luddigt?!   Hoppas du förstår vad jag menar =)
    Det finns alltid gamla tentor att öva på. Så ofta ser man vad som kommer igen i typ alla tentor..
  • Sweet life
    Mammatilltretroll skrev 2013-03-27 10:58:39 följande:
    Har en fråga om Offentlighets-Sekretess lagen och tystnadsplikt..

    Vad skiljer egentligen Sekretss och Tystnadsplikt åt? Min lärare är inte nöjd med min tankegång om detta utan vill att jag separerar tystnadsplikt och sekretess mer åt..

    I korta drag så tänker jag såhär:
    Sekretess och Offentlighetslagen innebär att man som vårdpersonal(all vårdpersonal så som sjuksköterska, läkare, studenter, städare osv) har tystnadsplikt livet ut och inte får berätta om patienters hälsotillstånd/personliga förhållanden för någon utan att ha fått personens medgivande. Om det är nödvändigt att bryta sekretessen/tystnadsplikten för att kunna ge den vård som behövs så är det tillåtet att inom sjukvården och socialtjänsten bryta sekretessen/tysnadsplikten. Alla som jobbar inom vården är ansvariga för att skydda lösenord och låsa datorn efter användning. Journalkopia är något som alla patienter har rätt till att få om sig själva och då journalen lämnas ut ska det antecknas vem som ger ut journalen och när och till vem. Om en person är under utredning av polis eller socialnämnden eller försäkringskassan så kan sekretessen brytas och uppgifter om vårdtagaren kan ges ut som underlag i utredningen.
       
    Under vårt seminarie så gjorde vår lärare inget skillnad på sekretess och tystnadsplikt. Så jag kan tyvärr inte hjälpa dig.

    Förutom att det måste göras en menprövning för att kontrollera om journalen får ges ut. bara för att det är din journal innebär det inte automatiskt att du ska få en kopia på den. Det kan ju stå saker som du som patient inte bör veta, t ex vid vissa psykiska sjukdomar osv.
  • Sweet life
    Sykepleie skrev 2013-03-27 14:18:53 följande:

    Psykiska sjukdomar har man som patient alltid rätt att veta.
    Litar mer på Gunnel Raadu (redaktör av författningshandboken) som är vår lärare än dig i det här fallet...
  • Sweet life
    Sykepleie skrev 2013-03-27 14:31:45 följande:

    Ja du gör ju som du vill.

    Själv litar jag mera på överläkaren i psykiatri, på sjukhuset i Sverige jag tidigare jobbade på, som dagligen får sådana frågor ang psykiska sjukdomar i journalen. 

    Men låt höra, varför skulle man inte få ta del av sina egna psykiska sjukdomar i sin egen journal?   
    Enligt Gunnel Raadu, så finns det tillfällen då information i journalen inte får lämnas ut till patient på grund av hänsyn till uppgiftslämnaren. Detta är enligt henne något som brukar dyka upp när patienter tvångsvårdas på psyk. Det handlar om att skydda uppgiftslämnaren från att lida men.

    Enligt Gunnel är det vanligast på psykiatriska kliniker, men det är även något som tillämpas inom övrig verksamhet.
  • Sweet life
    Sykepleie skrev 2013-03-27 14:31:45 följande:

    Ja du gör ju som du vill.

    Själv litar jag mera på överläkaren i psykiatri, på sjukhuset i Sverige jag tidigare jobbade på, som dagligen får sådana frågor ang psykiska sjukdomar i journalen. 

    Men låt höra, varför skulle man inte få ta del av sina egna psykiska sjukdomar i sin egen journal?   
    I OSL kap 25, §6 och §7, hittar du detta.
Svar på tråden Sjuksköterskestudenter!