• Poussin

    Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!

    Hej!
    Tänkte starta en tråd för alla oss som redan gjort eller är på gång med immunologisk utredning hos Dr D i Aten. Här kan vi dela info och kunskap samt stötta varandra på vägen mot plus och sedan vidare genom graviditeten!

    Jag har 4 misslyckade IVF:er bakom mig, ett AMH på 0,4 samt flera autoimmuna åkommor vilket gjorde att vi fattade beslutet att söka hjälp hos Dr D. Vi har bestämt att göra max 2 IVF försök till innan vi går över till ÄD i höst, men hoppas så klart att nästa försök kommer att bli en bebis.

    Jag kom hem från Aten och ett bra möte med Dr D igår. Nu väntar vi på provsvar från Chicago som bör dyka upp om en vecka, mycket spännande!

    Välkomna! {#emotions_dlg.flower}

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-08 06:50
    Lite samlad info:

    Kontaktuppgifter:
    Dr Dimitri Papanikolaou
    lifeclinic@googlemail.com
    www.lifeclinic.gr

    Adress till kliniken:
    Genesis Hospital
    Papanikolai St 14-16
    HALANDRI (Gefyra Halandrioy)

    Hotellförslag Aten:
    www.athens-hotels-guide.com/
    www.athensdiamondhotel.com/
    www.booking.com/hotel/gr/olympic-halandri.en.... (gångavstånd till Life Clinic)

    Vad kostar det?
    Provtagningar, möte med läkaren, telefonkonsultation osv kostar ca 20 000-25 000 SEK. Klinikerna har oftast ingen väntetid.

    Hur går det till i Aten?:
    Se till att ha 2 nätter på plats, eftersom det ofta föreligger risk för förseningar, oförutsedda händelser som stängda apotek, långa transportsträckor osv. Kolla helgdagar i förväg!

    Ni blir alltid inbokade en måndag eller tisdag för att blodet ska hinna fram till Chicago före helgen, avsätt därför 2-3 timmar för provtagning, ultraljud & samtal. Läkaren kommer att ta 6-7 rör med blod som snarast skickas till labbet i USA. Under samtalet med läkaren bedöms möjligheterna och ni har en god chans att ställa alla frågor. Ev får ni en infusion Intralipider (IL) i Aten. Köp med er Prezolon, Filicine (Folacin), Clexane & IL med er hem i massor eftersom det är billigt i Aten och svårt att få utskrivet i Sverige. Det har små lager på apoteken så ni kommer att behöva gå till flera olika, å andra sidan finns det apotek i varje hörna.

    Ca 1-2 veckor efter provtagningen erhåller ni era provsvar. Någon dag senare har ni telefonkonsultation med er läkare där ni går igenom provsvaren och åtgärd. Läkaren skickar sedan en behandlingsplan beroende på vilka problem som eventuellt uppdagats.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-08 08:27
    Boktips:
    ?Is Your Body Baby-Friendly?? av Dr. Alan E. Beer

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-11-06 19:55
    Zinfandels fantastiska hemsida: www.fertilitetsguiden.com/index.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-03-01 07:45
    Info om bl a Hotel Dorian Inn finns i inläggen #7379 & 7380

  • Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!
  • Angel00
    Solkattan skrev 2014-02-11 15:26:24 följande:
    Ser att ni skriver en del om nackdelarna med predisolon. Sambon och jag hade äntligen en ostörd stund idag o kunde diskutera Aten resan o mediciner. Han tycker att det verkar farligt att ta kortison preparat. Att det är ett slags stress hormon som kanske stressar kroppen till att stöta bort embryot? Min sambo är absolut ingen läkare men brukar i mångt o mycket ha rätt. Blir nyfiken om det finns forskning kring kortison och negativa effekter kring implantationen.. ? Nån som vet .. ? Har ännu inte hört nåt från Aten om provsvar. Visserligen inte kollat jobbmailen. Varit på ivf uppstarts möte hela dagen. I april ska vi köra igång igen. Innan dess lär väl svaren och ordinationen kommit. Tar man il dropp innan sprutstart (korta metoden) eller är det först när man fått tillbaks ägg.. ? Nämnde nada om mitt Aten besök. Men gissa vad.. ? Läkaren hittade ett myom ..! Och tänka sig... Det var 2,9 cm stort och satt precis där dr d hittat det förra veckan ! Fick en genomsköljning av livmodern med koksalt och det såg ok ut. Hoppas det ska räcka.



    Nja, jag tror inte riktigt på din sambos teori om pred. Vad pred gör är att det sänker immunförsvaret och speciellt nk- celler som är så avgörande för oss med immunproblematik. Med minskade nk celler är det lättare för embryot att inplantera. Tvärt om mot vad din sambo tror. Värt att veta är också att många av de stora namnen innom fertilitet i USA använder pred. Skulle de göra detta om pred minskade inplanterings möjligheten?

    De negativa effekter man har sett av pred vid försök med möss är att de har sett en ökad risk för läpp och gomspalt. Detta har dock inte kunnat påvisas hos människor varför pred har en klassning C i FASS.
  • Cathy

    Solkattan ; klart pred är medicin och alla mediciner har sina för- och nackdelar men de studier som gjorts på pred har visat endast liten ökning på läpp/gomspalt. Alla fert läkare som jobbar med immunmedicinering ger sina patienter kortison (bl a dr Gorgy, dr braverman, dr D). Kortison används just, som Angel sa, för att immunförsvaret sänks/balanserar med hjälp av det och hjälper således embryot att fästa. Dessutom är kortison lika med kortisol för kroppen vilket binjurarna behöver (särskilt stressade binjurar) och kortisol i måttlig dos sänker stressnivån och minskar t ex nk celler (som ofta är förhöjda vid immunproblem).

  • mumwannaB

    Zwillinge: Det stämmer att det är 5 mg folsyra. De heter Filicine o du tar de varje dag precis som med den svagare dosen. Pred ska definitivt vara billigare i Grekland än här hemma. IL blir nog billigare på recept än om du köper från Dr D. Vet inte hur det är med priset om man beställer på apoteket i Grekland. Övriga mediciner vet jag inte hur priset är i jämförelse. Jag köpte allt i Grekland. Kände mig som en smugglare :)

  • bolltjej35

    Verkar ev som man kan ta dessa prover vi Hagakliniken i Göteborg. Har mailat dem och fått svar att de utförde de flesta prover. De ville veta lite mer om vilka prover så jag mailade igen. Får förhoppningsvis svar imorgon om de kan ta dessa prover. Annars blir det nog CFC i Köpenhamn jag åker till för de kan tydligen göra det med efter vad de skriver som svar i mitt mail. Smidigare för en göteborgare att göra det i Göteborg

  • sanna38

    Zwillige: Har nyss varit  på apoteket och köpt två påsar Intralipider 20 % 100 ml  - kostade 96 kr styck. På Serum i Aten kostade de 30 E  påsen så det verkar iaf. vara billigare i Sverige:)

    Ska ta mitt första Intralipddropp på fredag på ett ställe som jag fått tips på här i tråden -priset hade tyärr höjts till 1000 kr.Om någon har tips på andra billigare ställen man kan få hjälp på med att sätta dropp i Stockholm- /Uppsalatrakten vore jag jättetacksam för ekonomin är inte längre den bästa ....

    Jag undrar oxå när ni andra tagit era dropp? Jag ska ta 10 dagar innan ET, vid ET och vid testdag...
    Funderar på om man kan hoppa över detta första dropp, känns som så långt i förväg men det har väl säker nån poäng....?Ni som fått 150 -250 ml IL -har det vart 10% eller 20% Intralipidlösning?  Tycker att det ser så lite ut m bara 100 ml -påse ...(dock 20% )
    Tack på förhand:)

  • Zwillinge86
    bolltjej35 skrev 2014-02-11 19:03:41 följande:
    Verkar ev som man kan ta dessa prover vi Hagakliniken i Göteborg. Har mailat dem och fått svar att de utförde de flesta prover. De ville veta lite mer om vilka prover så jag mailade igen. Får förhoppningsvis svar imorgon om de kan ta dessa prover. Annars blir det nog CFC i Köpenhamn jag åker till för de kan tydligen göra det med efter vad de skriver som svar i mitt mail. Smidigare för en göteborgare att göra det i Göteborg



    Jaha, har CFC fått igång immunprovtagning nu? Vet du hur de resonerar kring behandling, har för mig att de var negativa till IL?

    Om det stämmer att Hagakliniken utför immunoligisk provtagning så är ju det underbara nyheter för alla här inne som kämpat för att få hjälp här i Sverige. Dock är det flera som fått information om att de kan få proverna tagna på hemmaplan, varpå det med den enorma kunskapen i tråden ändå visat sig att de inte går att jämföra med proven hos Dr.D, Dr.G eller Dr.B. Jag skulle med andra ord undersöka saken både en och två gånger innan jag vågade lita på den informationen. Skickar de proverna till Chicago, för om jag fattat rätt är det typ bara där som proverna kan analyseras? Önskar dig hur som helst lycka till och håller tummarna för att du har rätt :)

    Sanna och MumwannaB, tack för info!
  • lelle75
    cff skrev 2014-02-09 19:28:14 följande:
    Jag har nu fått progesteron från Dr G som skall injiceras i baken. Det verkar jätteläskigt (nålen är både tjock - 0,8 mm och lång, 50 mm) - är det någon av er andra som har bra tips på hur ni får till det (jag skall ta dem på mig själv... enligt sköterskorna på Dr Gs klinik är det inga problem och hur lätt som helst Tungan ute)?
    Jag ser att du har fått injektionssprutor av progesteron, berätta gärna mer. Har inte följt tråden tidigare men det kanske framkommer om jag läser tidigare inlägg? 
    Vid mina förra försök sa min klinik att jag hade problem med ta upp progesteronet och därför fick jag missfall. Har du också fått ngn sådan info, gäller det dig också eller varför måste du ta sprutor? Vet du varför man har svårt att ta upp progesteron? Vet du vilka nivåer av progesteron man skall ligga på efter ÄD?
  • sanna38

    Jag gör IVF på CFC & de ger inte IL fick jag veta när jag mailade dem häromveckan ....Synd, för det hade varit enklare om man kunde få dropp där i samband med ET istället för att åka till Sverige för att ta IL direkt efter äggplocket....

  • Zinfandel

    De senaste studierna på Pred visar enbart lägre födelsevikt. Läpp- & gomspalt trodde man förr i gamla studier men den risken är alltså inte större.

    Solkattan: tänk transplantation, då sätter man in kortison för att förhindra bortstötning. . Same same!

    Bolltjej: De svenska NK & TNF är inte samma prover. 

    Lelle: proginjek finns bara som beställningsvara på vissa kliniker (ej apotek) som tar hem det.

    Ang IL så fråga ssk/dss på era vårdcentraler!

  • leah2012
    Zwillinge86 skrev 2014-02-11 14:47:23 följande:
    Är det folsyra på 5mg hag ska passa på att köpa när jag är i Aten? Är tanken att jag tar dessa varje dag för att maxa fertiliteten, precis som jag gör idag med den svagare folsyran?

    Vet ni förresten om alla de andra immun-medicinerna är dyra i Sverige? Jag tänker om D skriver ett EU-recept så slipper man ju jaga dem i Aten, om de vill säga ändå inte är så dyra här i Sverige.
    Clexane är lite billigare i Grekland. Jag betalade 42 euro för ett 10-pack, här kostar de ca 490 kr.
Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!