• pink lily

    Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!

    Solkattan, och ni andra som varit i Riga och gjort hysto, hur gick det? Måste göra ingreppet och vet inte än var jag ska vända mig för att få det utfört. Hur var det i Riga, hur gick det till där? Så snällt om ni vill berätta ....

  • pink lily

    Zinfandel, tack för info om hysto i Riga

    Solkattan, ja snälla berätta när du gjort din hysto.

    Har någon testat för erytrocytantikroppar inför ett ivf, och inför val av donator vid ÄD? Verkar i bästa fall enbart testas under en graviditet, om det uppstår problem, i Sverige. Är erytrocytantikroppar något som man tar med i immunutredningarna i Grekland?

    Hängt upp mig på immunisering och inkompabilitet mellan blodgrupper, av flera anledningar. Hittat en hel del om detta som kan ställa till det vid befruktning (mans o kvinnas kompabilitet) och under graviditet (kvinnas och fosters kompabilitet). Finns mer att beakta än Rh-faktor., t ex Kell. Har tagit upp det med ett fåtal kliniker, men känns som inte är högprioriterat.

  • pink lily

    Hänger på här lillebob, söker ett labb där man kan testas för erytrocytantikroppar. Vet inte hur ska få remiss i Sverige till ett test då man endast verkar testa om har problem under graviditet eller haft flera missfall. Men när man aldrig blivit gravid då? Blodcentralen accepterar inte blodgivare som går på akupunktur så jag kan inte gå den vägen för att få ett test.

  • pink lily

    Zinfandel, tack för tips om hur jag kan få ett test av erytrocytantikroppar!

    Hur stor vikt lägger eg ivf-klinikerna i äggdonationsurvalet vid problematiken som kan uppstå under graviditeten vid blodgruppsinkompabilitet mellan t ex mamma O barnet A eller B (ABO-immunisering) eller mamma RH neg barn Rh pos (Rh(D)-immunisering)? Min erfarenhet är, inte mycket vikt. Gäller detta även makens blodgrupps kompabilitet med donatorn? Vad är era erfarenheter? Lite förvånad ...

  • pink lily
    Cathy skrev 2014-11-03 09:31:57 följande:

    Robsab; jag kan från egen erfarenhet berätta att även en aning högt prolaktin (alltså inom ref värden) kan ge spottings (och ingen äl även om äl-testen visar äl!) eftersom den sänker östrogenet vilket gör att LH inte höjs så att ett ägg lossar och därmed bildas det inte tillräckligt med progesteron och då får man spottings. Tyvärr verkar detta inte alls något som våra gyn är så intresserade av även om jag tror att det här är ett problem som många infertila har (som sitt enda problem eller tillsammans med binjureinsufficiens) och som lätt skulle avhjälpas med medicin som sänker prolaktinet (eller tillsammans med kortison). Kram kram


    Tog prov för att kolla mitt prolaktinvärde. Hade 267 mIE/L ( ref 65-470). Det verkar ju ok om man ser till ref.värdena. Frågan är, vad räknas som förhöjt värde inom referensintervallet? Har letat på fertilitetsguiden och annanstans för att få en vägledning, men inte hittat något. Vet du Cathy? Vad räknades som förhöjt för dig? Ang. TSH finns ju rekommendationen 1,0 vid IVF, finns det ett rekommenderat prolaktinvärde vid IVF också?
  • pink lily

    Robsab, dragits med hormonobalans i 5 år, progesteronbrist. Alltid fått samma behandling inom västerländsk skolmedicin: syntetiskt progesteron i form av primolut eller provera. För mig ger obalansen blödningar som inte slutar, och hormonpillerna har oftast hjälpt annars har de bara ökat dosen till de slutar. Fick spottings ett tag, men " det är normalt för din ålder". Sedan jag var 39 har jag fått höra att obalans är "normalt för min ålder, visar att du närmar dig klimakteriet", både på sjukhuset och privat gyn. För mig är progesteronpillerna bara en akutbehandling eftersom de endast hjälper när jag tar dem, effekten sitter inte i (vilket man sagt till mig att den eg ska). Till slut gick jag över till behandling med akupunktur och örter istället och mår mycket bättre än när jag åt hormonpiller. Kinesisk medicin behandlar orsak, och ger inte bara ett tillskott som tar bort symptomen. Ureaplasma: progesteronbrist vanligare vid Hidden C än annars, vet ej hur vid U. Ges extra tillskott av progesteron vid IVF om man visat positivt för viss infektion i livmodern vid test. Dock mkt svårt bli av med U. tyvärr, och därför även antibiotika för att trycka undan spår av U. vid IVF.

  • pink lily

    Tack för alla kommentarer om prolaktin! Zwillinge, din uppgift om att endokrinologer anser att det inte bör vara över 300 mIE/L vid ÄD ger en hållpunkt! Ja, prolaktinvärdena ignoreras sorgligt nog, liksom många andra värden. Har fortf ej hittat läkare som vill ordinera medicin för att sänka ett TSH på 2,8. Fantastiskt, imponerad av ståndaktigheten! Varken gyn eller VC. Ja, ja. Skam den som ger sig. Verkar som man kan påverka ett måttligt höjt prolaktin med B6-vitamin tillskott och genom att öka sin utsöndring av dopamin. Finns massor av tips på nätet om hur man ökar dopaminutsöndringen, t ex meditiation, aerobicsträning etc. Ska ta detta med mig i min vardag, då det verkar som ett så lågt prolaktin som möjligt är bäst vid ivf. Det stiger vid ivf- behandling. Jätteintresserad av att veta mer om tillskottet du nämner Cathy.

  • pink lily
    Zwillinge86 skrev 2014-11-04 17:43:58 följande:

    Pink lilly: tack för info om fokus på dopaminutsöndring. Hade ingen aning om att det kunde ha en positiv verkan. Är det träning i allmänhet eller är aerobic särskilt bra? Har du stött på några kostråd specifikt kring detta?


    dopamine ? the neurotransmitter that?s heavily involved in the pleasure center within the brain. It?s released in high amounts during gratifying activities such as eating, sex, exercise, dancing and other enjoyable experiences. "The Brookhaven National Laboratory reports that exercise stimulates brain activity and the chemicals within, particularly dopamine. This release of dopamine, along with other chemicals, can reduce the feelings of fatigue experienced by someone exercising for 20 to 30 minutes or more. Because it takes this long for the dopamine to be triggered, you need to work out for 20 to 30 minutes daily. Aim to keep the heart rate elevated for this period of time." "Exercise regularly. Exercise increases blood calcium, which stimulates dopamine release and uptake in your brain. Try 30 to 60 minutes of walking, swimming or jogging to jump-start your dopamine levels." Meditation är ännu en bra metod Finns kostråd oxå, men verkar inte lika effektiva som tillskott och aktiviteter. Man får testa sig fram, det handlar tydligen om njutning och känna glädje
  • pink lily

    Akut fråga, ska ta om Hidden C-testet. Är det någon som vet en apotekskedja som säljer sterila provrör med skruvkork. Labbet i Aten vill ha rör med skruvkork, naturligtvis! Ska ju över hela Europa. Just med skruvkork verkar vara sällsynt. Varit på tre kedjor, alla rör var stora med vanliga lock där. Gyn stängt. Fått där tidigare. (Ska kampanja så apotea börjar sälja rör med skruvkork/lock, har ej nu.) Håller tummarna solkatta! Återkommer om mitt experiment att sänka tsh o prolaktin naturligt. Fått en del aha-insikter ...

  • pink lily

    Tack för tips om provrör med skruvlock! Hastade iväg till VC-labb innan de stängde. En snäll sköterska gav mig fyra! rör utan att blinka, "kom tillbaka om du behöver fler"! Änglar finns tydligen :), men de är sällsynta.

Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!