Inlägg från: Anonym (samma olika) |Visa alla inlägg
  • Anonym (samma olika)

    Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?

    Menar absolut inget elakt för jag hör ju att du mår dåligt men... jag har också blivit våldtagen (okänd gärningsman) och har gjort kejsarsnitt. Jag måste ärligt säga att det är inget jag rekommenderar, vaginalt var mycket bättre innan, under, efter. Mig vill de envist snitta vid nästa barn pga våldtäkten – jag vägrar så här går diskussionen åt andra hållet. Visst kan du känna annorlunda men jag tycker ändå du ska fundera på vad du är rädd för med den vaginala – speciellt om du aldrig fött barn och inte vet hur det är. Det kan vara jättebra att föda barn också! Stor styrkekram oavsett, jag vet hur mycket tankar det är efter övergrepp!

  • Anonym (samma olika)
    Anonym skrev 2012-02-27 20:30:50 följande:
    Jag tror att det viktigaste när man har att göra med kvinnor som blivit utsatta för övergrepp, det är att dessa kvinnor får som de vill och inte känner sig tvingade till det ena eller det andra. Jag blev utsatt för övergrepp som 9-åring och jag valde snitt när det var bäbisdags. Jag var kanonnöjd med hela upplevelsen och idag 3 år senare så syns ärret knappt! Inga komplikationer, allt gick proffsigt och tryggt till och jag fick upp bebben direkt på bröstet. Mitt livs finaste stund och jag fick uppleva den pigg och utvilad och trygg. En vaginal förlossning hade inte funkat för mig, jag kan inte ens ta mig igenom en gynundersökning utan att få panik och jag skulle aldrig kunnat hantera komplikationerna efter en förlossning. 

    Det viktigaste var dock att jag fick välja själv. Hade någon försökt tvinga mig till snitt hade jag kanske slagit bakut åt andra hållet. Det viktigaste för mig är att jag äger min kropp och själv bestämmer över den.

    Det håller jag absolut med om att självbestämmanderätten ska respekteras. Jag menade mer att ”hur väljer man när man aldrig varit med om en förlossning och inte vet vad man väljer?” – är det liksom begripligt resonemang eller helt tillsnurrat? Kejsarsnitt är säkert rätt för vissa efter övergrepp – MEN det behöver inte vara det och det vill jag gärna lyfta fram. För mig var det vidrigt att ligga där fastnitad på rygg i totalt underläge och inte kunna röra mig samtidigt som helt okända körde upp slangar och nålar här och var. Jag upplevde det som vid våldtäkten – jag skulle bara ligga där och gå med på allt, ingen möjlighet att gå, protestera, röra sig, komma loss etc... vaginalt var jag med på ett annat sätt.


     


    Jag förstår bara inte hur man kan vara så säker på att man vill det ena eller det andra – och helt avfärda ett alternativ - utan att ha erfarenhet av vare sig det ena eller det andra.


     


     

  • Anonym (samma olika)
    Anonym (inlägg 4) skrev 2012-02-27 21:55:02 följande:
    Hoppas verkligen att folk i tråden inte tror att de flesta som vill ha planerat snitt har likadan mentalitet som "Essien". Man skäms ju nästan för att ha blivit snittad när man läser dina argument. Skäms för fan.

    Snitt är inte heller någon barnlek i hur det är efteråt. Kommer antagligen själv aldrig få tillbaka känseln i underlivet helt pga kapade nervtrådar som inte vuxit ihop och också blivit drabbad av tarmvred. Ändå är jag tacksam för att jag fick snitt pga att jag inte skulle ha klarat utsattheten en vaginal förlossning innebär efter trauma och våldtäkter. Blev även nekad att föda hemma ensam trots att jag hellre ville det än förlossning på BB. Vilket i efterhand var positivt eftersom vår son behövde vård direkt.

    Så rekommenderar snitt för den som är rädd pga utsattheten, men förstår ändå att de drar sig för att ge det till alla eftersom en del verkar tro att det alltid är hur lätt som helst.

    Va? Ingen kan neka någon att föda hemma ensam, det är bara att låta bli att åka till förlossningen. Hur enkelt som helst, behöver du väl ingens ”tillstånd” för.

  • Anonym (samma olika)
    Anonym skrev 2012-02-28 10:22:45 följande:
    Som förstföderska har man varken varit med om ett snitt eller en förlossning. Man kan inte ha erfarenhet första gången, men däremot kan man känna sig själv och veta vilka smäller man kan ta och vilka man inte kan ta.

    Jag var väldigt säker på vad jag ville och det var rätt för mig. Det jag inte förstår är den här eländiga attityden som vissa uppvisar att de vet vad som är bäst för andra. Förlossning hade inte funkat för mig. Jag hade inte kunnat prestera i den situationen. Så för mig var det rätt att skippa biten med att behöva prestera. Då lade jag hellre min tillit till läkarna.

    Med just förlossning så kan man inte veta i förväg hur det blir och vad man ”kan ta”, de flesta kvinnor som fött barn säger efteråt att det var inte som de föreställde sig. Sen kan det ha varit mer positivt eller mer negativt, ha gjort mer ont eller mindre etc men det verkar ändå råda en ganska stark konsensus att man inte kan föreställa sig. Saknar man helt erfarenhet så känns inställningen ”får jag inte snitt så tar jag livet av mig” lite omogen. Jag säger inte att TS inte ska få snitt, bara att hon borde gå och tala ett par gånger, skaffa sig mer information, öppna sig för båda alternativen, lyssna på riskinformation för henne och barnet etc. Inte låsa sig så när hon faktiskt inte vet nånting om vad hon väljer mellan.


     


    Det är som att bli erbjuden kassava eller jams till middag och aldrig ha smakat på någotdera men ändå kläcka ur sig att får man inte jams så tar man livet av sig. Man måste få jams. Men va?


     

  • Anonym (samma olika)
    Lavish skrev 2012-02-28 20:07:14 följande:
    Nä det är mer som att behöva välja mellan vit flugsvamp eller arsenik .

    Okej :) Blir jag tvingad att välja mellan det så är jag helt öppen och läser på för jag vet alldeles för lite om konsekvenserna av att äta vare sig det ena eller det andra för att välja.

  • Anonym (samma olika)
    Lavish skrev 2012-02-28 20:20:33 följande:
    Ja och om du kommer fram till att du personligen tycker att döden av vit flugsvamp är värre än döden av arsenik så är du larvig om du insisterar på arseniken? Eftersom någon annan anser att symptomen innan man dör av flugsvamp inte alls är så farliga?

    Nu har jag ju inte sagt att TS ska välja utifrån vad någon annan tycker/tänker/känner ELLER att något val är larvigt utan bara att hon ska öppna sig lite och skaffa mer kunskap/information om båda alternativen som grund till ett beslut.

  • Anonym (samma olika)
    Lavish skrev 2012-02-28 21:47:17 följande:

    Vad får dig att tro att hon inte har kunskap/information redan?



    -------------------------------


     


    Läs ts start och inlägg. Har ända sedan graviditetsstart vetat att hon inte tänker föda vaginalt, dvs innan några samtal hållits. I kombination med ”tänker ta livet av sig och barnet” mm så pekar det allt mot en viss irrationalitet...


     

  • Anonym (samma olika)
    Maline skrev 2012-02-28 22:39:38 följande:
    Öhh ja, TS rädsla för att föda vaginalt  kommer från övergrepp som hon tvingats utstå. Övergrepp som lämnat sådana trauman att hon redan gjort en abort för att hon blivit nekad möjligheten att få snitt.
    TS mår inte bra.
    Hon är rädd. Traumat är ännu inte bearbetat. Men det utesluter väl inte att TS har kunskap om vad förlossningssätten innebär?

    Att tvinga TS till en vaginal förlossning bara för att det är bäst för genomsnittsföderskan fel. TS borde precis som alla andra ha rätt till vår utifrån sina behov och förutsättningar, eller?

    Men om du läser mina tidigare inlägg också och inte bara hugger på det sista som är taget ur ett sammanhang... Jag har också blivit våldtagen (av okänd gärningsman dessutom). Kejsarsnitt MÅSTE inte vara lösningen på förlossningsrädsla efter det, jag har gjort ks och det var för mig VÄRRE än vaginalt eftersom övergreppen kom tillbaka starkare när jag låg där fastsurrad på rygg och inte kunde röra mig. Vaginalt var jag med på ett helt annat sätt. I sina inlägg ger TS uttryck för irrationalitet och jag föreslår bara att hon ska ta erbjudandet att prata igenom förlossningen, öppna sig för att det kan finnas flera lösningar, lyssna, och tänka lite lugnare än i termer av självmord och döda barnet. Hon har inte gjort vare sig kejsarsnitt eller fött vaginalt. Hon vet inte vad hon väljer/väljer bort. Vaginalt kan vara fantastiskt efter övergrepp och kejsarsnitt kan vara hemskt. Eller så kan det vara tvärtom. Men hon avfärdar helt det ena redan innan första barnmorskemötet och det tycker jag är irrationellt.

Svar på tråden Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?