• Essien

    Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?

    Cristally skrev 2012-02-28 14:11:51 följande:
    Men snälla du. Jag har fött tre barn, med det första barnet sprack jag "som en dragkedja". De andra två förlossningarna förlöpte normalt. Och jag är inte det minsta skadad i snippan, om nu  någon trodde det Man har väldigt bra läk-kött "därnere". Visst har mödrar dött i barnsäng i miljontals år. Men om vi nu håller oss till nuläget, dvs Sverige år 2012, så innebär en vaginal förlossning betydligt MINDRE risk än ett kejsarsnitt. Fråga vilken barnmorska som helst! Gäsp, ja du, förbjud mig (hur nu det skall gå till?!). Detta är ett diskussionforum, vilket innebär att alla inte tycker exakt som du tycker. Om du inte kan acceptera det, så har du inte här att göra.

    Lyckliga dig då som inte bajsar och kissar på dig två år efter förlossningen som min kusin gör. Du kanske vill ha hennes nummer och berätta för henne att man visst läker fort där nere och att man återställs fullständigt, hennes besvär måste vara lögn och påhitt. För alla kvinnor är ju som dig, glömde heelt bort det. Du kan ha kläckt ur dig ett tjog ungar for all I care, du är ignorant ändå, vänligt beskrivet. Och du, alla mina tre barnmorskor och de två läkare jag konsulterat har sagt att snitt är säkrare för både mig och barn när det är dags. Så du har fel fel och åter fel.
  • Essien
    Anonym skrev 2012-02-28 14:44:53 följande:
    Hur kommer det sig att barn som föds med kejsarsnitt ofta drabbas av autoimmuna sjukdomar än barn som är födda genom vaginala förlossningar?

    Ofta? Nej, möjligtvis oftare än vaginalt födda barn men det är OVANLIGT.
  • Essien
    Anna Paulita skrev 2012-02-28 16:29:23 följande:
    På ett eller annat sätt kommer det vara smärtsamt att föda barn, det är inte så att snittet slutar göra ont för att man är ihopsydd.

    Och jag väljer hellre ett helt förjäkligt smärtsamt snitt än en vaginal förlossning. Vilket jag har rätten att välja enligt den läkare som godkänt det. Ingen tror att ett snitt är smärtfritt, det är ngt ni applicerar på oss felaktigt. Vi är väl inte dumma heller, vi väljer bara bort en smärta som FÖR OSS är värre än en annan. Dessutom är inte alltid just smärtan anledningen till snitt, den är det tex ite för mig. Vilken nytta drar andra av hur jag föder? Kan ingen klok själ vara vänlig att svaa på den frågan?
  • Essien
    Anna Paulita skrev 2012-02-28 16:42:57 följande:
    Alltså, du behöver inte bli sur på mig. Jag snittades med mitt andra barn och är inte generellt emot snitt. jag tycker bara att det inte generellt ska gå att fylla i en box på en blankett och sedan välja snitt/vaginalförlossning hur som helst. Jag tycker att det ska finnas vissa restriktioner och regler kring snitt. Jag svarade på ett annat inlägg där någon skrev att man har väldigt ont efter en förlossning, att  smärtan inte försvinner för att ungen är ute (det är ofta ett argument till vaginal förlossning) och jag svarade att det för inte smärtan efter snittet heller. Att bara för att man är ihopsydd så blir allt bra. Jag har både fött vaginalt och snittats så jag tar mig rätten att säga att jag vet vad jag talar om.

    Det var inte min mening att låta irriterad. Jag är inte heller för att snitt ska beslutas genom en ruta på en blankett, jag är för läkarsamtal (utan påstridig propaganda utan fakta och ren information till patienten. En vän till mig ville behårt ha snitt tills hon fick mer info av läkaren som fattade att hon fått en hel del om bakfoten. Då ändrade hon sig faktiskt självmant och hon är helnöjd med sin vaginala förlossnig nu. Det var bäst för henne, hon var bara inte påläst och visste inte om det själv. Men om hon tagit in faktan hon innan inte hade koll på och ändå velat ha snitt tycker jag att hon ska få bestämma det själv :) men läkarsamtal är ju också för att se hur patienten tänker och känner, och se så att hon/han har förstått vad alla alternativ innebär. Snitt ska inte ges utan att patienten verkligen förstått vad det medför, men när patienten är informerad men ändå vill ha snitt tycker jag att det ska beviljas varje gång. Jag blir lite irriterad när de som vill ha snitt framställs som lite korkade eftersom snitt ju också gör ont (vilket vi redan vet), men jag tror jag förstår hur du tänker. Hur tycker du att restriktionerna kring snitt bör se ut? :)
  • Essien
    Anonym skrev 2012-02-29 09:14:20 följande:
    Så vad fick din väninna att ändra sig? Vilken information?   

    Vet inte riktigt faktiskt. Det var innan jag träffade henne men hon trodde att det var ett litet ingrepp utan direkta risker alls, eftersom hon har blodproppar i släkten kanske det var det som avgjorde? Vet att hennes mamma dog av en propp i hjärnan iaf och hennes pappa har haft proppar i lungorna. Har för mig att syrran hade propp i benet av ppiller men är osäker. Det kanske avskräckte henne ngt? Sen fick hon info om doulas och tyckte efteråt att det kändes tryggare när hon pratat med en sån, så hon ville ändå testa vaginalt och det gick ju bra för henne. Får ta och fråga efter detaljer nästa gång vi ses men hon kände sig inte "övertalad" alls eller så. Hon hade nog bara ingen koll på hur ett snitt går till och trodde väl att det var en walk in the park utan smärta alls ;)
  • Essien
    straw2008 skrev 2012-03-01 08:33:07 följande:
    Fast det där är ju dina spekulationer o jag måste faktiskt ärligt säga att det är du som försöker ge din egen åsikt o skyller på "en kompis" För mig var snitt faktiskt "a walk in the park"
    Ett barn ska jag ha när jag blir stor med smala ben o mjuka skor....

    förstå mig rätt, jag är för fria snitt ;) jag ska snittas själv. jag svarade bara på en annan och höll med om att man fortfarande bör få ett läkarsamtal först och att det inte ska vara ett kryss på en blankett. Hon har själv sagt att hon hade väldigt dålig koll på hur förlossningar och snitt ens gick till och att hon självmant ändrade sig när hon fick information. Hade hon velat så hade hon fått snitt för läkaren frågade om han skulle fixa en tid men då ville hon testa vaginalt först istället. Hon är också helt för fria snitt för övrigt :) men det är ju så att vissa (ingen majoritet) inte är speciellt pålästa och inte vet vad de önskar, om man då bara får kryssa i en ruta kan det bli fel. Det ÄR en operation och man har väl alltid läkarsamtal innan dom? Men förstå att jag menar ett samtal, där man säger vad man vill ga, läkaren ser så kvinnan förstått vad ett snitt innebär och sen ska det alltid godkännas. Alltid alltid och för alla. Ingen propaganda för vaginalt eller så, inget krav på tjat från patienten, ett vanligt samtal för att besluta och planera typ. Klart vissa får ett snitt som är en walk in the park (hoppas ju få ett själv, haha), men hon sa att hon inte alls blev övertygad eller "skrämd" utav det han sa, så jag får väl tro på att det för en gångs skull var en vettig läkare ;) igen då, jag är för snitt och brukar alltid hålla med dig i såna här trådar så tro inte att jag vill inskränka rätten till snitt, jag menar bara att man ju inte bara kryssar i en ruta innan andra operationer så det är ju klart att man ska träffa läkaren för att planera snittet och få prata igenom allt och så. Nu råkade min vän ändra sig men hon kunde lika gärna inte gjort det, då hade hon fått snitt och jag hade varit jätteglad för hennes skull oavsett :)
  • Essien
    Lady32 skrev 2012-03-01 12:25:28 följande:
    Men...är du inte lite väl hård mot Essien nu..? Någon frågade ju henne varför hennes väninna ändrat sig från att vilja ha snitt, till att vara okej med att föda vaginalt, varpå Essien svarar att hon inte vet säkert vad som orsakade detta "byte av inställning", men att hon gissar att det kan ha att göra med den ökade risken för blodproppar inom familjen. Vari ligger det konstiga..?

    Givetvis ger hon sin egen åsikt i sina inlägg, det gör vi ju alla. Hoppas jag?? Vems åsikter är det annars vi sitter här och förmedlar? Obestämd

    Själv tycker jag att Essien är väldigt tydlig och öppen med att hon TROR att hennes väninna resonerat "så här", men inte är säker, och ska fråga kompisen vid ett annat tillfälle. Det har även framgått att Essien är FÖR rätten till KS, men inte anser att man ska fatta beslutet utan att ha tillräcklig/korrekt information i ryggen först, eftersom det dock är ett stort operativt ingrepp, vilket det ju ÄR, rent medicinskt. Ofrånkomlig fakta liksom..

    Sedan kan KS gå lite hur som helst. Har själv gjort ett akut, som gick bra, men någon "walk in the park" vill jag nog ändå inte kalla det. Hade rejält ont i magen/såret en tid efteråt och fick gå och "bära" på magen en tid, för att det gjorde för ont att släppa den så att den "hängde i såret". Men trots det, har jag ändå valt att göra ett planerat snitt för att få ut min lilla flicka om 6 veckor. Kul dock att du upplevde ditt snitt som "a walk in the park", hoppas jag får samma upplevelse denna gången. Tas tacksamt emot i så fall.

    Min kontenta är att olika människor upplever händelser/situationer på olika sätt, och att ett snitt säkert kan vara en enkel sak för en kvinna, medan en annan kan få en helt annan upplevelse av samma ingrepp. Summa summarum: Vi är olika. Men vi behöver dock alla få tillräcklig och korrekt information innan vi fattar stora, avgörande beslut för/emot saker och ting i livet. Så tycker jag i alla fall. 
    Tack :) det sista jag vill framstå som är ju någon som vill hindra andra från att få snitt. Det är ju totala motsatsen jag hejar för :)
  • Essien
    Ravenna skrev 2012-03-01 14:27:38 följande:
    Visst är grovt överviktiga en riskgrupp för sfinkterskador, men den absolut största riskgruppen är inte överviktiga utan förstföderskor. Där är frekvensen så hög som 7% medan den ligger runt 4% för alla föderskor som grupp.

    Och, intressant nog, så är risken i Finland ca 0,6% totalt. Inklusive feta och förstföderskor och feta förstföderskor.

    Folk är INTE mindre feta i Finland. Vi är hälsomässigt sett någorlunda jämförbara med den fiska befolkningen.

    I Sverige gör vården något fel. De kanske använder fel grepp, informerar dåligt eller kommunicerar dåligt med föderskorna. Något fel gör den svenska vården. Därom råder ingen tvivel när sfinkterskador drabbar 8 av 200 i Sverige och ca 1 av 200 i Finland.

    Hur i perkele kan Sverige ligga ÅTTA GÅNGER så högt med avseende på sfinkterskador?!?

    Det är sånt här som seriöst får mig att tvivla på kompetensen inom den svenska mödravården.
    Såg uppdrag granskning när de tog upp det där och fick då intrycket att föderskor i finland oftare föder i gynposition så att de kan skyddas ordentligt där nere av BM? De intervjuade några finska (?) läkare som påstod att modet i sverige av att föda i positioner och badkar där underlivet är svårt att komma åt för BM ökar risken för bristningar. Nu är det väl inte fastslagen fakta men de tyckte att skillnaden var att i finland instrueras BM att vara mer aktiva där nere och hålla emot och skydda, medan det i sverige blir mer ovanligt och att de mest "tittar på" och inte håller emot med rätt teknik när de behövs. sen verkar de ju klippa oftare i finland, ngt som en intervuad svenska läkare var helt emot, trots att det är bra mkt bättre att bli klippt än att brista okontrollerat..
  • Essien
    Anonym skrev 2012-03-01 17:16:07 följande:
    Vad är risken för överviktiga?
    För att de har stora bebisar. Ju större bebisen är desto större risk för bristningar.
  • Essien
    Ravenna skrev 2012-03-02 10:08:44 följande:
    Tycker du att det är orealistiskt att förvänta sig att svenska sjukvården lär sig av sina grannländer när de uppenbarligen är åtta gånger sämre på någonting? Tycker du att det är orealistiskt att förvänta sig att få bästa tänkbara hjälp med att hindra arslet från att spricka när man föder barn?

    Tydligen. Vissa tycks inte bry sig om vad skattepengarna går till. Undrar om hon är helnöjd när en bruten fot negligeras eller ett skärsår i ansiktet sys ihop helt fel. Varför klaga liksom, vissa länder har ju inte ens sjukvård...eh.
  • Essien
    Ravenna skrev 2012-03-02 10:52:16 följande:
    Ja men precis. Särskilt när det verkar handla om enkla metoder för att förhindra skador som inte kostar men än en utbildningsdag. Det är ju inte som att ett handgrepp kostar mer än ett annat, eller att en varm handduk eller en viss födelseposition är extra dyrt. Det handlar ju om kunskap hos personalen, kommunikation med den födande kvinnan och respekt för kvinnokroppen.

    Men inte kan vi väl kräva KUNSKAP av personalen heller?? Det vore ju heelt galet!
  • Essien
    Anonym skrev 2012-03-02 14:45:28 följande:
    För att kunna använda buktrycket så värkarna blir effektiva. Att ha munnen öppen gör värkarbetet längre och mer smärtsamt.

    Skojar du eller?? Ingen kan vara så korkad! Vissa har stora bebisar, FÖR stora för att de ska kunna passera ut. Flera av mina vänner har stela bäckenbottenmuskler pga att de ridit hela sina liv, de sprack eftersom musklerna inte kunde tänjas bättre. Ena vännens syrra hade för trångt bäcken och sprack fullständigt när barnet fastnade och bm fick slita ut ungen innan hon dog. Du tror inte att det blir väldigt bråttom ibland? När hjärtligs går ner och personalen MÅSTE forcera utkrystandet? Då lyssnar varken mamman eller bm på kroppen kan kg lova, när bebisen håller på att kola så måste man få ut den, kosta vad det kosta vill. Dessutom tycks du inte förstå vad en obotad fobi innebär, det innebär att man inte kan lyssna på kroppen eftersom hjärnan låser sig. Jag har en absolut panisk fobi för allt vad spindlar heter och jag kan för allt i världen inte stå emot reaktionen att springa för livet när jag ser ett kryp. Vissa föderskor har ångestproblematik i ryggsäcken vilket också påverkar. Tror du på fullaste allvar att alla de som spruckit har kunnat ta förlossningen i kroppens takt och bara gjort ett kasst jobb själva? Du tror inte att omständigheter från BARNETS kropp har någon inverkan? Hoppas du inte spricker av högfärdighet...
  • Essien

    Fast jag glömde ju, du är ju urmodern och mallen för hur kvinnor bör se ut och fungera.. Just ja.

  • Essien
    Anonym skrev 2012-03-02 15:08:06 följande:
    Vad gafflar du om? Jag har inte överhuvudtaget berört att spricka, men nämner hur man kan göra värkarbetet mer effektivt. Tråden handlar väl inte BARA om rupturer?

    Det citat som ravenna kommenterat efter ditt inlägg bör du läsa, för det var väl du som skrev det? Där drar du ju en direkt paralell mellan rupturer (att SPRICKA) och hur man "ska lyssna på BM och sin kropp för det gjorde duktiga du och DU sprack minsann inte". Jag är tusen procent säker på att om man nu måste välja vad som är mest aktuellt i den här tråden, effektivt värkarbete eller rädslan och riskerna för att spricka så vinner det senare.
  • Essien
    Ravenna skrev 2012-03-02 17:00:16 följande:
    Om du försöker hävda att det är ett utbildningsproblem att svenska kvinnor spricker hela vägen vid förlossningar, så vore det fortfarande vårdens ansvar att räta upp detta genom att skapa en bättre förlossningsutbildning.

    Bra skrivet, även om du tycks stånga dig blodig mot en stenvägg...
  • Essien
    Anonym skrev 2012-04-08 21:05:40 följande:
    Du har löst en massa studier säger du? Ja då undrar jag varför det fortfarande är så i Sverige att till och med läkare och forskare rekomenderar vaginal förlossning i första hand om det strider mot deras forskningsrön? Jag vet att kejsarsnitt är mycket säkra i Sverige, men jag vet också att vaginala förlossningar också är det. Sluta sprid skräckpropaganda. jag har fött flera barn som sagt och det har inte hänt något med min kropp, på grund av förlossningen och ingen jag känner har heller haft några problem. De flesta talar om sin förlossing med lycka i blicken ska jag säga dig. Du har antingen haft väldig otur och varit med om en riktig skräckförlossning eller så har du inte fött alls. Men dra inte dina egna erfarenheter över andra så är du snäll. TS är redan i kris situaton här och behöver stöd och uppmuntran, inte behöver hon någon som säger till henne att hon kommer att genomleva nära döden upplevelse eller bli skadad för livet. Hon verkar ju närmast apatisk eftersom hon inte får kejsarsnitt som hon vill ha. I första hand hoppas man ju hon får det men om hon nu inte skulle få det så är det u viktigt att hon kommer ur den här apatin hon befinner sig i. På vilket sätt tror du då dina somedagsprofetior skulle hjälpa henne?

    Av kostnadsskäl lilla du. Säg inte att du inte kommit på det än?
  • Essien
    Anonym skrev 2012-04-08 21:21:16 följande:
    Men man föder ju inte med urinröret Inkontinens är åldersrelaterat. Både män och kvinnor drabbas av detta på ålderns hösrt pga att muskulaturen runt urinröret blir svagare, liksom alla andra muskler man har i kroppen. Hade det varit en förlossningsskada hade det mörkts direkt efter förlossningen.

    Men herregud så korkat. Du tror alltså att uti röret funkar bra trots trasiga och tänjda muskler i underlivet?? Vilken sten bor du under? Min syrras förlossningsskada sket dom i i fem år. Då först erkände dom sitt fel och försökte halvhjärtat lappa ihop lite. Min syster är 26. Kallar du henne gammal??
  • Essien
    Anonym skrev 2012-04-10 11:48:50 följande:
    Lägg ner med att sprida skräckpropaganda. Du försvårar bara tillståndet för dem som lider av förlossningsskräck inser du inte det. Lite empati hade varit på sin plats. Det är osanningar du kommer med som försvårar rädslan för dem som lider av detta. Även om du själv inte är rädd när du hör dessa fantasi siffror så blir andra det inser du inte det. Nej, 1 av 4 får inte bestående men det är ren bullshit, jag har själv fött 4 som sagt och alla har gått jättebra inga bestående men och ingen inkontinens. man får förstås sköta sina knipövningar men det är rätt enkelt. På en så sprack jag litegrann men de sydde några stygn och man har mycket bra läkning i dessa slemhinnor så bara två veckor efteråt så var det helt läkt. Jag gissar att du inte arbetar på en förlossningsavdelning för då jhade nog dina siffror sett annorlunda ut. Fruktansvärt att amatörer ska komma och påstå saker de inte har belägg för. Och svår förlossniong begreppet är individuellt. Dina skräckbilder ökar sannolikheten för att TS ska uppleva sig få en sådan. Jättesnällt och empatiskt av dig.

    Men sluta utgå ifrån dig själv hela tiden nu. Du kan ha kläckt ur dig tio ungar felfritt, det påverkar ändå inte statistiken. Dock tror jag inte risken är 25% men den är mkt större än vad du hävdar. 7 av hundra får stora skador, det räcker för min del. Och förlossningarädda är oftast bra mkt mer pålästa än de orädda så att information de redan har stenkoll på skulle skrämma oss ytterligare är fel. Det är ignorant info så som "jaaaag har minsann fött flera barn och för mig gick det bra, alltså måste det gå bra för alla" som irriterar, just för att man redan har lusläst alla studier som finns och kan dem utantill. Skyddande lullull ger ingen trygghet, snarare tvärtom. Nu beror inte ts skräck på skador utan övergrepp. Att hon inte får snitt på den grunden är konstigt, men jag tror hon kommer klara förlossningen galant ändå.
  • Essien
    Anonym skrev 2012-04-10 12:07:17 följande:
    Du tror inte möjligtvis hennes stora skräck beror på att hon tyvärr stött på alltför många personer som du?

    Hennes skräck beror på övergrepp. Om du insinuerar att jag är en sådan som begår övergrepp ligger du risigt till kan jag lova..
Svar på tråden Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?