Inlägg från: Veritaslux |Visa alla inlägg
  • Veritaslux

    Tips på barnböcker till bebis 8 mån-1 år. När började era små "gilla" böcker?

    Jag har sedan dottern var 4-5 månader försökt "läsa" lite böcker. I början gick det inte alls, men så sakteliga har dottern börjat sitta still och lyssna uppmärksamt (en stund. ). Hon är nu 8 månader.

    Det som funkar är böcker med enkla bilder och djur. Så nu har jag ett antal böcker med djur där jag med stor inlevelse sitter och gör djurläten. Har också en bok med knappar som man trycker fram djurläten. Funkar också.

    Köpte några böcker med mer text (Nicke Nyfiken och en fin godnattsaga) men det funkar inte alls, men förhoppningsvis har hon glädje av dem senare. Jag har också några böcker med våra vanligaste barnsånger, de går sådär. Likaså vanliga pekböcker med fotografiska bilder på vardagliga ting. Hon tittar och lyssnar en stund, sedan tröttnar hon. Ibland verkar hon inte titta alls utan vill bara slita boken ur handen för att äta på den.

    Så min fråga är, har ni några tips på enkla böcker vi kan läsa? Vad är nästa "steg"? Jag läser själv mycket och älskar språk och längtar så tills dottern verkligen vill läsa med mig!


    Mamma till underbar dotter född 19 juni 2011
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-12-15 21:38
    Jag ser att tråden fortfarande är aktiv så jag tänkte uppdatera trådstarten. Nu är min dotter 18 månader och vi läser en hel del. Det började lossna någonstans efter året, och någonstans runt 15 månader tog läsintresset verkligen fart. Den första boken hon började lyssna till och titta i koncentrerat var "Vem låter" (med djur) och därefter "Vilma säger den".
    Kan rekommondera böckerna om Vilma.Sedan gillar hon böckerna om Emma och Totte, framförallt "Emma dammsuger". Vanliga pekböcker med tydliga, realistiska böcker gillar hon fortfarande. "Jag vet, vi klär på oss" funkar än, likaså "Stora pekboken", bilderböcker med djur osv..
    Vi har nu börjat introducera potta och "Äntligen bajs" blev då en riktig hit. Hon har inte riktigt fattar hur man får till det på pottan, men hon förstår vad man ska göra där. Kan också rekommendera böckerna om Bu och Bä när barnen är lite större.

    Biblioteket är en fantastisk plats och där har jag testat mycket. Ett tips är att låna först och köpa sen. Mycket som inte gick hem alls i början gillar dottern mycket nu... så det är alltid värt att "pröva igen".
  • Svar på tråden Tips på barnböcker till bebis 8 mån-1 år. När började era små "gilla" böcker?
  • Veritaslux
    Gryntroll skrev 2012-02-29 11:21:32 följande:
    Molly Mus bäcker var väldigt poppis hemma hos oss vid den tiden... och är fortfarande
    Fina färger, stora bilder osv

    Fick även en bok med djur att känna på i 1-års present och den var favorit redan från dag ett. Det var olika uppslag med djur där visa delar var i olika material, ex krokodilen har små ploppar på kroppen, sjöstjärnan är i wellpapp, sköldpaddans skal har lite sand i färgen och fjärilens vingar är i något glansigt "tyg". Otroligt färgglad, men inte mycket att läsa iofs.
    Molly Mus, det ska jag kolla upp. Den andra boken där man kan känna har jag sett sett och funderat på... Men nu har jag ju just flera djurböcker så det vore kul med något nytt. Bor i stan så det vi ser mest är ju hus, människor, bilar så ibland har jag funderat över böcker om stadslivet. Ibland undrar jag vad lillan tänker när jag råmar och gnäggar som en tok. Hon har förvisso sett en häst och en ko en gång, men mest måste det vara att mamma låter skojigt.
    Mamma till underbar dotter född 19 juni 2011
  • Veritaslux

    Åh, tack för alla tips. Jo, biblioteken ska jag besöka igen. Jag bor i Stockholm så här finns flera bra med fina barnboksavdelningar. Jag var dock på bokprat för bebisböcker och några tips har nämnts även här i tråden. Vi testläste dock Stina Wirsén och det gick inte alls. Tror det var lite för abstrakt för dottern. Den boken som funkar bäst hittills är förresten "Vem låter..." med olika ljud. Inget att klappa men när mamma gör ljud och rörelser verkar det bli spännande en liten stund.  

    Känns i alla fall skönt att höra att det kan "lossna" när dottern är runt året. Just nu verkar hon över huvud taget inte vara sugen på några aktiviteter där man sitter still. På sångstunden på Öppna förskolan idag bokstavligen slet hon sig loss för att exalterat krypa runt medan hon utstötte små glädjetjut.  

    Så jag sparar med glädje alla tips och så ska vi göra nya besök till biblioteket!


    Mamma till underbar dotter född 19 juni 2011
  • Veritaslux

    Tack Krake. Jag har lånat lite fler böcker, bland annat Stina wirsen. Småböckrr med ting har vi också men det enda som egentligen funkar är Vem låter..? Sedan tog jag fram en annan bok med knappar för djurläten, den funkar också. Jag läser, pekar och låter samtidigt som jag gör teckenspråk.


    Mamma till underbar dotter född 19 juni 2011
  • Veritaslux

    Nu är dottern 15 månader och sedan cirka två månader tillbaka har det "lossnat". Efter boken "Vem låter...?" (som för övrigt också är av Fia Eliasen som nämnts ovan) blev "Vilma säger den" en klar favorit. De övriga böckerna på temat "Vilma säger..." funkade inte i början men nu gillar hon också "Vilma säger godnatt".

    Sedan lånade jag också boken "Emma dammsuger" och den gillar hon verkligen så jag har beställt fler böcker om Emma och Totte, den klassiska 70-talsserien... Kul att Hannis nämnde i tråden. När jag började läsa insåg jag att jag minns dem från min egen barndom så jag måste varit större och att de räckte länge! Helt otroligt att de fungerar än idag. Böckerna innehåller ganska mycket text om man ser till de allra minsta, men tricket är att vid behov förenkla och peka mycket. Min dotter säger inte så mycket men hon brukar peka på allt i boken och säga det hon brukar säga, nämligen "dä", ""mamma" och "pappa". Men jag ska understryka att det är något som kommit det sista. Det är först nu läsningen blivit riktigt interaktiv så att säga. Har också kommit på att det helst ska vara böcker med tydlig vardagsrealism, så även en bok som "Ella går till parken" funkar. Stina Wirséns böcker förstår sig varken dottern eller jag på.


    Mamma till underbar dotter född 19 juni 2011
Svar på tråden Tips på barnböcker till bebis 8 mån-1 år. När började era små "gilla" böcker?