Inlägg från: chatnoir |Visa alla inlägg
  • chatnoir

    Psykisk ohälsa hos adoptivbarn. Ska man väga in det?

    Jag tänker såhär... Att ett barn innebär en belastning och diverse problem ser jag mer eller mindre som en självklarhet. Men i de flesta fall uppväger glädjen och kärleken, kanske alltid? Jag har vänner som är adopterade, varav en har haft ganska stora problem. Så jag ställde mig själv frågan om jag var beredd att gå igenom det hennes mamma har gått igenom, om det var värt det för att få bli mamma. Och för mig var svaret självklart, för mig var det så livsavgörande att få bli mamma att jag är beredd att utstå väldigt mycket, både på vägen dit och framöver.

    Jag tror att man ska ta en ordentlig funderare på vilka motiv man har för att adoptera. Ett barn är värt att bli mottaget helt förutsättningslöst. Det ska inte behöva stämma in i en viss mall för att passa in i familjen, det är vi som ska anpassa oss och göra allt vi kan för att ge våra barn bästa möjliga förutsättningar utifrån de behov barnet har.

    Om ni adopterar ett äldre barn får ni nog kallt räkna med att det barnet kommer ha en hel del speciella behov till följd av att ha växt upp under förhållanden som inte är naturliga för något barn.

  • chatnoir
    Lotus73 skrev 2012-03-05 19:47:25 följande:
    Tack för svar! Hade jag och min man varit själva och inte kunnat få egna barn så hade vi kört på adoption utan att ställa oss den här frågan. Nu är det annorlunda. Vi har tre till barn att ta hänsyn till. Det är inte bara vi som ska orka utan även syskonen. 

    Har fler vänner och bekanta som adopterat barn som tagit- och försökt ta sitt liv och även vänner vars adopterade barn mått mycket psykiskt dåligt när de kommit upp i tonåren. Som förälder utstår man ju vad som helst, och gör vad som helst för att ens barns ska må bra och jag vet ju att vi kommer att bli perfekta föräldrar för ett till barn. Men jag tycker att vi, och andra i vår situation, skulle vara naiva om vi inte vågade diskutera och lyfta frågan. Man måste ju vara lite realist också
    Jag tycker att det låter väldigt vettigt att tänka till ordentligt innan. För det är ju så att en adoption långt ifrån sker spontant, det finns mycket tid att tänka innan man ens har medgivande i sikte! Vi har just gjort en medgivandeutredning för syskon och har tampats med frågan om vi vågar riskera det fina vi har med ett barn till i familjen. Nu har vi landat i att vi vågar. Och nu längtar både vi och sonen efter ett litet syskon.

    Hur gamla är era barn? Har ni pratat med dem om vad de tycker eller är de för små för att ha en åsikt?
  • chatnoir
    en glad skrev 2012-03-05 22:44:41 följande:
    Man måste också komma ihåg att forskningen på adopterade barn i Sverige handlar huvudsakligen om de barn som kom under -70-talet, i en tid då adoptivföräldrar ännu inte riktigt förstod skillnaden mellan att adoptera resp föda biologiskt barn och föräldrautbildningen lyste med sin frånvaro. Den senaste dystra större forskningsrapporten handlar om barn adopterade från östeuropa under -90-talet..... (handlar mycket om alkohol vars konsekvenser vi från början inte riktigt förstod i Sverige, när det gäller dessa länder)
    Vad tror du om teorin om att vi adoptivföräldrar eventuellt också är mer benägna att söka hjälp och att det i sig skulle öka statistiken för adopterade hos t ex BUP? Vi får ju höra så mycket om problem innan adoptionen och man kanske är mer öppen inför att man kommer behöva professionell hjälp i någon mening.
  • chatnoir
    Ulrikak skrev 2012-03-06 23:46:01 följande:
    Ta detta på rätt sätt vill inte skapa nån osämja här... Visst ska man fundera både fram och tillbaka innan man adopterar, det är ett stort beslut. Men så som du resonerar men framför allt uttrycker dig tycker jag inte att du (just nu) är lämplig som adoptivförälder... Hur kan du sitta och säga att vi adoptivbarn är andrahandsval och i nästa andetag säga att du och din man funderar på att adoptera? Jag förstår faktiskt inte riktigt. Jag är adopterad själv och tar nästan illa vid mig när jag läser dina resonemang. Som du berättar har ni många "Skräck" exempel i er närhet så jag kan förstå att ni kan känna en viss "oro" inför ett eventuellt adoptivbarn. Men snälla försök att se detta från mitt perspektiv. ALLA vi adopterade mår inte dåligt tro det eller ej! Jag har aldrig känt så som du beskriver! Min familj är tajtare än de flesta familjer. Min mamma och jag är bästa vänner jag VET att man inte kan älska någon mer än jag älskar min familj (det är därför jag tar illa vid mig)! Man ska aldrig sticka under stolen att adoptivbarn kan behöva mer stöd och mer kärlek än biologiska barn och nej alla adoptionshistorier är inte solskens historier det är jag väl medveten om! Men jag har nog mått bättre och lyckats bättre i livet än många av mina icke adopterade vänner. Jag är inte deprimerad, aldrig provat droger, drack för första gången när jag var 19 år, inga prickar i registret och är snart färdigutbildad läkare. Och jag vet att jag inte är den enda som det gått bra för i livet, jag har många adopterade vänner.

    Som du säger kan man ju aldrig veta vare sig man adopterar eller inte om det kommer att bli som man tänkt sig. Vet en familj som precis som ni hade 3 underbara ungar, de skaffade ett 4e barn (biologisk) som visade sig ha Downs syndrom. Så man kan ju aldrig veta. Tycker snarare att ni ska omformulera er fråga till Skulle vi kunna ta till oss, älska och stötta ett adopterat barn med eller utan bagage till 110% i dagsläget? 
    För vem vet, i slutändan kanske det är er äldsta icke adopterade som blir deprimerad i tonåren?
    Och det där uttrycken "egna" och "adopterade"... Om du adopterar ett barn har du tänkt att fortsätta kalla de andra 3 för dina "egna"? För JA, då hade jag också mått dåligt och känt mig otroligt oviktig!

    Vad gäller statistik måste du inse VAD det är man jämför med. Jag är väl medveten om att dessa siffror inte stämmer men för att göra det enklare att förklara...  100 adopterade barn varav 5 får "psykiska problem" i tonåren det är 5%. 100 biologiska barn varav 1 får psykiska problem det är 1%. Förhållandet mellan adopterade och biologiska visar att adopterade är "överrepresenterade" 5 gånger så mycket! Men det betyder INTE att majoriteten av alla adopterade får psykiska besvär utan "endast" 5% vilket är en ganska liten siffra. 
  • chatnoir

    TS, jag känner att jag inte kan släppa denna tråden just nu. Troligtvis för att vi är uppe i en intensiv period av frågor och funderingar inför nästa barn och jag därför "går igång" på andras funderingar kring samma saker. Du konstaterar själv i din trådstart att frågorna är känsliga och har fått det bekräftat genom reaktionerna i tråden.

    Det som gnager i mig är frågan varför man vill adoptera om man har en så negativ bild av hur adopterade och adoptivfamiljer har det. För oss var adoption lösningen på sorgen, det var och är en fantastisk möjlighet att få barn. Det betyder inte att vi är naiva eller omedvetna om problem som kan uppstå, bara att det positiva - att få ett alldeles eget barn att älska och följa genom livet - överväger väldigt starkt.

    En fråga jag skulle ställa mig om jag var i er situation är vad som skulle hända om ni nu får ett "problembarn" som du själv uttrycker det. Skulle barnet få bära skulden för att ha förstört er familj, som var så fin innan det jobbiga adoptivbarnet kom och ställde allt på ända? Kommer er kärlek vara förutsättningslös? Eller kommer det finnas uttalade eller outtalade krav på att barnet måste anpassa sig till det familjeliv ni lever nu?

    Man måste räkna med att ett adopterat barn har andra och större behov än ett barn som föds direkt in i familjen. Du kommer aldrig ifrån att barnet har levt en lång period under omständigheter som du inte kan påverka och som har märkt barnet för livet. Det handlar om trolig separationskänslighet, stort behov av att alltid få föräldrarnas kärlek bekräftad (eftersom den inte kan tas för given), osv.

  • chatnoir
    Vitsippa skrev 2012-03-07 12:50:02 följande:
    Men snälla, kan inte du och ni andra som reagerar så starkt på detta försöka se på frågan med lite större perspektiv. Precis som Lotus73 skriver är nog ändå adoption som tillvägagångsätt för att få barn för det flesta ett andrahandsval, av anledningar som du själv så bra beskriver. Det är ju till och med så att vi som väljer tillvägagångsättet adoption i första hand också ibland blir ifrågasatta eftersom vi då kanske "snuvar" någon infertil på sitt efterlängtade barn.

    Barnen är ju dock, precis som Lotus73 skriver, oftast mycket efterlängtade och oerhört älskade, och inte på något sätt ett andrahandsalternativ!

    Diskussionen om den korrekta terminologin borde kanske föras i en egen tråd men nu fyller jag helt sonika på här. Jag har full förståelse för varför man tycker att det är så viktigt att använda rätt benämning på olika saker och att det många gånger bottnar i att man har blivit dåligt bemött och känt sig ifrågasatt eller negativt värderad. Jag har dock i andra sammanhang sett hur denna terminoligidebatt, grundad i ett kränkande bemötande från en oförstående omvärld, har fått orimliga proportioner och stulit uppmärksamhet ifrån de verkliga frågorna. Istället för att direkt hoppa på den som använder "fel" ord kan man kanske fråga vad den personen menar när hen säger så?
    Fast nu skrev TS väldigt tydligt att barnet är ett andrahandsval: Barnet som kommer är efterlängtat och oerhört älskat- men det var inte föräldrarnas förstahandsval och det kan man inte komma ifrån...

    För oss var det aldrig viktigt att få biologiska barn, det enda viktiga var att få barn. Jag tror att det är vanligt att man känner så, åtminstone bland oss som kommer fram till beslutet att adoptera (oavsett vilka vägar man provat innan). Att tillvägagångssättet är ett andrahandsval är väl ganska naturligt med tanke på att en adoptionsprocess är ganska krävande och innebär väldigt höga kostnader.
  • chatnoir
    Bella Moon skrev 2012-03-08 20:18:09 följande:
    Nu orkar jag inte läsa igenom alla inläggen som gjorts utan svarar utifrån mina egna tankar.
    För mig spelade det ingen som helst roll vad statestik sa, jag ville helt enkelt bara ha barn och adoptera var min väg till det. När jag gick adoptionskursen så pratades det jättemycket om att vi skulle förbereda oss på att barn som adopteras har upplevt så mycket svåra seperationer innan de kommer hit att de kommer bära men av det resten av livet, och framför allt skulle man vara förberedd på att det kunde visa sig starkt i tonåren.
    Det jag kände då var att det spelade ju ingen som helst roll, för det skulle ju vara MITT barn då, och tillsammans skulle vi fixa livet liksom, precis som alla andra som får barn. Inte kan man ju gå runt som gravid och tänka på alla bekymmer som barnet kommer att uppleva i livet, för ALLA har ju mer eller mindre svåra stunder.
    Jag valde att lyssna halvhjärtat på alla bekymmer och bara njuta av att snart skulle jag säkert bli mamma!
    Nu har det gått några år med mitt barn, och bekymmerfrittt har det inte varit! Men som jag har njutit! Av mitt barn, av att vara mamma! För oss båda är livet underbart, och tillsammans löser vi de hinder och svårigeheter som dyker upp på vägen.
    Skulle jag adoptera igen skulle jag valt ett barn med i förhand  känt sn, alla barn är värda en familj som älskar dem gränslöst, det är väl DET jag tycker att man ska kunna stå för som blivande adoptivmamma/pappa.   
    Så fint du beskriver din adoptionsresa! Jag känner igen mig i väldigt mycket!! {#emotions_dlg.flower}
Svar på tråden Psykisk ohälsa hos adoptivbarn. Ska man väga in det?