Inlägg från: Lotus73 |Visa alla inlägg
  • Lotus73

    Psykisk ohälsa hos adoptivbarn. Ska man väga in det?

    Jag och min man funderar på att adoptera men väger för- och nackdelar. Ett till barn vore underbart härligt. Men. Ett till barn kan också innebära en belastning och problem. 

    Det vi funderar mest på är adopterade barns ökade risk till psykisk ohälsa, suicid osv. Det verkar ju som att det finns flera studier som pekar på att adoptivbarn löper större risk att få psykiska problem under sin uppväxt. ( läs bla här: www.regeringen.se/content/1/c4/26/81/66ec52fa.pdf och här: www.fhi.se/Handbocker/Uppslagsverk-barn-och-unga/Adoption-och-psykiska-halsoproblem/ )

    Hur har ni andra resonerat kring fakta om att adopterade barn löper större risk att må psykiskt sämre? Jag förstår verkligen om man är infertil/barnlös och struntar i de här riskerna när man adopterar. Men när man kan få egna barn och har friska barn. Vågar man adoptera? Är det värt det? Vi önskar adoptera ett äldre barn och då är tydligen risken ännu större....

    Vote tacksam för era funderingar kring den här kanske känsliga  frågan. 

  • Svar på tråden Psykisk ohälsa hos adoptivbarn. Ska man väga in det?
  • Lotus73
    chatnoir skrev 2012-03-05 19:24:09 följande:
    Jag tänker såhär... Att ett barn innebär en belastning och diverse problem ser jag mer eller mindre som en självklarhet. Men i de flesta fall uppväger glädjen och kärleken, kanske alltid? Jag har vänner som är adopterade, varav en har haft ganska stora problem. Så jag ställde mig själv frågan om jag var beredd att gå igenom det hennes mamma har gått igenom, om det var värt det för att få bli mamma. Och för mig var svaret självklart, för mig var det så livsavgörande att få bli mamma att jag är beredd att utstå väldigt mycket, både på vägen dit och framöver.

    Jag tror att man ska ta en ordentlig funderare på vilka motiv man har för att adoptera. Ett barn är värt att bli mottaget helt förutsättningslöst. Det ska inte behöva stämma in i en viss mall för att passa in i familjen, det är vi som ska anpassa oss och göra allt vi kan för att ge våra barn bästa möjliga förutsättningar utifrån de behov barnet har.

    Om ni adopterar ett äldre barn får ni nog kallt räkna med att det barnet kommer ha en hel del speciella behov till följd av att ha växt upp under förhållanden som inte är naturliga för något barn.
    Tack för svar! Hade jag och min man varit själva och inte kunnat få egna barn så hade vi kört på adoption utan att ställa oss den här frågan. Nu är det annorlunda. Vi har tre till barn att ta hänsyn till. Det är inte bara vi som ska orka utan även syskonen. 

    Har fler vänner och bekanta som adopterat barn som tagit- och försökt ta sitt liv och även vänner vars adopterade barn mått mycket psykiskt dåligt när de kommit upp i tonåren. Som förälder utstår man ju vad som helst, och gör vad som helst för att ens barns ska må bra och jag vet ju att vi kommer att bli perfekta föräldrar för ett till barn. Men jag tycker att vi, och andra i vår situation, skulle vara naiva om vi inte vågade diskutera och lyfta frågan. Man måste ju vara lite realist också
  • Lotus73
    chatnoir skrev 2012-03-05 19:57:16 följande:
    Jag tycker att det låter väldigt vettigt att tänka till ordentligt innan. För det är ju så att en adoption långt ifrån sker spontant, det finns mycket tid att tänka innan man ens har medgivande i sikte! Vi har just gjort en medgivandeutredning för syskon och har tampats med frågan om vi vågar riskera det fina vi har med ett barn till i familjen. Nu har vi landat i att vi vågar. Och nu längtar både vi och sonen efter ett litet syskon.

    Hur gamla är era barn? Har ni pratat med dem om vad de tycker eller är de för små för att ha en åsikt?
    Visst är det vettigt att prata igenom det! Och vi har ju ingen egen erfarenhet av adoption heller, bara dåliga erfarenheter hos vänner och bekanta som adopterat och så nu en massa medicinsk statistik om överrepresentering inom psykiatrin och kriminalvården :- / Hjälp liksom.....

    Men samtidigt. Vad är det som säger att våra biologiska barn kommer att må 100% toppen, att de slipper psykiska diagnoser osv. Vi har gjort vårat bästa men man har inga garantier för någonting ens med bio-barn (även fast statistiken ser bättre ut än för adopterade).

    Håller med dig med att man inte vet om man "förströr" det fina man har. Dessa funderingar har vi ju haft när vi skaffat syskon på vanlig väg också.  Tror att de blir extra tydliga nu när vi funderar på adoption. Man är spänd, vet inte vad som väntar... Vi vet att vår nuvarande familj fungerar finfint, men fungerar den lika bra med ett "problembarn" som kanske inte sover pga oro, är utåtagerande och får psykiska problem i tonåren. Ja, alltså värsta scenariot, men tänk om! Orkar vi? Vill vi? 

    Ang din fråga om vad de andra barnen säger: Vårt största barn säger att h*n inte vill ha ett till småsyskon. H*n tycker att det är livat nog.  De andra barnen är för små för att förstå. De pratar mest kön och tror att det blir helt fantastiskt med ännu ett syskon att leka med. Vi lyssnar inte så mycket på vad de säger (eller jo, vi lyssnar men vi rättar oss inte efter dem) men tar ändå stor hänsyn till vad det kommer att innebära för dem om det blir ett till syskon. 

    SN-listan är ju ett alternativ för oss äldre med många barn. Det är lite samma sak där. Vi kan inte bara ta hänsyn till det kommande barnets behov utan måste räcka till själva och våra andra barn får inte komma i skuggan alltför mycket.

    Och du: GRATTIS till det blivande syskonet! Vad skoj! 

     
  • Lotus73

    Vad jag har läst så kommer adoptivföräldrar ofta från socioekonimiskt mer gynnsamma områden och har ofta högre utbildning. Någonting som gör att adoptivbarnen lättare smälter in och får en bra start och på så sätt också klarar sig bättre jmf med om de hamnat i en annan familj ,med sämre förutsättningar. Men jag läste också någonstans att adoptivbarnen kunde känna en press på sig att prestera och passa in. Men det gäller väl alla barn, bio som adopterade, som växer upp i en alltför akademisk och sträng miljö. 

    Jag är inte alls förvånad över att barnen kommer till BUP först i puberteten, som en glad, skrev. Det är ju i puberteten som hormonerna sprutar och de existentiella frågorna kommer. Det är svårt att vara tonåring och att vara adopterad måste kunna ställa till ännu mer bekymmer. Ett barn som blir bortlämnat kommer alltid att ställa sig frågan varför de biologiska föräldrarna valde bort det. Säkert har de funderingar på hur det hade varit om de bott kvar i sitt födelseland och många känner sig nog dubbelt svikna då adoption i många fall är ett andrahandsval. Få par väljer adoption utan att själva ha försökt få biologiska barn, och det är ett andrahandsval efter IVF försök eller pga infertilitet. Barnet som kommer är efterlängtat och oerhört älskat- men det var inte föräldrarnas förstahandsval och det kan man inte komma ifrån...

  • Lotus73

    Hej!

    Här har det hänt grejer ser jag! Jag vill börja med att be om ursäkt till er som tagit illa upp av mitt inlägg, mina tankar, farhågor och  resonemang. Min avsikt har aldrig varit att döma eller såra någon. Jag har inga som helst behov av det. Däremot har jag behov av att ventilera mina rädslor, liksom mina andra funderingar kring adoption, och jag väljer att göra det på Familjelivs avdelning för adoption eftersom NI finns här. 

    Ni som har erfarenhet av adoption, ni som kanske också funderat på syskon, adopterade eller biologiska, och vad ett nytt barn skulle innebära för er familj. Kanske finns det någon i samma situation som jag? Som är i funderarfasen, som kollar statistik, vänder och vrider fakta och argument. Väger för- och nackdelar.  Man vet vad man har men inte vad man får. Är vi beredda? Mogna? Vågar vi? Och framförallt: vill vi?

    Alla har vi olika sätt att  uttrycka oss på och det är lätt att såra när man skriver på ett forum. Jag sårar någon med mina funderingar. Och någon sårar mig med sina. Skulle vi träffas och diskutera samma ämne IRL skulle antagligen de här "missförstånden" uppstå. Jag är kanske naiv men jag tror att alla människor här inne har goda intentioner. Ingen är här för att "bråka" eller ställa till oreda. Däremot har alla sina bagage och såras/kränks eller går igång på olika saker. Och alla ser på världen och omgivningen med sina egna glasögon.

    Jag försöker att ställa frågor för att få en diskussion och få svar på mina funderingar kring adoption. Frågor som jag givetvis kommer att ställa till adotionsutredarna och adoptionsbyrån också. Föräldrarskap är sårbart och känsligt. Jag hoppas att vi kommer att kunna fortsätta att diskutera det utan att såra varandra. För det vi alla egentligen är överens om är ju barnens bästa. Och vi vill ju alla vara den perfekta föräldern för våra barn. 

     Namaste

  • Lotus73
    Lotus73 skrev 2012-03-07 18:44:59 följande:
    "...............Skulle vi träffas och diskutera samma ämne IRL skulle antagligen de här "missförstånden" uppstå..............."
    Och här fattas det ett inte. Jag menade alltså: Skulle vi träffas och diskutera samma ämne IRL skulle antagligen INTE de här "missförstånden" uppstå

    Ville bara förtydliga det  
  • Lotus73
    Emeli skrev 2012-03-07 19:32:05 följande:
    "............

    Jag har svårt att förstå ts motiv till adoptionen. TS har en negativ bild av adopterade. Hennes (hans) erfarenheter är negativa. TS är rädd för sn och funktionshinder av olika slag. TS är rädd att inte räcka till för de barn hon redan har. Trots detta vill hon adoptera ett barn som dessutom har några år på nacken. Jag förstår som sagt inte motivet.
    Nu verkar du inte bry dig om att fråga mig, som ts, personligen om vad jag anser men jag svarar dig som om du hade frågat det ändå.

    Som jag har skrivit tidigare så anser jag att jag skulle vara naiv om jag inte ställde mig vissa frågor innan jag adopterade ett barn, eller valde att skaffa ett barn på biologisk väg heller för den delen. Att "skaffa barn" är ingenting man ska göra i en handvändning, tycker jag! Därför frågar jag frågor här på forumet och jag pratar med vänner och bekanta som har adopterat barn för att slutligen kunna fatta ett beslut hur jag vill göra. Jag kommer även att ha tusen frågor till utredarna och adotionsbyrån. 

    Du har missförstått mig om du tror att jag har en negativ bild av adopterade, för det har jag inte. Däremot har jag fler familjer i min omgivning vars adopterade barn har psykiska problem som kan härledas till deras ursprung och adoption (de känner sig oälskade, bortvalda och utanför trots att de har helt underbara föräldrar. Och trots att de borde vara trygga då de under största delen av sitt liv vuxit upp i en trygg miljö). Det är klart som sjutton att jag tänker på dessa barn och inte minst på deras föräldrar! Hur skulle jag själv reagera om jag adopterade ett barn som sedan ville ta sitt liv tex? Statistiken visar på en sak. Det är klart att jag inte kan blunda för det. Hade jag redan ett adopterat barn skulle jag (också) gärna vilja blunda för det faktum att de är överrepresenterade i vissa sammanhang där man helst inte vill ha sina barn. Jag hade tagit det för vad det är. Tänkt att det löser sig om och när vi kommer till problemet. Nu är det annorlunda. För nu har jag tre val. Jag är inte där. Behöver inte adoptera. Men jag vill veta ALLT innan jag väl gör det.  

    Sedan anklagar du mig för att vara rädd för SN och har det som ett argument "mot" mig som eventuell adoptivförälder. Jag måste fråga dig: Hur många föräldrar tror du vill ha ett skadat barn? Varför tror du att så många föräldrar väljer att göra ultraljud, ta KUB-test och NUPP-test eller göra fostervattensprov? Jo, för att kolla att barnet de bär inte har några skador och därefter bestämma om de ska ta abort eller förbereda sig inför ett helt nytt liv med ett handikappat eller skadat barn. Jag kan inte se det logiska i att bli anklagad för att man i första hand inte vill ha ett SN barn. Faktiskt. Jag tror att det är en process att slutligen välja ett SN barn och jag tror inte att det är så många föräldrars förstahandsval att få ett sådant barn. Det är nog snarare något som växer fram. Att ta emot ett SN barn kräver dessutom en större beredskap, någonting som alla föräldrar kanske inte har. 

    Motivet till att skaffa barn är nog samma för mig som för dig.  Och jag vet att jag är, och alltid kommer att vara, en alldeles fantastisk mamma till mina barn oavsett vad du tycker. Försök att se saker lite nyanserat. Livet blir så mycket lättare då!
  • Lotus73
    adopterad79 skrev 2012-03-07 20:39:46 följande:

    Funderar ens om det är värt att skriva ett inlägg här just nu.
    Alla verkar missförstå, medvetet eller ej vet jag inte. Men verkar finnas mycket ilska...
    En skriven text är ju också lättare att missförstå. Att tala vore enkalste, men så fungerar det ju inte vår internet värld.

    Alla som skriver har ju med sig sina egna erfarenheter, vilket ser olika ut för alla.
    Ämnet adoption är ju väldigt brett och väcker uppenbarligen starka känslor hos många.

    Jag själv är adopterad och befinner mig väl i något mellan läge.
    Jag har inga psykiska problem som utgör ett hinder för mig att leva ett "normalt" liv.
    Visst kan jag ibland ha tunga tankar och funderingar som är knytna till mitt adoptionsförhavande.
    Har en del vänner som är adopterade som har/ har haft mycket större problem med att hantera sin situation.
    Det är helt enkelt olika för alla.

    ha en bra kväll


    Ja det var uppenbarligen ett känsligt ämne det här! Föräldrarskap är alltid svårt att diskutera och många känner sig påhoppade och tolkar allting utifrån att de blivit kränkta. Jag tror att många vill blunda för problemet med psykisk ohälsa också. Otroligt tragiskt att dessa sjukdomar fortfarande är så tabubelagda att de sopas under mattan...

    Jag tror att du har rätt i att vi alla är olika. Adopterad eller inte så har alla barn ett arv och en miljö som formar dem. Vissa klarar separationer och kriser galant medan andra tar saker hårdare. 

    Jag gillar ett ordspråk mycket: Det är inte hur man har det utan hur man tar det. 

    Men alla har inte förmågan att ta det på rätt sätt. Alla kan inte resa sig när det blåser eller vända andra kinden till när någon slår. Vi är alla olika och formas av arv och miljö. Med adoptivbarn kan man vara säker på miljön men inte på arvet (och vad barnet varit med om innan det kom till Sverige). Jag tycker att det är jätteviktigt att fundera på det här innan man väljer att adoptera. 
  • Lotus73
    Hej och Hopp skrev 2012-03-07 21:21:06 följande:
    Jag tänker - frågan är om du och din partner har förmågan att ta saker på rätt sätt.
    Och vad är rätt sätt?

    Vad är rätt sätt för dig? Och vad är rätt sätt för mig? Vem vet och kan bedöma vad som är rätt sätt?

     Och vem har mandat att bedöma, eller döma, om någon annan kan ta saker på rätt sätt? 

     
  • Lotus73
    Hej och Hopp skrev 2012-03-07 21:48:31 följande:

    Oj, kände du dig anklagad?
    Det var inte meningen.

    Du skrev så här:
    Jag gillar ett ordspråk mycket: Det är inte hur man har det utan hur man tar det.
    Men alla har inte förmågan att ta det på rätt sätt. Alla kan inte resa sig när det blåser eller vända andra kinden till när någon slår. Vi är alla olika och formas av arv och miljö

    och det var det sättet att uttrycka sig som jag använde mig i mitt svar.

    Att jag också tror att det handlar om hur man tar det - och att det är viktigt att vända blicken mot er istället för hur ert barn eventuellt skulle hantera saker för det kan ni inte veta.

    Det är däremot viktigt att fundera på hur man själv är - hur lätt eller svårt man har att hantera att saker kanske inte blir som man hade tänkt sig.

    I och för sig så tror jag att man oftast växer med uppgiften - men nu är ni i funderarstadiet - vill ni så mycket att ni är beredda på att växa med den uppgift som ni inte kan veta hur den kommer att se ut?          


    Ursäkta, jag förstod inte att du citerade mitt inlägg utan hade åsikt om jag och min man verkligen skulle kunna adoptera ett barn. Tråden är lite infekterad och pga tidigare svar så ja, jag kände mig anklagad innan du förklarade vad du egentligen menade. 

    Tack för bra input! Det är hur man tar det. 

    Och visst är det svårt att försöka föreställa sig hur det kan komma att bli. Vi vet ju ingenting ens med de barn som har våra gener och som har vuxit upp i vår miljö hela sitt liv. Man vet ju aldrig.  Och jag tror som dig, man växer med uppgiften. 

    Tack för svar!
     
  • Lotus73
    Bella Moon skrev 2012-03-08 20:18:09 följande:
    Nu orkar jag inte läsa igenom alla inläggen som gjorts utan svarar utifrån mina egna tankar.
    För mig spelade det ingen som helst roll vad statestik sa, jag ville helt enkelt bara ha barn och adoptera var min väg till det. När jag gick adoptionskursen så pratades det jättemycket om att vi skulle förbereda oss på att barn som adopteras har upplevt så mycket svåra seperationer innan de kommer hit att de kommer bära men av det resten av livet, och framför allt skulle man vara förberedd på att det kunde visa sig starkt i tonåren.
    Det jag kände då var att det spelade ju ingen som helst roll, för det skulle ju vara MITT barn då, och tillsammans skulle vi fixa livet liksom, precis som alla andra som får barn. Inte kan man ju gå runt som gravid och tänka på alla bekymmer som barnet kommer att uppleva i livet, för ALLA har ju mer eller mindre svåra stunder.
    Jag valde att lyssna halvhjärtat på alla bekymmer och bara njuta av att snart skulle jag säkert bli mamma!
    Nu har det gått några år med mitt barn, och bekymmerfrittt har det inte varit! Men som jag har njutit! Av mitt barn, av att vara mamma! För oss båda är livet underbart, och tillsammans löser vi de hinder och svårigeheter som dyker upp på vägen.
    Skulle jag adoptera igen skulle jag valt ett barn med i förhand  känt sn, alla barn är värda en familj som älskar dem gränslöst, det är väl DET jag tycker att man ska kunna stå för som blivande adoptivmamma/pappa.   
    Vad fint du skriver om din process! 
    swisch skrev 2012-03-08 20:45:40 följande:
    Att adoptera är ett underbart sätt att bli förälder på! Och det är jättespännande. Jobbigt, men en helt vild process.
    Men jag håller med den som sa att drivkraften att adoptera ska vara att man vill ha barn.
    Inte primärt att man vill uppleva adoptionsprocessen.

    Barnet kommer ju fråga varför . Jag vill ha barn och det blev du, är ett svar som inte särskiljer barnet från kompisarnas föräldrars motiv, att barnet var önskat för att det var ett barn inte för att det var ett adoptivbarn. Om motivet är  att man ville adoptera för att det var spännande eller för att det känns att man gör något bra eller att man har mycket att ge så får man grubbla lite över hur det kommer påverka barnets självbild.

    Jag menar inte att det är du TS. Ni kanske faktiskt inte kan skaffa barn på annat sätt nu och verkligen önskar ett fjärde barn oavsett varifrån. Vi vet ju inte allt här på FL.
    Vad spännande det låter med "en helt vild process"  

    Vi är överens om att vi vill ha BARN och att vi inte är ute efter ett projekt eller en process. Anledningen till att vi väljer adoption är att vi haft tre svåra graviditeter och att vi inte orkar, och vågar, utsätta oss för det igen. Vi kan få barn men  vi känner inget måste i att skaffa biologiska barn.  I vår värld vore det helt fantastiskt att få en 2-4 åring och slippa graviditet, förlossning och amning. 

    Men vi är rädda. Och jag tror inte att det är alldeles konstigt. Klart man blir lite skrajj när det gäller stora beslut i livet! Och inte bara beslut utan ett livslångt åtagande...

    Läskigt och kul på samma gång! Och jag kan inte låta bli att bli nyfiken på den "vilda adoptionsprocessen" . Berätta!
  • Lotus73
    Hej och Hopp skrev 2012-03-10 23:19:07 följande:
    Fast TS skriver ju så här: (jag har lagt till fetstilen)
    "många känner sig nog dubbelt svikna då adoption i många fall är ett andrahandsval. Få par väljer adoption utan att själva ha försökt få biologiska barn, och det är ett andrahandsval efter IVF försök eller pga infertilitet. Barnet som kommer är efterlängtat och oerhört älskat- men det var inte föräldrarnas förstahandsval och det kan man inte komma ifrån"

    Jag håller med dig om att man inte ska stöta bort folk som undrar och funderar och är i börjat av processen - absolut! Och jag uppfattar också att TS funderar kring dessa frågor och att hon i det här inlägget funderar kring hur existensiella frågor kan påverka barnet - men jag förstår också att man vill protestera mot bilden att adoption är ett andrahandsval.

    Det beror väl i och för sig också på vad man lägger i ordet - om det automatiskt blir ett andrahandsval för att det inte är det första sättet man försökte på - ja då blir det ett andrahandsval men jag menar och jag tror att det är viktigt att de som adopterar inte längre i första hand vill ha biobarn - och alltså adopterar i andra hand utan har hamnat i ett läge då man vill ha barn helt enkelt - och inte lägger något känslomässigt värde i på vilket sätt.   

    Så - utan att anklaga så kan man ju försöka reda ut hur man ser på andrahandsval, det tror jag är viktigt att man gör faktiskt. Att det kan vara en viktig del i processen till att komma fram till om man vill försöka få adoptera. 

           
    Tack! Du har läst och förstått precis vad jag menat! 

    Jag hoppas och tror att socialtjänsten och utredningen där hjälper till i processen och att man som blivande adoptivförälder får möjligheten att reflektera över varför man väljer att adoptera. Jag har många vänner som genomgått IVF och vet att de är helt slut, både fysiskt och psykiskt,  efter år av försök. Tror att det är bra att bearbeta sorgen över att inte lyckats "på egen väg"  liksom det är bra att reflektera över andra trauman som man haft i samband med graviditet och förlossning innan man går vidare.

    Att fylla tomrum och förlust med ett (adopterat) barn utan att vara färdig med sorgeprocessen tror jag kan vara vanskligt. Har sett två dåliga exempel på nära håll. I de fallen förlorade föräldrarna sitt barn och valde att skaffa ett nytt barn tätt inpå "för att glömma". I båda fallen fick de svåra problem med anknytningen till det nya barnet. Sorgen efter det första barnet fanns kvar som ett obearbetat trauma. 

    Nu kan man väl inte jämföra ett förlorat redan fött barn med misslyckade IVF försök och traumatiska graviditeter och förlossningar men jag menar att man kanske ska vara klar med sorgearbetet och vara helt hundra på att man är beredd att ta emot ett adopterat barn. Att man lagt eventuell sorg pga avsaknad av biologiska barn bakom sig. 

    Ni som fortfarande har funderingar på vad jag menar med andrahandsval kan läsa mitt inlägg, eller Hej och Hopps fetmarkeringar av mitt inlägg en gång till så förstår ni förhoppningsvis vad jag menar. 
     
  • Lotus73
    daydreamer skrev 2012-03-30 16:07:43 följande:
    TS, kanske inte ska lägga mig i men denna tråden har blivit alldeles för infekterad! Vore kanske bättre att ta bort denna tråd helt och hållet och sedan starta en ny? För majoriteten av alla kommentarer handlar om ordval som "andrahands" osv, vilket jag inte tror var ditt syfte! Starta en ny med andra "ordval" (för fridens skull)  Flört, så vi kan diskutera den frågan du egentligen ville ta upp på ett så moget och bra sätt som möjligt! Och så kan ju konflikt sökare som bara kastar sten i glashus som Vitsippa hålla sig borta.. 
    Tyvärr så tror jag inte att det blir bättre eller sämre av att starta en ny tråd då det, som du skriver, redan är infekterat. 

    Jag tror f.ö att det är fel att fråga såna här känsliga saker på ett forum. Många gömmer sig bakom sina skärmar och säger saker som de aldrig skulle våga säga till mig IRL. Jag har därför ställt dem till människor IRL och fått bra svar, diskussioner och lästips. 

    Jag vet att jag inte är ensam om de här frågorna och tycker att det är lite tråkigt med "bråkmakare" på forum som är så otroligt lättkränkta att de bara måste sabba trådar genom att märka ord och missförstå för att driva igenom sin egen hatagenda mot enskilda medlemmar.  Eller få gehör för sin egen ångest och oro. 

    Tack än en gång alla ni som svarat och förstått min fråga i tråden och även via privata PM!  
Svar på tråden Psykisk ohälsa hos adoptivbarn. Ska man väga in det?