Inlägg från: SupersurasunkSara |Visa alla inlägg
  • SupersurasunkSara

    Att föra in Melatonin i Sverige från utlandet, Lagligt/olagligt?

    Lacey skrev 2012-03-10 04:39:04 följande:
    Läkare kan bara skriva ut Circadin, för melantonin måste läkaren ansöka om licens.

    Och melantonin har i stort sett inga biverkningar och klassas som naturläkemedel i de flesta andra länder. Min läkare tycker det är helt absurt att det är som det är i Sverige och ingen verkar veta riktigt hundra varför det blivit så.
    Förklaringen jag fick var att ingen ville låta det genomgå de tester som krävs för att man ska få sälja det här eftersom man inte kan ta patent på det = de som låter göra testerna förlorar pengar på det då andra kan åka snålskjuts och sälja det billigare.

    Varför får man tips av sjukvården att beställa/köpa melantonin utomlands om det inte är lagligt?
  • SupersurasunkSara
    Cassania skrev 2013-09-12 22:27:45 följande:
    Har i hela mitt liv försökt somna i tid och inte sitta uppe hela natten. Nu i vuxen ålder förstår jag äntligen vad det berott på . Melatoninbrist.

    Normalt går jag och lägger mig vid midnattsslaget, ligger vaken 2-5 timmar innan jag somnar och går upp runt 10-11 normalt. Sömnen har varit stort problem i mitt liv så jag tvekade inte alls med att försöka med Melatonin. 

    Läste på internet igår om Melatonins egenskaper, dock verkade det som att det inte gick att köpa i Sverige. 
    Googlar mig fram till melatoninshoppen

    Så igårkväll tog jag 1 piller (3mg) vid 8-9 tiden igårkväll . Som sagt, normalt går jag och lägger mig vid 5 på morgonen men igår vart jag trött redan 2h efter jag tagit en tablett , släckte lampan och somnade! Så enkelt var det. Somnade typ 22:30 skulle jag gissa och vaknade kl 06 HELT utvilad!
    Aldrig hänt förut! Helt utvilad och pigg nu på en natts sömn.

    + Somnar djupt
    + Mindre antal timmar sömn krävs för att bli "utvilad" (ca 6-7 timmar versus mina normala 10. Ställde inte klockan, skulle nog kunna gå upp tidigare om det behövdes)

    + Lucid dröm /kåta drömmar där jag sätter på tjejer eller drömmer om speedwaytävlingar.
    vid morgonkvisten (om ni inte vet hur man hanterar dem kanske Melatonin inte är för er! Jag kan kontrollera mina så det är bara ett plus för mig att få dessa!)

    - Tydligen helt förbjudet i Sverige därför att läkemedelsverket pushar benzodiazepiner(narkotika) och därför inte vill ha konkurrens.
    Var därför tvungen att beställa ifrån ett annat EU-land,Storbritannien, så att jag kan kringgå det svenska monopolet utan att åka fast eller riskera tullbeslag.
    Melantoninet du köper därifrån, finns det bara i 3 mg? Och är det tabletter eller kapslar?
  • SupersurasunkSara
    Little Ms Chatterbox skrev 2013-09-18 10:58:38 följande:
    Jag har nog inte fått det rådet... Har jag skrivit det någonstans?! Blir fundersam nu. Inte likt mig att skriva en sån sak  
    Asså, jag "anklagar" inte dig för något nu utan blir bara fundersam. Det kanske inte var riktat mot mig, kommer inte ihåg vad alla skrivit i tråden.
    Nej, jag har fått det rådet Men någon skrev ju att det var olagligt att ta in, så jag tyckte det var underligt att jag fått det rådet då vi förvisso får circadin utskrivet, men jag får ju ringa och be om nytt recept stup i kvarten trots att dottern kommer behöva hela livet.
  • SupersurasunkSara
    Little Ms Chatterbox skrev 2013-09-18 21:48:23 följande:
    Aaaa-haaa....!  
    Men måste du ringa hela tiden? Får du inte flera uttag åt gången? För åtminstone 3 månader i taget? Kolla om ni inte har Mina Vårdkontakter hos ert landsting. (vårt har på vuxna men jag har inte lyckats få till det på barnen)
    Men iaf...
    Har man det så kan man skicka mail till läkaren så man inte behöver passa telefontider och liknande. 
    Och ta med kostnaden för circadin i VB under merkostnader om det är så att ni har det.
    Jo, jag får för tre månader, men det går ändå fort Har inte fått så jag kan maila för barnen jag heller. Har tagit med merkostnad men det godkänns inte.
  • SupersurasunkSara
    Marina80 skrev 2013-09-19 08:29:45 följande:


    Min pappa har fått lite tyngre saker utskrivet. Då fick han det utskrivet för ett helt år men kunde bara ta ut för tre månader i taget. Då han hade svårt att gå var det jag som fick hämta ut det på Apoteket (det är därför jag vet om det annars hade jag inte haft en aning).

    Det går inte att lösa på det sättet? Tre månader går som sagt fort.
    Jag har frågat, en gång fick jag för 6 månader, men sen gick det tillbaka till 3 månader. Vet inte varför, svårt att få tag i någon som kan svara också tyväörr. Läkaren är inte där alls utom vid utredningar, ssk som har hand om min dotter går på vidareutbildning så man får tala in meddelande på tfnsvarare så ringer hon upp när hon kan (sägs det, tyvärr sker det sällan) ibland får jag ringa igen till receptionen och då får jag beskedet att jo men läkaren har skrivit ut nytt recept, det finns på apoteket, det står här i datorn.
    Inte lätt att veta att nytt recept finns om ingen meddelar  
  • SupersurasunkSara
    Little Ms Chatterbox skrev 2013-09-19 10:59:45 följande:
    Var det för liten summa eller ville de inte godkänna just Circadin? Vi har fått med det i VB men då hade vi ju andra kostnader med också. 

    Ingen aning, jag fick inte kläder som merkostnad trots att jag var tvungen att köpa nya jeans varje månad för att de gick sönder, de menade att tonåringar normalt sett vill ha mycket kläder... Fast min dotter bryr sig inte om kläder, men hon gungade så ofta och mycket att de slets ut på sidorna, en gunga är ju inte gjort för en storvuxen tonåring precis...
  • SupersurasunkSara
    Little Ms Chatterbox skrev 2013-09-19 11:03:46 följande:
    Skaffa e-legitimation, eller heter det bank-ID (?) till apoteket så kan man logga in där för att kolla om det finns utskrivet, hur många uttag det finns kvar och en massa andra saker också. Högkostnadskortet så man kan hinna köpa mediciner (inte just Circadin då men) innan det går ut. Står datum för när man kan köpa nästa gång med förmån. 
    Aha, det visste jag inte att man kunde, tack för tipset Vi köper så sällan andra mediciner så vi kommer inte upp i högkostnadskort.
  • SupersurasunkSara
    Little Ms Chatterbox skrev 2013-09-19 11:55:12 följande:
    Gör en ny ansökan. De ska inte komma undan med att andra barn gör så. (Alla Andra får ju... ^-^) DITT barn sliter sina byxor på ett ställe som inte är normalt för den åldern. Dom byxorna går inte att sälja på tradera, för de är _sönder_. Det kan andra ungdomar göra med sina kläder som knappt är använda.
    För att få igenom merkostnadsdelen måste man räkna ihop en massa saker, ta med jobbet med mer tvätt, tvättmedlet/sköljmedlet, slitage på kläder av tvättmaskin, slitage av tvättmaskinen, elkostnaden. "Ordbajseri"

    Se till att läkaren skriver iaf 1-2 tabletter på Circadinreceptet om hen tycker att dottern ska ha det så du kan hävda att ni hämtar ut för den summan per månad. (sonen fick först 1 tablett men vi fick öka till 2 om dagen och det blir ganska hög summa i månaden.
    Jo, fast vissa saker får man ju inte för, om det tillhär åldern att tex använda blöjor får man ju inget för det, men när barn som regel slutat använda blöjor men ens eget barn gör det så får man ju ta upp det. Nu har hon slutat gunga så nu har vi inte problemet längre, men annars hade jag protesterat.
    (Då var jag så mitt i allt så jag orkade inte ta tag i det utan nöjde mig med vb)

     
  • SupersurasunkSara

    Vilka länder har malantonin till salu 'över disk' så att säga? Sverige har inte, inte heller Norge vad jag vet, men vilka har? Kollade på en sida som hade, men det var 3 mg kaplsar och min dotter använder bara två mg.

  • SupersurasunkSara
    Anonym (Biov) skrev 2013-09-21 16:20:42 följande:
    Det är skillnad på Circadin och Melatonin beroende på vilken melatonin man köper.

    Vi ger 3mg Melatonin tabletter till sonen med ADHD.
    De har även 1mg tabletter från biovea.com
    Jag beställde fyra burkar och tog 2-3 dagar att komma, de har dessutom halva priset på burk nummer två om man beställer flera.

    Jag kollade med BUP innan och de sa att 3mg är helt normal dos och jösses vad bra han sover jämfört med Circadin.
    Jo jag vet att det är skillnad. Men hon sover gott på 2 mg circadin och jag vill inte öka dosen i onödan. Men har de även 1 mg tabletter så fungerar det ju med dem Tack för infon :)
Svar på tråden Att föra in Melatonin i Sverige från utlandet, Lagligt/olagligt?