Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    köpt bil, vem betalar skatten??

    Anonym skrev 2012-04-26 19:29:17 följande:
    Säljaren hade gjort upp priset, 20 000kr och då hade han säkert stått för skatten. Nu prytade ts sambo ner den 2000kr och då är det inte mer än rätt att han betalar skatten. Och det sa han ju att han skulle göra först.
    Men eftersom det ALLTID är ägaren som betalar skatten har båda gjort bort sig i en sådan uppgörelse.
  • Tom Araya

    Om det stod klart för dig som köpare att skatten inte var betald när du köpte bilen har ju både du och säljaren gjort bort sig.

  • Tom Araya
    Anonym (Köpare) skrev 2012-04-25 19:04:04 följande:
    Nej nu skriver du något som inte är sant. Säljaren har aldrig frågat om jag vill betala skatten. Det han sa var att skatten ska betalas innan den sista så tänk på att betala den i tid. Ja sa jag (d.v.s. jag ska tänka på att betala den i tid om det nu är jag som ska betala den) Dock har jag aldrig sagt att jag frivilligt tar på mig skatten.
    Nej, men det förstår du väl att det betraktas som ett godtagande när du säger ja. Folk är väl inte tankeläsare.
  • Tom Araya
    Anonym (Köpare) skrev 2012-04-25 19:12:40 följande:
    Men det är säljarens uppgift att veta vem som ska betala skatten. Jag visste ju inte heller för den delen.
    Två parter som inte vet och ändå gör ni upp affär. Jag kan inte med ord beskriva denna dumhet.
  • Tom Araya
    Anonym (Köpare) skrev 2012-04-25 21:44:19 följande:
    Ett muntligt avtal har inte ingåtts eftersom det innefattar att båda parter är överens vilket vi inte är. Jag var överens om att betala skatten om jag var skyldig att göra det. Annars inte. Dock så avslutades ändå köpet innan något om skatten överhuvudtaget togs upp så det är egentligen irrelivant.
    Hur tydlig var du med att klargöra det?
  • Tom Araya
    Anonym (Köpare) skrev 2012-04-26 12:48:27 följande:
    Så! Nu har jag och gubben haft ett samtal nyss och ingen av oss vill ju göra dåliga affärer och även om jag skulle ha rätt till att behålla bilen och han blir tvingad att betala skatten så känns det inte rätt. Det känns inte heller rätt att jag ska betala den, så den bästa lösningen blir att han kommer och hämtar bilen och jag får tillbaka mina pengar, så det är vad vi nu har beslutat.

    Ingen blir jättenöjd utav allt det här, men åtminstone blir ingen riktigt missnöjd. 
    Jag hoppas ni båda lärt er något av detta.
  • Tom Araya
    annniel skrev 2012-04-26 22:04:39 följande:
    Men hur svårt kan det vara att förstå, SÄLJAREN KAN STÄLLA VILKA VILLKOR HAN VILL!!!!!!!!!!!!!!!!  Vill han att köparen ska stå för skatten är det upp till honom! Ni kan välja att köpa bilen enligt hans villkor eller avstå. Man kan inte, son ni verkar tro, gå med på hans villkor och sedan försöka blåsa honom. Ni visste när ni köpte bilen att gubben inte hade för avsikt att betala skatten, ändå gick ni med på köpet. 

    Ägaren av bilen är ansvarig för att skatten betalas ja, men sedan vem som betalar den spelar ingen som helst roll, fattar ni inte det? Tror ni på fullt allvar att ENDAST ÄGAREN får betala in skatten? Snälla, så korkad är ingen... hoppas jag...
    Det är ägaren som avkrävs skatt av transportstyrelsen, alltså är det ägarens sak att avkräva köparen den summan vid försäljning, annars får han stå för den själv.
  • Tom Araya
    annniel skrev 2012-04-26 22:21:54 följande:
    Ja eller så överlåter man betalningen på köparen, men då riskerar man att den inte blir betald och då står man där.
    Det är just därför som det alltid är ägaren som avkrävs skatten och då finns inte skäl till att försöka sig på ett annat sätt.
    Ansvar kan inte överlåtas.
    Hyr du ut din bostad är det fortfarande du som är skyldig att se till att hyra, avgifter, försäkring mm betalas i tid.
    annniel skrev 2012-04-26 22:21:54 följande:
    Jag gissar att denna säljare redan betalt skatten på bilen. Men eftersom det är köparen som skall använda bilen ville gubben ha tillbaka skatten. Istället för att ställa av bilen så trodde han väl att ts var ärlig och istället bad han dem att betala den till honom. Det felet gör han nog inte om....finns gott om folk som försöker slingra sig undan...fy sånt pack det finns...
    Det enda rätta är att låta skatten ingå i priset och i så fall ta mer betalt eller att ställa av bilen. Detta var ett korkat alternativ, så att skylla på något/någon köper jag inte.
  • Tom Araya
    Anonym skrev 2012-04-27 13:03:17 följande:
    Det är sånt man får räkna med och det är därför man aldrig ska vara så korkad (som du) och svara ja på nåt man inte har riktigt koll på.
  • Tom Araya
    Anonym (Köpare) skrev 2012-04-27 09:24:13 följande:
    Återigen, du har fel! Jag godkände att betala skatten om det var så att jag faktiskt skulle betala den. Nu var det ju inte jag som skulle betala den.
    Men motparten kan inte veta vad du tänker, bara vad du säger och du sa ja.
Svar på tråden köpt bil, vem betalar skatten??