• Mimosa1

    Asfyxi!

    Hej
    Jag har också en pojke som föddes med utbredda hjärnskador pga syrebrist i hjärnan. Han hade nästan inget blod när han föddes, det hade runnit bort på slutet av graviditeten. Därav syrebristen i hjärnan. Hjärnskadorna finns i nästan hela huvudet o klassades som andra gradens skador. Alla motoriska center blev skadade.
    Men trots alla skador har  han utvecklats helt efter det normala. Neurologen säger att utvecklingen har skett mycket bättre än vad de ens någonsin kunnat tänka sig. Vad man ser nu har han för sin ålder utvecklats motoriskt som han borde o vi hoppas att det fortsätter på samma sätt.
    Det som inte följt det normala är hans ätande. Han sondmatades de första veckorna innan han kom igång med amningen. Började vid 4 månader med smakportioner, men gick inget vidare. Försökte också med flaska men det fungerade inte heller, men kämpade vidare, gick inte upp i vikt. Vid 11 mån började han sondmatas och har gjort det till denna dag i 9 månader.

    Efter sondmatningen slutade han helt äta och har inte kommit igång med det igen. Var på Folke bernadott regionhabilitering i Uppsala för ett par veckor sen för utredning av matoviljan + matträning. Det gick tyvärr inte framåt med ätandet där, och man tror att hans matovilja beror på allt spyende han fått vara med om. Nu gäller det att förhindra spyendet, ge nya goda upplevelser med mat o att locka fram ätandet..

    Trots problemet med ätandet tackar vi Gud för att all övrig utveckling gått över all förväntan och räknar med att ätandet kommer igång förr eller senare. Hur det för övrigt kommer att gå får framtiden säga, under resans gång kan det komma fram andra saker som följd av hjärnskadorna vid födseln, Men som det verkar nu hänger han med i utvecklingen med jämnåriga.

Svar på tråden Asfyxi!