• 0811

    Blod= oftast ingen fara -- Ryggont=åk in!

    Får jag fråga var du tar informationen och statistiken ifrån (9 fall av 10)? Något du läst eller uttalanden från sjukvårdspersonal?

    Själv har jag haft 5 missfall och två friska barn. Missfallen har varierat men just ryggont har jag aldrig haft men alltid blödningar. Blödningar hade jag även i den ena friska graviditeten. Det tydliga symptomet som stämde för mig flest gånger (4 av 5) var att illamående och andra tecken försvann men det gjorde det inte 5:e gången.

    Alla mina erfarenheter är många - och otrevliga - för mig men jag kan inte säga något generellt om missfall iallafall. En person är ju inte något statistiskt underlag.

  • 0811

    Jag undrar mest varför det oftast skulle vara just ryggont som är ett tecken på missfall. Självklart får de flesta ont för eller senare (när missfallet framskrider) men jag tror man lika gärna kan ha ont i magen.

    Eftersom jag haft många missfall (5 st) har jag varit så orolig att jag åkt in vid blödningar även om det inte varit andra symptom. En gång åkte jag in i vecka 7 och fick se ett tickande hjärta  men när jag kom tillbaka i vecka 11 hade fostret dött, fortfarande inga andra tecken än blödningar. Däremot när det kommer ut ordentligen har det förstås gjort väldigt ont varje gång, men i magen inte ryggen.

    Men jag undrar mest var du får faktan om att det oftast är ofarligt med bara blödningar men just ryggvärk skulle vara ett tecken?   

  • 0811

    Tillägg: Hur menar du att vikt och blodtryck inverkar?

    Jag har under alla mina graviditeter - sammanlagt 7 st, varav två fullbordade - haft lågt blodtryck. Skulle det också vara ett tecken på missfall? Barnmorsklan sa att det är normalt att få lägre blodtryck vid graviditeter.  

  • 0811

    Om man tar tatistik från mina 5 missfall (Obs. Inget man kan generalisera utifrån hur det är för andra)

    4 av 5 missfall har ett av tidiga tecknen varit att ryggvärk (foglossning som debuterat mycket tidigt i graviditeten) försvunnit i tillsammans med illamående och en allmän känsla i kroppen att vara gravid.

    5 av 5 missfall har börjat med en minimal blödning

    5 av 5 missfall har jag fått ont i magen vid ett senare tillfälle när missfallet framskridit (eller när jag fått tabletter för att tvinga ut det). Alltså efter att det redan konstaterats vara missfall.

    1 av 2 fullbordade friska graviditerer har jag haft blödningar.  

    Har alltid haft lågt blodtryck men tror inte det har med saken att göra. 

    Första missfallen åkte jag inte in alls eftersom det var så uppenbart vad det var men de andra tillfällena åkte jag in vid första blod eftersom jag var så orolig. På sjukhuset har de sagt att det varit bra att jag åkt in. Kanske inte att det har varit nödvändigt varje gång men för orons skull.

    Jag har även haft blödningar i min senaste - som sedan blev fullgångna graviditet. Åkte in då med. Trodde aldrig att det skulle sluta väl men det gjorde det!

    Nu har jag de två barn jag ville ha och tycker det är väldigt skönt att slippa den berg- och dal-bana med ständiga  nya graviditeter och missfall.   

               

Svar på tråden Blod= oftast ingen fara -- Ryggont=åk in!