Inlägg från: scrapparlotta |Visa alla inlägg
  • scrapparlotta

    Rika "knösar" som kan ha häst?

    Vi skulle så gärna vilja köpa häst om nåt år.....dels tycker jag om dom jättemycket, men sen har vi fått en helt hästgalen tjej åxå. Hon är 7 år nu och fått hästar på hjärnar Och hon tjatar och tjatar på att vi ska köpa häst. Men när man kollar vad allt kostar med att ha häst inser jag att vi ALDRIG kommer att kunna köpa häst. Läste i nån tråd här att man får räkna med mellan 3000 och 5000 kr i månaden....Finns inte en chans att vi kan fixa det. Ändå ser man och hör hur många det är som har hästar. Hur fasiken har folk råd? Är det bara rika som kan skaffa hästar? 

    Känns riktigt tråkigt att inse att vår dröm inte kommer bli verklighet.....  

  • Svar på tråden Rika "knösar" som kan ha häst?
  • scrapparlotta
    shitvadjaghatar skrev 2012-06-07 22:27:09 följande:
    Tja, jag undrar hur folk har råd att åka till Thailand, ha två bilar och vara föräldrarlediga samtidigt.

    Gör jag åxå......
  • scrapparlotta

    Ok, vi bor ju så vi kan ha hästen hemma....vi bor på en gård med ladugård, som får göras om till stall. Och hö har vi själva. Men å andra sidan säljer vi mycket av vårat hö nu och får in pengar på det sättet. Använder vi höet så går vi miste om dom pengarna.....men vi behvöer ju inte köpa hö. 

      

  • scrapparlotta
    Persimon skrev 2012-06-07 22:43:38 följande:

    Hästar varken får eller ska gå själva. Så det måste finnas mer en än em häst i stallet. Kan ni rida? Jag tycker ju att man måste lägga pengar på ridskola ock kurser även om man har en häst(kanske speciellt då..)

    Jag vet att dom inte ska gå själva, så våran tanke är väl i så fall att få nån som vill hyra stallplats och på så sätt få sällskap till hästen. Det skulle funka eller?

    Tindra, våran dotter då....hon går på ridskola, har gjort så i 1½ år nu. Jag själv kan inte rida men skulle jättegärna vilja gå och lära mig. Dock vet jag inte om och var det finns där vuxna kan börja som nybörjare.....  
  • scrapparlotta
    Sarah84 skrev 2012-06-07 22:49:01 följande:
    TS!

    Har ni eget stall själva så "spar" ni ju mkt pengar på bara de. Att hyra in sina hästar idag kostar oftast endel.

    Men då måste ni ha en häst till, en häst bör inte gå ensam.

    Men hus pass duktiga & hästkunniga är ni? Man kan inte ha en häst bara för att man älskar hästar.       

    Än så länge är vi inte så hästkunniga. Det är en av orsakerna till att vi ska vänta nåt år till. Vi ska skaffa oss hästvana. Vi känner några med hästar och där ska vi få oss lite vana. 

    På frågan om att det måste vara fler hästar svarade jag här ovanför på det... att hyra in en häst....borde funka eller?  
  • scrapparlotta
    Persimon skrev 2012-06-07 23:04:28 följande:

    En 7-åring ska inte ta eget ansvar för en häst. Låt henne fortsätta på ridskola och om du älskar hästar så börja rida du också. Att rida och hantera en häst lasta i transport , upptäcka skador och sjukdomar, hämta in och it ur i hagen är ju något som inte är plättlätt. Att det finns minst 2 hästar tillsammans är det lag på så det måste ni ha.

    Självklart ska inte våran 7 åring ta eget ansvar.....det får dom inte ens med kaninen dom har nu.

    För det första kan vi inte skaffa häst än på nåt år. Vi vill ha kunskap som vi saknar nu. Så då hinner Tindra bli kanske 9 - 10 år. Och för det andra då så är det ekonomin, vi måste spara som galningar om vi ska ha råd...Så hon ska inte få ha hästen helt själv imorgon....

    Och japp, vet att det är lag på att ha minst två hästar.....men tanken är att kunna hyra in en eller två hästar i så fall.....    
  • scrapparlotta
    Pallas skrev 2012-06-07 23:05:08 följande:
    Jadå, det funkar att hyra in en häst. Ett tips är också att skaffa en kunnig medryttare, om ni nu inte är så vana själva. Det är alltid skönt att ha någon att bolla med och någon som kan komma med tips. Hade aldrig klarat mig utan min bästa vän när jag skaffade häst - egen-häst-vanan får man inte på ridskola... Det mesta kan man ta hjälp med, som tex ryttarutbildning, utbildning av hästen, utfodring, tillpassning av utrustning osv.

    Det finns utmärkta böcker och föreläsningar om hästars utfodring, om lagarna kring hästhållning, stallmiljö osv.

    Ingen kan rida från början, och jag ser ingen nackdel i att du funderar på egen häst fast du inte kan. Jag tycker det viktiga är att skaffa sig grundskunskaper i hästens beteende och sedan en psykiskt stabil häst som man kan lära sig på. Själv är jag en högst medioker ryttare, men jag är ihärdig och tar hjälp av vänner och tränare för att bli bättre. Tillsammans lär vi oss mycket, min häst och jag. Här är från förrförra veckan, då vi var på vår andra hopplektion:


     

    Tack! Vilken fantastiskt fin häst du har!
  • scrapparlotta
    Pallas skrev 2012-06-07 23:23:16 följande:
    Tack! Hon är mitt hjärta! Maken till snäll tant får man leta efter, hon ställer villigt upp på allt man vill göra. Barnen kan rida och leda henne själva, de kan stå på pallar på varsin sida och borsta henne, hon är vänlig och kelig och dessutom väldigt tjusig att se på. Hon är ganska liten, men mycket häst att rida. Tyvärr är hon väldigt svårriden, för hon är så känslig och jag så kass. Men det går framåt iaf!

    Kolla om du och dottern kan få bli medryttare på hästar i närheten och låt dottern gå kvar på ridskola. Det är bara genom att leva och andas häst som man kan lära känna dem. Jag har en medryttare till min häst. Hon betalar ingenting men hjälper mig med mockning och massage/stretching.  Min häst skulle du lätt kunna ta en sväng i skogen på någon gång i veckan, för att lära dig hästars beteende och att rida. Det måste ju finnas fler såna ute i landet, tänker jag.

    Även om vi inte är rika, så är det tiden som är den avgörande faktorn. Det tar enormt mycket tid att ha häst. 

    Måste vara drömmen att få tag på en sån snäll häst och jag är säker på att ni kommer att rida perfekt ihop. Tror inte alls du är kass....

    Det där med medryttare, hur funkar det? Om jag och Tindra får rida med andra som har hästar menar du? Ska jag betala för det då eller hur funkar det? Tindra ska ju absolut få gå kvar på ridskolan, tror inte ens jag skulle våga säga nåt annat till henne...hehehe...

    Det vi är ute efter är ju bara en häst att rida på ute i skogen eller på fina skogsvägar. Ingen hopphäst eller nåt sånt. Sen vad Tindra väljer i framtiden, det vet inte jag....men det får vi ta då. Men just nu vill vi bara rida lite fint ute i naturen. Tycker det ser så otroligt härligt ut...    
  • scrapparlotta

    Jag är jättetacksam för era svar. Men vi inser nog att vi just nu inte har råd med nån häst. Får hoppas att hon kanske får hjälpa till i nåt stall i närheten och kanske på så sätt få rida lite sen åxå.....

  • scrapparlotta
    Froststar skrev 2012-10-02 16:12:53 följande:
    Ja, det är dyrt att ha häst. Mycket dyrt. Jag ser inte hästar som husdjur utan som livsstil. Man ska vara beredd på massor med uppoffringar dels ekonomiskt, dels socialt men också tidsmässigt. Sedan måste jag fråga, har ni någon erfarenhet av hästar mer än att du tycker om hästar och 7-åringen är hästgalen? För om det är enbart på den nivån så rekommenderar jag ridskola där också teori och praktisk hantering av hästen, stallskötsel, etc. ingår utöver enbart ridning. Och det både för dig och dottern, i alla fall i 3 år minst. Sedan kan man bli medryttare/medskötare på en häst 50 procent av den totala tiden för att verkligen se hur mycket tid det tar. Plus ta reda på exakta kostnader som ägaren har för den hästen. Först därefter kan man få en ganska verklig bild av att ha en häst.
    Antar att du inte läst hela tråden....Där har jag skrivit att lösningen på att sällskap till våran häst skulle i så fall vara att göra fler än en box och då hyra ut den eller dom platserna....och då gärna till väldigt hästkunniga så dom kunde lära oss lite. 

    Sen OM nu vi köper häst, så har jag också skrivit att vi självklart ska vänta i några år till. Detta för att spara pengar men också för att skaffa oss så mycket info och sånt som möjligt. 

    Jag har inte nån större efrarenhet av hästar, men min sambo har lite då det fanns hästar på gården han växte upp på. Så han har varit en hel del med hästar, i och för sig  är det ett tag sen nu...men ändå.  
Svar på tråden Rika "knösar" som kan ha häst?