Inlägg från: Hickstead |Visa alla inlägg
  • Hickstead

    Rika "knösar" som kan ha häst?

    Vi är inte heller rika. Sambon är personlig assistent och jag långtidssjukskriven (för närvarande utförsäkrad). Vi har tre vuxna hästar + ett föl. Dock så har vi dem hemma på egen gård, i lösdrift med djupströbädd och bra deal med hö-bonde. Genom att spara in på annat som "vanliga människor" tycker är "vardagsutgifter" som t.ex. semester-resor, nya fina kläder, bio och restaurangbesök osv. så går det ihop ändå.

    Utan att räkna med eventuella veterinärkostnader så kostar hästarna sammanlagt runt 2000 - 3000 kr i månaden. Då äter ena stoet rejält med kraftfoder dessutom eftersom hon går med föl vid sidan. En av hästarna är under omfattande veterinärbehandling med regelbundna klinikbesök och tack vare sparade pengar på häst-konto så går det med. Tack och lov, eftersom försäkringen inte täcker just hans problem.

    Vi har förstås ingen egen transport, inga dyra märkesgrejjor till hästarna, åker mycket sällan på träningar och liknande osv - men våra älskade hästar har det bra och får givetvis all vård och omsorg de behöver. Är det knapert någon månad så sparar vi in på oss själva och passar på att äta vad vi har i frysen (mycket vilt, fisk och hemmaslaktade tuppar). Just kött och sånt köper vi sällan ändå iofs... 

  • Hickstead

    Jag ser det faktiskt inte som att i väljer bort en massa saker - däremot gör vi inte sånt som kanske många andra gör, dvs utlandssemestrar, restaurangbesök, bio, krogkvälar osv... det är inget som vi är speciellt intresserade av helt enkelt. Vi renoverar huset (köpte renoveringsobjekt så det är nödvändigt), kläder handlar vi sällan men behöver ärligt talat inte så mycket nytt. Jeans och tröjor funkar bra både hemma på gården och i övrigt.

    Givetvis är både gård, bil, hundar och hästar försäkrade. Bebis ligger i magen men kommer givetvis försäkras också. Det är inget man sparar in på.  

    Det beror mycket på vad man har för häst/hästar och vad man gör. Att ha egen transport och åka på träningar och tävlingar reelbundet kostar pengar, att ha en häst med specialla behov vad gäller skoning, foder osv likaså. En lättfödd häst utan specialskor och som håller hullet fint på bra grovfoder och eventuellt lite kraftfoder är inte så farligt dyrt. Lägger man inte en halv förmögenhet på dyra täcken, schabrak, ridkläder och annan utrustning så klarar man sig billigt undan där med. 

     

  • Hickstead

    Usch ja, där har jag också varit... (flera gånger med unghingst som växte och breddade sig rejält under ett par år) jag har gjort så att jag har sålt sadeln först, och arbetat hästen från marken, barbacka eller låtit den vila tills jag har kunnat köpa en ny som passar. 

  • Hickstead

    Vad det kostar att ha en häst beror på oerhört många olika saker så det är omöjligt att svara på.

    Den största variabeln, förutom själva hästen själv, är stallhyran. Mitt tips är att börja kolla upp stallplatser i närheten och vad som ingår. En billig stallhyra där strö, hö och kraftfoder ingår är ekonomiskt och bra :)

    Det som sedan tillkommer är hovslagare, försäkring, vaccinationer, avmaskning, samt "engångskostnader" för utrustning till hästen (sadel, träns, borstar, täcken, sjukvårdsprylar, grimma osv) och lite sånt. Räkna också med oväntade veterniärkostnader - och räkna inte alltid med att försäkringsbolaget ersätter. (Ganska hög självrisk på häst dessutom)

    Vad hästen ska äta beror helt på vad det är för häst man har, vad man har för näringsvärden på grovfodret och vad hästen gör om dagarna. Vill döttrarna rida för tränare, på kurser eller tävla så kostar det en slant det också. 

    Om du läser här i tråden ser du ju ungefär vad några av oss betalar per månad för våra hästar. 

     

Svar på tråden Rika "knösar" som kan ha häst?