• Millicent

    Vår son dog och svärmor kräver all fokus

    Lavish skrev 2012-06-17 09:02:48 följande:
    Ja, jag tror också att det handlar om missförstånd och oförmåga att ta in varandras synpunkter och känslor eftersom man helt enkelt har för mycket själv och bara försöker överleva.

    (Kanske inte svärmor dock för hon verkar vara en klumpig individ men mellan TS och hennes man)



    Ja precis! Det är därför gemensamma förluster kan sätta relationer under sån press att de tillslut går sönder. Man kräver, önskar eller förväntar sig mest förståelse och hjälp från dem man älskar mest utan att se eller förstå att de i sin tur är lika drabbade av sorg och lika oförmögna att ge och ta in de andras perspektiv som man själv är. Alla vill ha och få orkar eller kan ge.

    Har man sen helt olika sätt att hantera sorgen blir det ännu svårare eftersom den typ av inlevelse i andra som är lättast (vi är i samma sits och hen vill och behöver nog det jag vill och behöver) inte fungerar. En vill vara ifred och en vill vara nära och prata. En vill omge sig med folk och en vill isolera sig. När det värsta är över är det bra om man kan "förlåta" varandra för att man sörjer på olika sätt.

    Det stod att svärmor var gammal. En del äldre sviktar på grund av en åldersförändrad hjärna när det kommr till att se sndras perspektiv. Inte säkert att det spelar roll för TS nu när allt är så tungt och hemskt men det kan vara intressant att veta för de som inte är i sorg just nu.

    Jag beklagar verkligen din förlust TS!! Kram!
  • Millicent
    msmalin skrev 2012-06-17 11:07:42 följande:
    Som jag skrev innan och det tåls att upprepa. Man får sörja på olika sätt men man får inte låta ens sorg gå ut över den andra. Det är ok för ts att få lov att sörja i sitt hem utan svärmor och det är ok för ts sambo att sörja med sin mamma, men eftersom det påverkar ts i deras hem får han väll ändå fatta att han får ta sig hem till sin mamma.

    Det är inte så jävla lätt det här med sorg, den går inte att jämföra vem som har rätt att sörja mest men man får väll fan lära sig att inte trampa på andra människor bara för man sörjer. Jag hade inte heller pallat med en sån svärmor och ärligt hade jag dragit mig undan en sådan sambo med, så då hade "kära" svärmor fått rätt i att vi gått i sär efter en sån sak i mitt fall



    Det som gör det så svårt gör väl att det mitt i all sorg kan vara svårt att se att man inkräktar på andras utrymme eller sätter sitt eget sätt att sörja som det enda rätta, sin egen sorg främst.
  • Millicent
    msmalin skrev 2012-06-17 11:25:39 följande:
    Nä det är inte svårt. Jag är mitt i sorgen efter mitt barn själv. På tisdag är det fyra veckor sen hon dog. Jag och min man pratar mycket och gör allt för att inte låta den enas sorg gå it över den andra. Men man måste säga hur man vill ha det. Visst kan man tjafsa och vara irriterad ändå men om man inte vill ha en massa folk runt sig ska man inte tvingas till det. Jag har dessutom precis fått reda på att en extra vuxen till mig har fått utbredd cancer och sörjer även det, utan att tvinga på min man en massa folk han inte vill ha runt sig
    Usch vad hemskt! Stackars er!

    Men alla är ju inte som du och din man i såna här situationer. Så det kan visst vara svårt. Människor reagerar olika vid kriser och går också in i dem med olika förutsättningar. Ett och samma mattetal kan inte lösas av alla under stress. En del kan inte ens lösa det när de är lugna. Andra kan när de är lugna men inte under stress. En del kan det nästan oavsett omständigheter.  
  • Millicent
    msmalin skrev 2012-06-17 11:45:10 följande:
    Jag anser ändå att bara för att man sörjer ger det en inte rätt att trampa på någon annans känslor. Jag anser oxå att man ska få lov att vara i fred i sitt eget hem.
    Jag vet oxå att sorgen går upp och ner. Ena minuten är det väldigt svart och orationellt för att nästa vara lite inne i vardagen (för jag vill inte kalla det som vanligt). Alla är olika och hanterar det olika men fortfarande se till att inte trampa på andra.
    Jag tycker förstås inte heller att man ska trampa på andra eller att det skulle vara objektivt rätt på något sätt. Däremot händer det utan att det är avsiktligt. Och lever man med eller nära någon som inte kan se sig själv utifrån ens korta stunder så är det inte något man kan påverka i så stor utsträckning. Är det ganska tillfälligt pga krisen och sorgen så går det förhoppningsvis att förlåta efteråt. Kanske går det inte att reparera. Jag pratar alltså inte om hur det borde vara utan om hur det kan bli i verkligheten. 
Svar på tråden Vår son dog och svärmor kräver all fokus