• Gaytjej

    Inseminationer i skåne?

    Ja ni kommer ju få härligt nära till Danmark! Där rekommenderar jag Fertilitetsklinikken Trianglen i Hellerup, strax norr om Köpenhamn. På inseminationsforumet under 'svårt att få barn' ligger en lång lista med adresser till olika kliniker i Danmark.

    RMC Mas tyckte inte vi var mkt att hänga i granen av alldeles för många anledningar. En av de större är att man inte kan få IVF ifall man misslyckas med inseminationerna. Det kan man överallt annars i Sverige.

    Lycka till!!
     


    Regnbågspäron? Välkomna till vår grupp!: www.familjeliv.se/Medlemsgrupper/regnbagsfamiljer-108/forum
  • Gaytjej
    MeTube skrev 2012-06-20 21:42:23 följande:
    Tack för svaren!

    Måste ju säga att det inte låter så jättepositivt tråkigt nog.. men borde det inte finnas flera alternativ? Skåne är väl ganska stort med flera större städer..
    Jag har försökt kollat upp lite själv via internet men har inte hittat särskilt mycket.. ska kanske kolla upp MAS ändå för säkerhets skull, dom kanske har ändrat sig och blivit bättre, haha. Flört

    Hur länge sen var det ni var i kontakt med MAS ?

    Vi vet ju att alternativet finns att åka till Danmark, dock har vi tänkt att ta det som ett "sista" alternativ med tanke på att den personen som inte är gravid inte blir vårdnadshavare på en gång vid barnets födsel.
    Men absolut kan vi kolla upp olika alternativ i Danmark oxå! Det skadar ju aldrig att ha många alternativ. Glad
    Skåne är förvisso stort, men donatorsinseminationer görs bara på ett fåtal sjukhus i Sverige! Malmö, Göteborg, Linköping, Örebro, Stockholm, Uppsala och Umeå. That's it! Som privatbetalande patient kan man enbart vända sig till Malmö eller Umeå - bortsett från syskonförsök då, de kan göras på det universitetssjukhus som tillhör sjukvårdsregionen man bor på.

    Vi var patienter vid Mas feb 2007-maj 2009. Vid den tiden var det körigt med plötsliga spermabrister och ett godtyckligt kösystem (de tog in nya par för inseminationer samtidigt som de sa till gamla par att spermierna var slut) och därtill var donatorskoordinatorn mer eller mindre otrevlig mot både oss och flera andra par vi var i kontakt med. Vidare fick vi en känsla av att hamna mellan stolarna och att läkarna aldrig hade en helhetssyn på oss som patientern och att de bara läste den senaste noteringen i journalen. Det var svårt att nå dem och till skillnad från Danmark så fick man ju vackert vänta när det var sommar, höstlov, sportlov, jullov, inventering, tidsbrist och läkarbrist. Och så spermiebristen då, som sagt.

    Efter att ha gått bananas över stelbentheten i den svenska sjukvården så var det oerhört befriande för oss att få hjälp i Danmark istället! Och nu när vi tillverkat syskon också så är vi väldigt tacksamma över att det var just i Danmark vi till sist blev blev gravida med nr 1! Då kunde vi styra tiden syskontillverkningen helt utifrån hur det passade oss och det blev dessutom billigare än om vi hade gjort det i Sverige. Dessutom kan man använda samma donator igen, om man vill det.

    Men kanske är det bättre på RMC Mas nu!
    De par som blivit gravida fort har haft bättre upplevelse av RMC än vi, förhoppningsvis tillhör ni den kategorin :)

     
    Regnbågspäron? Välkomna till vår grupp!: www.familjeliv.se/Medlemsgrupper/regnbagsfamiljer-108/forum
  • Gaytjej
    MeTube skrev 2012-06-27 16:04:40 följande:
    Gaytjej: Hur var det för er att skaffa barn via Danmark? Har du lust att berätta lite eller finns det någon blogg eller liknande där man kan läsa? Vi tycker att det ger så mycket att läsa om andras erfarenheter. Glad
    Den frågan som vi mest vill ha svar på var hur det kändes för den av er som inte bar på barnet, alltså den icke biologiska föräldern, kändes det jobbigt att inte bli vårdnadshavare på en gång? Och var det mycket krångel hit och dit innan man fick adoptera barnet?
    Jodå, hela vår bebisresa finns dokumenterad i min blogg här på FL, jag la till dig i adressboken så att du har tillgång till den.

    Men kortversionen är ungefär så här: Det var otroligt befriande att själva vara in charge för sin bebisresa!! Danskarna är dessutom lättsamma och trevliga att ha att göra med :)

    För oss var det sedan egentligen inget krångel att adoptera. Lite blanketter att fylla i (det var dock inte många rader som behövdes skrivas) och tre besök på socialkontoret (ett när faderskapsutredningen skulle läggas ner och så ett var för mig och frun när vi skulle utredas inför adoptionen), inget hembesök alltså.

    Tyvärr tog hela proceduren lång tid (tror det var 9 månader från det sonen föddes tills dess att han var min frus) och som nämnts här i tråden så finns det ju en juridisk osäkerhet under den tiden. Inte särskilt lustigt, och jag önskar att föräldrabalken skrivs om så att samkönade par inte heller behöver adoptera efter utlandsinseminationer (olikkönade par slipper alltså, även om de inte är gifta!).

    Att det tog så lång tid var först för att vi inte visste att man skulle betala in en avgift till tingsrätten för att den skulle behandla ärendet, varpå de inte återkopplade till vår socialnämnd förrän efter sommaren. Och sedan ställde vår nämnd in en eller två av sina månadsmöten (liten kommun) varpå de inte kunde klubba igenom adoptionen förrän i november...

    Som lite bonus och plåster på såren så kunde vi alla fall lyfta vårdnadsbidrag på 1273 kr/månad under den här tiden, men den väger förstås inte upp den juridiska osäkerheten och dessutom motsvara det ungefär den pengen man går miste om för att man inte kan få jämställdhetsbonus (om man inte är rik nog att inte ta några f-penningdagar alls förrän man är två föräldrar).

     
    Regnbågspäron? Välkomna till vår grupp!: www.familjeliv.se/Medlemsgrupper/regnbagsfamiljer-108/forum
Svar på tråden Inseminationer i skåne?