• Anonym

    fler medicinmissbrukare här? jag ska sluta. hjälp..

    AT av citodon är rätt milda mot andra.
    Det värsta brukar var över på någon dag, och efter en vecka så lär man inte ha mycket kvar.
    Och det där med sug behöver få oroa sig.
    AT på citodon är mest svettningar, trötthet, en viss matthet och lite myrkrypningar.
    Bästa är att trappa ut det, tar du 2st 3-4ggr dagligen, så börja ta minska mängden vid var tillfälle.
    Sen minskar du ner på antal tillfällen, sen till att ta innan du lägger dig den sista perioden innan du slutar helt.
    För sova är viktigt.
    Cold turkey är bara idiotiskt, vet inte varför man ska lida i onödan.
    har man ett svårt beroende, så ska man se till planera att tabletterna tar slut vid uttrappningens slut, så man inte "lockas" att bara ta "en".

    Dock tror jag du får andra och starkare efter operation, just pga du behöver detta för klara ta bort smärtan.
    Troligtvis tramadol, men äter du dessa upp till en månad så kommer AT bli inte speciellt svår.

  • Anonym
    Falia skrev 2012-06-26 19:01:53 följande:
    Jag jobbar inom Beroendevård, med abstinensbehandlingar och har träffat mååånga som du. Alla de pillrena du knaprat är beroende framkallande och har du ätit de i flera år, så är du antagligen inte missbrukare längre utan du är beroende. Vilket klassificeras som en sjukdom, sök på DSM 4 och se om det stämmer in. Du har en kämpig tid framför dig! Du kan självklart klara det, mitt tips är om du nu redan har brutit med tabletterna så kör på! Abstinensen på dessa tabletter är inte livshotande sålänge du får i dig vätska och näring! Det blir som du skrev som en influensa. Lycka till iaf och kämpa på!
    Den måste du la ha vänt på?
  • Anonym

    Använder man tabletter emot smärta och inte personlig nöje så brukar sällan prob uppstå.
    Dock så kommer man inte undan AT Tungan ute

  • Anonym
    Falia skrev 2012-06-26 19:22:49 följande:
    ??
    Sen när kommer missbruk före beroende?
  • Anonym
    Anonym skrev 2012-06-26 19:39:40 följande:
    Sen när kommer missbruk före beroende?

    Beroende och missbruk är inte samma sak:


    Missbruk är när man upprepade gånger ställer till det för sig på grund av en drog eller ett beteende. Ett exempel är att utsätta sig själv och andra för fara som att köra rattfull, komma för sent till jobbet på grund av bakfylla eller förstöra en relation för att alkoholen kommer i första hand. Beroende innebär att hjärnan påverkas så mycket av drogen att den förändras på ett avgörande sätt. Enbart den egna viljan räcker inte för att styra intaget

     

  • Anonym
    Anonym skrev 2012-06-26 19:42:28 följande:

    Beroende och missbruk är inte samma sak:


    Missbruk är när man upprepade gånger ställer till det för sig på grund av en drog eller ett beteende. Ett exempel är att utsätta sig själv och andra för fara som att köra rattfull, komma för sent till jobbet på grund av bakfylla eller förstöra en relation för att alkoholen kommer i första hand. Beroende innebär att hjärnan påverkas så mycket av drogen att den förändras på ett avgörande sätt. Enbart den egna viljan räcker inte för att styra intaget

     


    Jaså, no kidding.
  • Anonym
    Falia skrev 2012-06-26 19:44:00 följande:
    Om du läser DSM 4 eller DSM 5 så förstår du att ett missbruk är lättare att bli av med än ett beroende.
    ??
    Sen när kommer missbruk före beroende frågar jag igen.
  • Anonym
    Falia skrev 2012-06-26 19:51:28 följande:
    Vet inte om du har missförstått mig nånstans på vägen, missbruk är steget innan man blir beroende, ok??
    Så missbruk kommer före beroende, är det du säger?
  • Anonym
    Anonym (Jotack) skrev 2012-06-27 21:13:32 följande:
    Det är så grymt skönt att vara av med dem så det kan du inte ana! Kämpa på och lycka till.
    Inte om man har ont, så är det inte alls lika härligt.
  • Anonym

    Du kanske borde försöka få Sativex nu när det släpps snart.
    Denna medicin är effektiv mot de problem du har, och är enkel sluta med.
    Max 1-2 dagar med lättare sömnproblem, sen är det över.

  • Anonym

    Jag har aldrig känt nått sug när man trappat ut sån medicin, men jobbigt som faan har det varit ändå :p

    En av flera jobbiga moment är att man är skitatrötter, går och lägger sig somnar efter 2 röda.
    Bara för vakna 30min senare klarvaken och inte kan somna om och att försöka är bara en lång pina.

  • Anonym
    DreamBitch skrev 2012-06-30 07:52:40 följande:
    Jag förstår att vissa preparat kan vara skrämmande för någon som blivit beroende av dom men jag kan tycka att det är fel att konstatera att man blir beroende. Detta är högst individuellt och långt ifrån en självklarhet. Alla reagerar olika.

    Theralen är för övrigt ett bra alternativ för sömnen. Men återigen reagerar alla olika. Vissa blir otroligt sega dagen efter av det, andra inte.

    Vissa drabbas av myrkrypningar av propavan, andra inte.

    Vissa blir extremt trötta av atarax andra känner inget alls.



    Jag håller med. Det är visserligen inte en försumbar risk att utveckla beroende med vissa preparat, men det är individuellt hur man reagerar. Efter en livstid av grava sömnproblem och minskad livskvalitet tills jag äntligen fick en fungerande behandling som består av en propavan och 5 mg stillnoct till natten. Nu sover jag som alla andra människor utan att ligga och vrida mig i sängen tills 4 på morgonen, och slipper sjukskriva mig en gång i veckan för att stanna hemma å sova. Det är helt underbart och min livskvalité är fantastisk. Har ek behövt höja dosen och upplever ingen abstinens om jag behöver avstå under några dagar. Det enda som händer är att jag inte somnar, precis på samma sätt som jag hade det innan jag fick medicin med andra ord. Jag tackar Gud att jag fått denna hjälp.
  • Anonym
    Anonym (tuffa tider) skrev 2012-07-01 08:43:10 följande:
    (duktig) och anonym:

    Jag tror att jag fastnade lättare på sömtabletter, och fick ökad tolerans, eftersom jag tidigare fastnat på smärtstillande (tramadol + citodon) som jag ätit i några omgångar. Sen är det säkert så att de flesta inte behöver öka dos lika snabbt som jag för att uppnå samma resultat men jag tror att den dagen kommer - om man äter sömntabletterna varje dag. Det kan nog gå längre tid om man använder dom några dagar + varvar med uppehåll.

    När jag fick sömntabletterna Imovane 7,5 så somnade jag som en stock i ca 3-4 månader på det. Efter den tiden började jag märka att jag svettades mot e.m. Detta höll i sig och blev riktigt irriterande. Det var riktigt obehagligt. Jag provade då ta en halv tablett när jag kom från jobbet, vid fem-sex-tiden. Svettningarna försvann. Jag hade drabbats av ak. dagabstinens. Det är först nu jag läst att detta inte alls är ovanligt med sömntabletter som är korttidsverkande som Imovane och Stilnoct. Det blev så jobbigt med svettningarna att jag faktiskt slutade i långa uppehåll. Men började om när jag var stressad och orolig och inte alls kunde sova bra. Då fungerade imovane bara några dagar - sen fick jag tillbaka dagabstinensen. Tog en halv tablett efter jobbet. Sen var jag tvungen att ta en halv till efter ett tag. Så när jag verkligen skulle sova hade jag ätit 2- 2 och en halv Imovane. Dessutom förlorade de sin sövande effekt och blev istället en tablett som dämpade obehaget jag kände av dagabstinensen (svettningarna + oro). Så då var det först på kvällen, när jag fått en halv tablett, som jag började fungera och kände mig "pigg" dvs. normal.

    Eftersom jag slutat i omgångar har jag aldrig behövt öka till sjukt stora doser eller så, men jag vet ju att jag blev beroende. Antagligen pga. tidigare beroende av andra mediciner. MEN - min poäng är att detta skedde inte över en natt. Det smög sig på. Efter ett halvårs användande av Imovane var första gången då jag behövde ta en direkt efter jobbet för att minska obehaget. Och när man slutar får man värre problem än man hade innan. Så jag tror att man i alla fall ska vara restrektiv och försiktig och bara äta några dagar och sedan ha några dagars uppehåll - hela tiden - som (anonym) gör med Stil Nocten.

    Tips till dig (duktig) är att träna djupandning. Det är väldigt bra för mig som är stressad och orolig. Med djupandning blir kroppen lugnare och somnar bättre, men det behövs ofarliga sömpiller iaf för mig. Men man slipper ORON då. Jag tror inte att du (duktig) kommer få så stora problem av att sluta eftersom du bara ätiti 5 mg Imovane och inte ökat. Men det kan bli värre psykiskt så se till att du har några knep, eller andra ofarliga tabletter, att ta till - i början i alla fall. Var beredd på att några nätter blir oroliga - och att det inte är ngn fara - det går över.

    Idag är jag gladare än jag varit på länge! Kvällarna är mer jobbiga eftersom jag associerar dessa med att ta ett piller och bli lugn. Men jag mår mycket bättre på morgonen, utan det gnagande dåliga samvetet och utan dagabstinensen, nu när jag vaknar och vet att jag gör rätt. Det är inte lätt men det är rätt. Jag är faktiskt lite stolt över mig själv!

    Kan tillägga att jag ätit samma dos sömntabletter en propavan och 5 mg stillnoct så gott som varje dag i tre års tid nu, utan att uppleva nån toleransökning som ger behov av ökad dos.
  • Anonym

    är missbrukare. både alkohol o tabletter. När jag får tag i olika saker. som benzo, tradde, mofrin anfet, etc.. allt funkar.
    I morgon ska jag avgiftas. Kommer blir dagar av ångest, illamående och skit, o mina barn kommer vara med sin pappa som inte ens orkar med dom. för jag måste bli ren. Och nej! aldrig tagit i närheten av dom.

  • Anonym

    Hej alla! Läste tidigare i tråden att det inte var farligt med abstinens symptom efter tramadol men är det verkligen sant om man tar mycket stora doser mer än max dosen alltså. Kan det inte vara farligt att bara sluta rakt av ?

  • Anonym
    Anonym skrev 2012-07-21 04:53:05 följande:
    Hej alla! Läste tidigare i tråden att det inte var farligt med abstinens symptom efter tramadol men är det verkligen sant om man tar mycket stora doser mer än max dosen alltså. Kan det inte vara farligt att bara sluta rakt av ?
    Vet inte om det är olika beroende på medicin, men det jag har hört från läkare är att det kan vara farligt att sluta aprubt med benzo, efter längre tids användande. Där rekommenderas alltid långsam uttrappning, för abstinenssymtomen kan vara mycket svåra, och utdragna (pågå i månader).
  • Anonym

    du e stark ts! när jag slutade med tabletter ersatte jag med kokain eller alkohol :(

  • Anonym
    Anonym (Nybliven mamma) skrev 2012-09-13 18:53:12 följande:
    Oj.. Ett helt paket stilnoct om dagen!
    Är inte det dödligt?

    Fantastiskt att du lyckades ta dig ur det, och tack för att du berättar det för andra. Stor eloge till dig!
    Jobbar man sig upp till såna mängder så har man tolerans, jag tror dock inte att stilnoct blir dödlig förrän man hamnar på riktig absurda mängder, tar man en näve eller två så sover man bara länge.
     
  • Anonym
    Anonym (my) skrev 2012-08-16 14:38:44 följande:
    Hej. Jag har läst igenom mycket av tråden! Jag är 26 år och tablettmissbrukare. Har haft tramadol mot smärtor i närmare två år från och till. Jag blev sjukskriven för utbrändhet förra året och mådde riktigt risigt, började ta mer än jag skulle för att dämpa den psykiska smärtan också. Tar inga stora doser man ändå mer än vad jag ska. Får jättemånga tabletter utskrivna samtidigt utan någon läkaruppföljning så har blivit lämnad för mig själv känns det som. Tog kontakt med kommunens missbruksvård häromdan, ska försöka ta tag i detta, behöver lära mig leva utan något som dämpar.

    Helt ärligt har det nästan alltid funnits något där som jag använt mig av för att dämpa, substansen har bara bytts ut. Det jag tycker är så jobbigt är avtändningen, usch. Har ett visst antal tabletter kvar och måste få uttrappningen så bra som möjligt så jag slipper det värsta. Det känns som min kroppsliga termostat slutar fungera, jag blir kokhet under täcket för att när jag tar av det frysa så jag skakar, sömnen blir rejält störd. Samtidigt är det ju bara för ett litet tag.

    Grymt jobbat av er som börjat ta er ifrån detta!

    My 
    Det var genom ångestfyllda svettningar som jag förstod att jag var tablettberoende. Jag hade helt enkelt abstinens i perioder varje dag då jag bara tog tabletter till kvällen. Nu har jag slutat och hade rejäl abstinens i en tre fyra dagar men det gick över och mitt självförtroende har växt flera meter då jag känner att jag har tagit kommandot. Jag var lågdosberoende och åt bara 1 mg "benzo"/per dag, men det räcker för att bli rejält abstinent. Men det var värre att sluta röka som jag gjorde för drygt 20 år sedan.
  • Anonym
    Anonym (morfin) skrev 2012-09-14 11:22:28 följande:
    Jag har knaprat tramadol i flera år..slutade tvärt och mådde otroligt dåligt i 2-3 veckor. Skakningar, kramper , svettningar, humörsvängningar, krypningar, värk....men sen blev det lättare och lättare. Dessvärre så är jag tvungen att äta smärtlidring så idag äter jag morfin 20mg morgon 20mg kväll......ska operera om mig och hoppas på att kunna sluta sedan. Men jag kommer få metadon.
    Hur som helst så har jag funderat lite över det att kommer det inte bli jobbigt att sen sluta med metadonet?

    Jag får abstinens bara jag är sen med min medicin, ryser bara av tanken hur det kommer att bli när jag ska sluta. 
    Jag fick ligga inlagd på psyket i fyra dagar när jag slutade med mitt lågdosberoende (1 mg/dag benzo). Det alternativet finns alltid och då får man mat och tillsyn 24/7
Svar på tråden fler medicinmissbrukare här? jag ska sluta. hjälp..