Inlägg från: Anonym (been there) |Visa alla inlägg
  • Anonym (been  there)

    Spara pengar till barnen, vettigt eller en björntjänst?

    Anonym skrev 2012-07-07 19:54:16 följande:
    Jag tycker att du för ett mycket märkligt resonemang. Varför skulle man hamna i beroendeställning och vara osjälvständig för att man har ekonomiska resurser?
    ABSOLUT  kan det bli så.   Idag verkar reglerna vara ändrade.   Tidigare fick man inga studiemedel om man hade egna pengar.  Mina föräldrar hade skrivit ett gåvobrev med villkor 

    1,   jag skulle ha fyllt 25 år

    2.  min far skulle ha avlidit

    innan gåvan utföll!

    Ändå stod gåvobrevet på mig,  så jag fick inga studiemedel.   Ville  jag studera innan min far dog -  det gjorde han när jag var 34  -  var jag ganska beroende av  att föräldrarna betalade hyra och det mesta annat på studieorten....
  • Anonym (been  there)

    Många skriver att barnen inte ska veta att det finns sparade pengar till dem.   Jag fick reda på det när jag ville söka CSN som  "alla andra".    Far berättade om gåvobrevet som  måste uppges i ansökan.   Eller om det var när jag själv måste deklarera som jag fick reda på att föräldrarna sparat pengar åt oss barn.

  • Anonym (been  there)
    jimpan73 skrev 2012-07-09 02:15:01 följande:
    Därför ska man spara åt barnen i sitt eget namn
    Jo,   det var svårt tidigare när man ville  minska sina egna tillgångar och därför splittrade ut dem på barnen av skattetekniska skäl.   Oxh så infördes helt oväntat allmänna studiemedel och krånglade till hela planeringen....
  • Anonym (been  there)
    jimpan73 skrev 2012-07-09 02:30:54 följande:
    Det läget har jag aldrig hört nån hamnat i !!
    Nej,  du kanske är för ung för att ha märkt att villkoren/reglerna i  landet ändras då och då,   beroende på regering och liknande.    Det är omöjligt att räkna ut  hur man ska lägga upp sitt liv snart eftersom förutsättningarna ändras med ojämna tidsintervall,
  • Anonym (been  there)
    ViVäntarLois skrev 2012-07-09 09:34:46 följande:
    Är man lite om sig och kring så har man ju ofta lite framförhållning inför förändringar. 
    De föräldrar jag syftar på var säkert om sig och kring sig när de skrev gåvobrev till sina barn 1947.   Och framförhållningen räckte uppenbarligen inte till att förutse att allmänna studiemedel skulle införas cirka 20 år senare....   Plötsligt innebar gåvobreven  till barnen att dessa inte fick ta del av varken låne-  eller bidragsdel  från CSN.   Trots att gåvobreven inte kunde lösas in förrän föräldrarna var döda.

    Inte heller var det lätt för  de som bytte  till nytt jobb i slutet av 1980-talet att förutse att Sverige skulle hamna i så stor ekonomisk kris i början av 80-talet att de skulle mista jobbet för att de var  "först in sist ut"   (LAS  turordningsregler hade knappast gällt   exempelvis  offentliganställda tjänstemän dessförinnan).   Detta trots 20 års anställning hos tidigare arbetsgivare.
  • Anonym (been  there)

    Många skriver om att spara pengar till MÖBLER.    Är det så viktigt idag att man möblerar upp sitt första hem   med nyinköpta möbler?

    Studier och körkort förstår jag absolut,  bidrag till köpt bostad kan också vara trevligt.

    Möbler?   För mig är det konsumtion i klass med jordenruntresor,  nästan.

  • Anonym (been  there)
    Anonym (starter) skrev 2012-07-09 20:00:06 följande:
    Håller med. Min man levde på makaroner och jobbade natt på snabbmatshak som student (tillfälligt utan studiemedel) hellre än att bli försörjd av pappa, som är god för ett antal miljoner.

    Men det är väl en myt folk gärna omhuldar, antar jag.
    Mannen kan alltså få studiemedel idag trots rika föräldrar!?
  • Anonym (been  there)
    sextiotalist skrev 2012-07-10 10:53:37 följande:
    Jadå, så var det på min tid också (under 80-talet), man är myndig och ens föräldrars ekonomi har inget med din egen ekonomi att göra.

    Däremot kan en egen förmögenhet vara ett problem. Har några vänner som inte fick fullt studielån pga arv (i fonder och aktier) 
    När CSN infördes,  på 60-talet -  kunde man helt nekas studiemedel på grund av  gåvobrev om KOMMANDE arv!
    Besökte SEB:s  huvudkontor vid Kungsan för att försöka häva gåvobrev -  det gick inte.

    Det finns krafter som vill få barnbidrag behovsprövat efter barnets föräldrars inkomst.

    Men ingen bryr sig om att studiemedel utges oavsett föräldrarnas inkomst?
  • Anonym (been  there)
    sextiotalist skrev 2012-07-10 12:32:55 följande:
    på min tid så räknade man in även förmögenhet över ett visst belopp. Min svåger äger en halv gård (= mycket pengar på pappret) och hade reducerat studielån. Sedan så fick han ju även en skuld, och sista året han läste så kom förmögenheten under strecket och då fick han fullt studielån
    Ungefär som ovan nämnda gåvobrev räknades.   Kanske det till och med är lättare att sälja en halv gård än att häva ett gåvobrev?
Svar på tråden Spara pengar till barnen, vettigt eller en björntjänst?