Inlägg från: skogsvitter |Visa alla inlägg
  • skogsvitter

    Ersättning eller välling?

    Det står ju tydligt att läsa i livsmedelsverkets rekommendationer att det är ersättning som ska vara en del av födan till så här små bebisar, välling jämställs med gröt och kan självklart ges men då högst 2-3 gånger per dygn. Välling eller gröt ska inte ersätta vare sig bröstmjölk eller ersättning.

    Dessutom innehåller ju ersättning mer näring (kan man enkelt se om man är läskunnig) så att råda föräldrar att byta ut till ett mer näringsfattigt alternativ låter verkligen korkat.

  • skogsvitter
    Från ca 6 månaders ålder
     "Fortsätt att amma eller ge modersmjölksersättning som vanligt under den här perioden."

    Från ca 8 månaders ålder
    "Bröstmjölk eller modersmjölksersättning innehåller fortfarande mycket av den näring barnet behöver. Därför är det ingen brådska att gå över till vanlig mat vid alla måltider."

    "Medan barnet lär sig äta annan mat är bröstmjölk eller ersättning fortfarande viktiga näringskällor.  Eftersom det är bra om den nya maten introduceras långsamt behöver barnet fortsätta med bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Ju mer vanlig mat barnet äter desto mindre bröstmjölk eller ersättning behövs, men du kan fortsätta att amma (eller ge ersättning) så länge du och barnet vill även efter att barnet fyllt ett år."

    "Frukost, mellanmål och kvällsmål
    Bröstmjölk, modersmjölksersättning, gröt, välling, gärna i mugg, eller smörgås är bra frukost, mellanmål och kvällsmål. Servera gärna tillsammans med lite frukt, bär eller grönsaker.


     Gröt och välling
    För barn under ett år är det bra med berikad pulvergröt, eftersom den ger mer vitaminer och mineraler än hemlagad gröt. Bland annat är den rik på järn, som små barn kan ha svårt att få tillräckligt av. Samtidigt kan det vara bra om barnet ibland får hemlagad gröt, för att vänja sig vid smaken. Sammanlagt bör välling- och grötmålen inte bli fler än tre per dag. Barnet behöver också vänja sig vid annan mat och att träna på att tugga mat med grövre konsistens."


    "Tänk på att barnet behöver vänja sig långsamt även vid välling och gröt. De första veckorna är det lagom med några teskedar välling eller gröt, öka sedan mängden efter hand."


    Kopierat från www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Spadbarn/
  • skogsvitter
    Natulcien skrev 2012-07-08 20:51:10 följande:
    Vill du vara tydlig och pedagogisk så ta med ett paket välling och ett paket ersättning till BVC så kan ni tillsammans räkna antalet vitaminer resp. mineraler i varje paket. Det borde kurera BVC-sköterskans okunnighet på den punkten och blåsa bort alla tvivel. Glad
    Haha det vore nåt det
  • skogsvitter
    Nämentjenare skrev 2012-07-09 10:28:17 följande:
    Vad kan hända om man kör vällling istället för ersättning? Jag har kört välling från 6 månader utan problem?
    Risken för celiaki (glutenintolerans) är tyvärr jättestor om man gör så! Det märke man redan på 80-talet och jag tycker det är helt sjukt att inte fler känner till detta samband?! Livsmedelsverket har tydligt gått ut med att man får ge max 3 mål välling/gröt per dygn av denna anledning, samt att introduktion av välling bör ske väldigt långsamt precis som med smakisar. Dvs 1-2 teskedar välling till att börja med.

    Dessutom är vällingen väldigt näringsfattig i förhållande till bröstmjölksersättning och får barnet väldigt stora mängder välling och ingen annan mat så är också risken för näringsbrist stor. Hur vet du att din bebis inte börjat utveckla näringsbrist?

    För att inte tala om att ingen mage mår bra av att leva endast på mjöl...
  • skogsvitter

    Måste bara tillägga, det finns ju fall där man gett endast välling till barn (över 1 år) som matvägrar och har väldigt svårt för fast föda och där man faktiskt blivit rådd till detta av läkare också, men då rör det sig om en kortare period för att bryta en ond cirkel gällande matsituationen. Det är självklart bättre att det äldre barnet äter välling, än att inte äta alls. Men med övervakning och stöd från vården så kan man sedan successivt övergå till riktig mat igen.

  • skogsvitter
    Nämentjenare skrev 2012-07-09 10:47:13 följande:
    Ja, du hur vet jag det? Därför att hon är stor nu och mår prima. Och inte åt hon bara välling heller utan såklart även hemlagad mat. Så äter hon allting idag också och är inte knusslig med främmande mat.

    Man behöver kanske inte ta i så man spricker när man lovordar nånting. Risken är att man inte lyssnar.
    Vad pratar du om? Du frågade om riskerna och jag gav svar på det du undrade. Och då "tar man i så man spricker"?? Om du inte ville ha svaret så kunde du ha låtit bli att fråga. Om ditt barn är stort nu och mår bra så spelar det ju ingen roll? Jag vet tyvärr många som har celiaki som föddes under "vällingåldern" i slutet av 70-talet och början av 80-talet... det betyder inte att alla som får välling tar skada av det. Det betyder att risken är mycket större.
  • skogsvitter
    La Lola skrev 2012-07-09 11:12:21 följande:
    Jag tror faktiskt att sänkte dig ännu lägre.
    De flesta brukar klara av att svara på helt vanliga frågor.

    Bye bye.
    Haha jösses, vilken typ...
  • skogsvitter
    telgebo skrev 2012-07-10 00:16:19 följande:
    Måste vara trög, men jag förstår inte vad som är felet. 3 sådana mål/dag är vad jag förstått helt OK.
    Saken är att ersättning kan man givetvis ge precis hur många gånger som helst, det finns ingen begränsning gällande just ersättning att man bara får ge det tre gånger per dag. Tvärtom. Så felet var att sköterskan klumpade ihop ersättning med välling/gröt vilket ju är en gigantisk miss...
  • skogsvitter
    nozpa skrev 2012-07-10 10:48:12 följande:
    Mitt bvc rekomenderade mig att börja med välling när dottern var ca 5 månader. Jag sa att hon får gröt på morgonen, och ersättning/mat som huvudföda. Men hon proppsade ändå på vällingen. Inget jag brydde mig om dock.
    På läkarkollen på 6 månaders så tog jag upp detta igen med bvcsköterskan. Dock var läkaren där då, och hon sa emot sköterskan. Har aldrig gett välling till dottern. Hon är strax över året nu.  
    Hur reagerade sköterskan när läkaren rättade henne? Det rör sig ju om någon väldigt grundläggande, kan man ju tycka. Tror du hon kommer fortsätta propagera för välling eller verkar hon ha insett att det var fel?
Svar på tråden Ersättning eller välling?