Inlägg från: Lisa med barn |Visa alla inlägg
  • Lisa med barn

    Jag hatar HEN!!!

    Opcode skrev 2012-07-19 22:54:46 följande:
    Jag använder och kommer aldrig använda något annat än han eller hon. Och för att lösa fallet där en person är född till fel kön, så betalar jag hellre skattepengar till operationer än använder hen.

    Dessutom vill knappast denna person knappast bli kallad HEN utan för det kön som han eller hon kommer att tillhöra efter könsbyte. Att kalla denna person HEN är kränkande.
  • Lisa med barn
    Anonym skrev 2012-07-19 23:10:21 följande:
    Reaktionära personer. Folk som tycker det är jobbigt att lära sig något nytt, som föredrar att allt förblir som det alltid varit, och är stolta över att motsätta sig förändring.

    Dit hör lågutbildade, gamla gubbar, bittra surkärringar och liknande.

    I fallet med "hen" också antifeminister som tror det är en attack mot deras sårade manliga identitet. Tragiska typer.

    Ovanstående visar bara att DU är en lågutbildad, bitter surkärring som inte har fattat att "hen" inte har ett dugg med feminism att göra. Manshatande attack-feminister är inte heller riktiga feminister.  
  • Lisa med barn
    Anonym (Helena) skrev 2012-07-19 23:21:29 följande:

    Jag ÄLSKAR hen! Det ordet gör oss till jämlikar! Det finns ingen som helst anledning att alltid, i alla sammanhang dela in oss efter kön! Lika dumt och onödigt som att ständigt dela in sina medmänniskor efter etnicitet!


    HEJA HEN!!!



    På vilket sätt gör det oss till jämlikar? Får du lika lön som din manlige kollega bara för att ni båda kallas HEN?
  • Lisa med barn
    Parcae skrev 2012-07-19 23:21:40 följande:
    Men alltså, hen är ju av antingen manligt eller kvinnligt kön också. Det är bara ett förenklat sätt att säga "Jag vet inte vad personen jag pratar om har för kön". Argumentet håller alltså inte där heller

    Sen är det uppenbarligen en del personer som tror att hen skulle fungera som en ersättning för istället för som ett komplement till hon och han, men det är ju en annan diskussion

    Hur ofta vet man inte vad personen man pratar om har för kön? Varför vet man inte det? Jag har aldrig haft problem att se om det är en man eller kvinna. Och om det är nån man inte har träffat så kanske man in alla fall vet namnet på personen och det brukar vara självklart om det rör sig om en kvinna eller man (undantag finns).
  • Lisa med barn
    Parcae skrev 2012-07-19 23:35:24 följande:
    Ja, man kanske skriver en text där könet inte är viktigt (en instruktionsbok eller varför inte en föräldrabok). Man kan ha fått en läkartid men inte riktigt vet vem det är man ska träffa. Det kanske ska komma en rörmokare som man inte vet namnet på. Man kanske är gravid och inte vet könet. Det finns ju massor med tillfällen för sånt.

    För lite mer än 10 år sedan satt jag och svor under skrivandet av en uppgift till skolan att det inte fanns något smidigare sätt att skriva "hon eller han". Texten blir så himla stel om man hela tiden upprepar "personen" gång på gång. Variation är bra för ett levande språk

    Jaha, detta förklarar varför jag inte har det problem med kön:
    - jag har aldrig skrivit en instruktionsbok
    - jag har aldrig skrivit en föräldrabok (vad är det?)
    - jag brukar få tid hos doktor Lindgren eller någon annat namn (hen behlvs inte)
    - rörmokare är oftast män men jag brukar inte heller få besök av dessa så ofta
    - när jag var gravid sa jag att jag hade en bebis i magen, inte en "hen". Andra graviditeten väntade jag tvillingar, inte heller då kände jag bahov att kalla bebisarna något så opersonligt som "hen"        
  • Lisa med barn
    Anonym skrev 2012-07-19 23:42:54 följande:
    1. Könet är konstant, kroppen anpassas efter det. En kvinna född i manskropp är fortfarande en kvinna, enligt hennes egen upplevelse. Eller menar du att det juridiska könet är det som avgör och inte den transsexuella personens upplevelse? I så fall kunde man ju lika gärna strunta i det hela eftersom personen redan har ett juridiskt kön baserat på sin fysik.

    2. Det heter könskorrigering, inte könsbyte. 

    Ha ha! Du är rolig! Men du verkar inta ha fattat nåt!

    1. Jag har inga problem att kalla personen för kvinna om det är en kvinna som har fötts i en mans kropp, oavsett om det avser före eller efter operationen. Då är det ju knappast en fråga om "hen", eller hur?

    2. Wikipedia: Med könsbyte kan avse antingen att juridiskt eller kirurgiskt/medicinskt ändra sin könstillhörighet    
  • Lisa med barn
    Anonym skrev 2012-07-19 23:58:51 följande:
    Jag antar att du då inte heller använder de opersonliga orden han och hon heller.

    Parcae skrev 2012-07-20 00:02:04 följande:
    Eh, vem fan är det som förolämpar folk egentligen?

    Till min husläkare? Nej men kanske om min husläkare. Är du med då?
    Och när det gäller den okända läkaren:
    Jag: Jag måste iväg till läkaren
    nån annan: Varför då?
    Jag: Jo, jag måste be hen att ta det där provet. Det är nåt tokigt nu
    Nån annan: Aha, hoppas det går bra.

    Och nej, inte fan pratar jag till rörmokaren.
    Jag: Nej, jag måste vara hemma idag. Rörmokaren ska komma.
    Nån annan: Jaha, när kommer rörmokaren då?
    Jag: Hen skulle komma vid 15

    Och varför skulle jag ha koll på vem det är som kommer? Bor man i bostadsrätt så händer det att det dimper ner en lapp i brevlådan. "Mellan 8-16 behöver företaget Rörmoksjävlar tillgång till din lägenhet. De kommer att rörmoka till saker som behövs rörmokas"

    Varför använda "hen" i onödan? Här är samma samtal hemma hos oss.

    Jag: Nej, jag måste vara hemma idag. Rörmokaren kommer.
    Nån annan: Jaha, när kommer rörmokaren då?
    Jag: Vid 15

    Varför krångla till det?      
           
  • Lisa med barn
    Parcae skrev 2012-07-20 00:15:53 följande:
    Men det jag och säkert fler här inne vill få fram är att exemplen är inte forcerade. Jag använder mig i stort sett alltid av personens kön när jag pratar om någon. Det kommer naturligt för mig att växla mellan att benämna (ex en kompis) med namnet och sen med hon alt. han, eller en yrkesperson med titeln och sen könet. Vet jag då inte könet på personen (vilket alltså, tro det eller ej, händer hyfsat ofta i mitt liv) så är alltså hen toppen i mina ögon.
    Och så gör även alla andra i min bekantskapskrets. Användandet av hen kommer därmed helt naturligt

    Men vänta nu... Nu säger du emot dig själv! Hen är väl något man använder för att det ska vara könsneutralt, inte för att man alltid ska nämna personens kön.
  • Lisa med barn
    Pallas skrev 2012-07-20 00:19:26 följande:
    Är det så att det gör fysiskt ont på dig om jag använder "hen"?

    Jag är övertygad om att t.ex. kvinnor som känner sig mindre kvinnliga eller män som känner sig mindre manliga skulle bli kränkta av att bli kallade hen. Fråga de om de inte gör fysiskt ont på dem att bli kallade hen.
  • Lisa med barn
    Anonym skrev 2012-07-20 00:17:00 följande:
    Nej, tycker man att hen är onödigt och krångligt att använda så ska man naturligtvis låta bli.

    Men vi som tycker det är bra och smidigt kan väl få använda det ifred? Deal? 

    Hur gör du om man inte vill bli kallad hen?
  • Lisa med barn
    PolyPond skrev 2012-07-20 00:33:50 följande:
    Varför skulle man kalla någon "hen"? Det är lika lite ett tilltal som "han" och "hon". När man pratar med folk använder man vanligen "du".

    Om man pratar OM en människa och säger hen i stället för han eller hon så känner jag flera som skulle bli mycket sårade.
  • Lisa med barn
    PolyPond skrev 2012-07-20 00:40:46 följande:
    Det man inte vet har man inte ont av. Folk kan mycket väl referera till dig som "den där dryga jäveln" också. Det är inte mycket man kan göra åt det.

    Och då är det OK att snacka skit? Det finns svin som anger samma orsak till att vara otrogna.
  • Lisa med barn
    lille Birger skrev 2012-07-20 01:30:45 följande:
    Jag välkomnar ordet hen och dess objektivform henom av anledningen att jag skulle vilja att samhället blev mer könsneutralt.

    Ett exempel på den könsneutralitet jag förespråkar är att jag skulle vilja kunna vända mig till den kommunalt finansierade hjälporganisation för offer inom nära relation och säga att "jag som könsneutral individ har blivit misshandlat i en nära relation och vill få hjälp." Detta går inte i dagsläget, hjälporganisationen måste få reda på om jag är man eller kvinna så de vet om de kan diskriminera mig eller inte. Skulle även vilja att domstolar inte fick reda på vederbörandes kön. Detta gör det svårare för domare och jury att låta sexistiska värderingar influera deras beslut i t ex vårdnadstvister. Tycker inte heller att media ska avslöja könet på gärningsmän och brottsoffer. Det råder ju en kutym enligt vilken man generellt inte avslöjar brottslingars etnicitet. Men varför avslöjar man då alltid könet? Varför är kön generellt viktigare än t ex etnicitet? 

    Finns såklart jättemånga fler fall där könsneutralitet skulle vara eftertraktat, dessa 3 situationer är bara de jag kom på spontant, nattrött som jag är.



    Lustigt att du pratar om sexistiska värderingar samt säger dig eftersträva ett mer könsneutralt samhälle. Det är lite svårt att tro med tanke på den profilbild du valt.
Svar på tråden Jag hatar HEN!!!