Inlägg från: Lilia |Visa alla inlägg
  • Lilia

    Kattmat

    Jag ger min katt Purina pro plan för kastrerade katter och Gourmet gold som blötfoder. Någon som vet ifall det är bra foder?


  • Svar på tråden Kattmat
  • Lilia
    nemo1 skrev 2012-07-24 23:06:26 följande:
    Både Purina Pro och faktiskt även Gormet innehåller massor med spannmål som gör katten tjock och sjuk. Eukanuba fick bäst i test. Men gå inte på detta med att köpa för tex kastrater eller light, konstigt nog innehåller de mer spannmål. Köp vanligt Eukanuba för vuxna katter. Mjau och Bozita är de bästa blötmatssorterna, inget spannmål. Titta själva på innehållsförteckningen och utgå från att katter är strikta köttätare och ingenting annat. Animaliskt protein ska stå först och gärna även på andra tredje plats. Så lite spannmål som möjligt och helst inget alls. Det är två viktiga riktlinjer.



    Hon fick vanligt foder först, men det gick hon upp väldigt mycket i vikt av. Vi var till veterinären av en helt annan anledning och då sa veterinären helt spontant att katten var lite för stor. Så vi fick byta både foder och märke. Att katter går upp i vikt av lightfoder stämmer alltså inte på min katt. Hon har gått ner av det. Har kollat innehållsförteckningen också, kött står först på både Gourmet gold och purina pro. Purina pro innehåller 4,5 % växttråd, vet du vad rekomendationen säger?
  • Lilia
    nemo1 skrev 2012-07-25 14:11:31 följande:
    Vad menar du med "vanlig mat"? Jag försår om katten går ner i vikt om du innan givit tex Friskis. Purina har på andra plats, majsgluten mjöl och sen kommer det en massa ris majs och vete. Den innehåller dessutom för lite fett. Katter får sin energi från fett, det ska vara animaliskt fett och katter blir inte tjocka av det utan av spannmål.

    Personligen tycker jag du ska byta till ett foder med mindre spannmål, tex Eukanuba som fick bäst i test. Det finns ingen rekommendation ang spannmål då katter inte ska äta spannmål utan är strikta köttätare. Det finns fler märken som inte innehåller något spannmål alls, tex Porta och Applaws. 



    Hill's, det är ett av de bästa kattfoder som finns. Skulle aldrig ge min katt Friskis. Det ska finnas en spanmålsgräns, tar reda på den själv. Tack för ditt svar!
  • Lilia
    IceJossan skrev 2012-07-25 16:41:04 följande:
    Nope, Hill's innehåller massor av spannmål och annat konstigt, så det är inte så vidare värst.Blötmat av märkena Mjau och Bozita är bland den bästa färdiga kattmat som finns att få tag i, om inte det ALLRA bästa. Kanonkvalité på köttet enligt de som varit på studiebesök i fabriken. Innehåller INGET annat än just precis det katten behöver.



    Då har du hört fel, Hill's rekomenderas både av veterinärer och Råd & rön.
  • Lilia
    Ellan92 skrev 2012-07-25 18:31:28 följande:
    vår katt blev frisk av hills njurfoder iallafall.. man ska inte lyssna för mkt på fl folkets rek



    Skönt att höra! =) Alla verkar tycka olika också.
  • Lilia
    IceJossan skrev 2012-07-26 10:27:12 följande:
    Nej, jag har hört precis som du att Hill's är ett av de bästa märkena (nu pratar jag standardfoder, inte behandlingsfoder/specialmat). Men hur det kommer sig att veterinärer och djuraffärspersonal rekomenderar dessa förstår jag inte, de om några borde vara bättre pålästa. Men de får mycket kort utbildning i näringslära och resten av fodertillverkarna själva som så klart försöker sälja sitt foder och pratar så gott om det så. Men dessa foder innehåller massor av ingredienser, bland annat spannmål som kattens kropp inte är gjord för att (inte kan) ta upp näring ur eftersom katten är en ren köttätare. När man väljer kattmat kan man oftast blankt strunta i vad veterinärer m.fl. påstår. Det man ska göra är att fundera på vad katten är anpassad för att äta. Smågnagare, småfåglar, insekter m.m. Vad består dessa av? Spannmål? Ärtor? Majs? Potatis? Ris? Näe, de består av kött, brosk, ben, inälvor osv, och detta består av ca 70-80% vatten. Det är DET en katt ska äta. Inget annat. Torrfoder innehåller ofta mycket konstigheter och mycket "utfyllnad" som katten ändå bara skiter ut sen, och dessutom bara ca 10% vatten, istället för ca 75% vatten som katten är anpassad för att få i sig genom maten. Så om en veterinär påstår att blötmat med den fantastiskt korta innehållsförteckningen "kött och köttbiprodukter, mineraler" skulle vara dålig så kan denne slänga sig i väggen :) Det handlar inte om vad jag hört eller vad jag tror, det handlar om vad katten är anpassad att äta. Simpel logik :)



    Jag har läst lite om det där och det är såhär att en katt äter ofta hela djuret (utom skelettet) den får alltså i sig lite vegetabiler då den äter andra djurs magsäckar. Tänk på vad en mus äter. Till och med de som blandar egen mat blandar i lite vegetabiler. Om inte annat sänker de fetthalten.
  • Lilia
    PumpkinQueen skrev 2012-07-26 10:36:28 följande:
    Man kan tänka så här: Du har en kokt potatis i ena handen och en bit kyckling i den andra. Vilken utav dessa två alternativ tror du är bäst som kattmat?



    Till och med de som gör sin egen kattmat blandar ju i lite vegetabiler. Förövrigt skulle jag inte vilja äta bara en kokt potatis. =)
  • Lilia
    PumpkinQueen skrev 2012-07-26 13:30:46 följande:
    Fast huvuddelen av kattens naturliga föda är ju kött. Sen får den så klart även i sig en del grönt också, men det är ju verkligen inte speciellt mycket.

    I ett vanligt torrfoder som man köper i mataffären är det 4% kött och resten spannmål och annat. Om man själv tillagade sin egen kattmat efter det receptet skulle det typ betyda att man gav katten en stor tallrik med spaghetti och en pytteliten köttbulle. Låter inte så bra, tycker jag.



    Jag vet inte vad fodret i affären innehåller, Purina som jag köper innehåller 41% proteiner.
  • Lilia
    PumpkinQueen skrev 2012-07-26 15:00:29 följande:
    Vilket ju innebär att det är 59% av något annat i maten. Vad består dessa 59% av, och är det verkligen naturligt för katten att äta dessa saker?

    Jag säger inte att du inte får ge din katt det här fodret, jag bara tänker teoretiskt här. Var och en får så klart mata sin katt med vad den vill.



    Att det är 41% proteiner innebär inte att det bara är 41% kött, kött består inte bara av proteiner.
  • Lilia
    IceJossan skrev 2012-07-26 16:05:56 följande:
    Men "protein" i innehållsförteckningen kan väl även innefatta vegetabiliskt protein om jag inte missminner mig?



    Jag vet inte hur det brukar vara, men vegetabiler innehåller oftast inte så mycket protein. Färskt kött dvs en färsk fläskkotlett innehåller ca 30% protein. Det här är torkat kött alltså är proteininehållet högre.
Svar på tråden Kattmat