• gerd

    Gravid efter uterusruptur/brusten livmoder, i vilken vecka gjordes snitt?

    För 3,5 år sen fick jag en uterusruptur vid förlossningen, dvs. livmodern brast. Nu är jag gravid igen (dock endast vecka 6) och har lite funderingar.

    Någon annan som varit med om samma sak och fått barn igen efter det? Hur gick det för er, hur var graviditeten, uppstod det några komplikationer?

    I vilken vecka fick ni göra snitt, vilket jag utgår från att ni gjort i och med riskerna att värkarbete sätts igång?

    Tacksam för alla svar.  

  • Svar på tråden Gravid efter uterusruptur/brusten livmoder, i vilken vecka gjordes snitt?
  • mammasunshine

    Jag fick livmoderruptur vid förra förlossningen. Hela förlossningen blev väldigt dramatisk och jag tänker ofta på den fortfarande. 

    Doktorn sa att jag kan skaffa fler barn, men jag får absolut inte komma i värkarbete. Snitt några veckor tidigare, vet dock inte hur tidigt.

    Vi har inte bestämt oss om vi vill/vågar skaffa fler barn. Det finns massor med frågor i mitt huvud och innan jag ens vågar ta ställning till om jag är beredd att bli gravid igen så vill jag prata med läkare, göra UL av livmoder etc för att veta lite mer om hur stora riskerna är. För risker är det ju helt uppenbarligen.

    Har du pratat med någon läkare eller gjort något extra inför denna graviditeten med tanke på din förra förlossning, eller träffar du bara BM som vanligt?

    Gick din förlossning bra trots rupturen? 

  • gerd

    Nä, det var verkligen ingen trevlig upplevelse, men vi klarade oss mirakulöst båda två. Jag tänker också ofta på det.

    Har haft problem med att bli gravid efter det, försökt i några år, och har längs vägen träffat flera läkare och alla säger att det inte är någon fara med livmodern så länge jag inte kommer in i värkarbete. Var dock tvungen att vänta 1,5 år efter förlossningen innan vi fick försöka igen, men de sa att efter den tiden kunde inte livmodern läka mer. Måste lita på dem känner jag, men har liksom inte kommit till den delen att fråga exakt när kejsarsnitt sker eftersom jag inte blivit gravid för än nu. Min läkare ska ringa mig på torsdag och jag kommer troligtvis få träffa honom snart och får fråga honom mer då.

    Hur gick förlossningen för dig? Vet de varför det hände? Förstföderska eller hade du kanske gjort snitt tidigare? Hur länge sen var det det hände? Du får gärna berätta mer om din förlossning om du orkar och känner för det. 

  • gerd

    Och för att svara på din fråga som du ställde. =) Min läkare har sagt att jag ska in på vul ganska snart jag blir gravid för att se att det fäst sig rätt och sen kommer det bli specialistmödravård där de håller extra koll.

  • mammasunshine

    Förlåt, har inte varit inne och sett ditt svar förrän nu...

    Tror du att svårigheterna att bli gravid igen har med livmodertupturen att göra? Har du fått träffa läkaren nu? Vad sa han om allt?

    Förlossningen gick som tur är efter omständigheterna bra, men mycket beror nog på att de var så snabba ner till op då barnets hjärtljud sjönk drastiskt. Barnet var mycket medtaget men återhämtade sig bra. Låg på neo första dygnen. Jag förlorade mycket blod och fick blodtransfusion.
    Livmoderns brast pga att jag var snittad sedan tidigare och fick denna gång värkstimulerande dropp. Det är snart 3 år sedan.

    Hur gick det för dig? Mår barnet bra idag?  

  • Starbaby
    mammasunshine skrev 2012-09-07 19:18:05 följande:
    Hur många ultraljud har du gjort/kommer att göra? 
    Jag har gjort massor hitills, men mest pga blödningar och smärtor. Kommer att göra ett TUL i vecka 30 och innan dess inga alls. Jag ska iofs göra ett 3D ultraljud i vecka 25 men det är helt frivilligt som vi betalar för.
    Sen kommer allt bero på hur jag mår och hur det ser ut i vecka 30.
Svar på tråden Gravid efter uterusruptur/brusten livmoder, i vilken vecka gjordes snitt?