Inlägg från: Kurreburre |Visa alla inlägg
  • Kurreburre

    Får man göra IVF efter man adopterat?

    I Sverige får man inte hjälp av staten för syskon om man har gemensamma barn. Oavsett hur man har fått det första barnet. Men självklart kan ingen förbjuda någon att försöka få barn genom IVF eller om ni skulle bli gravida på naturlig väg efter ni har adopterat. Men ni får som sagt betala själva då. Hur gamla är ni? Tänk på att adoptionsköerna är väldigt långa, 3-5 år. Så ni inte blir för gamla, vare sig för IVF eller adoption. Det kommer färre och färre barn och de blir äldre och äldre. Mest så att ni vet hur situationen ser ut :) Om jag hade varit er hade jag nog gjort några inseminationer och tom IVF först och ställt mig i adoptionskö parallellt. Pergotime är ju en väldigt enkel hormonstimulering, kanske funkar det för er med insemination och det är en relativt enkel och snabb behandling. Lycka till!


  • Kurreburre
    koalabjörn skrev 2012-08-30 15:30:50 följande:
    Okej, ett förtydligande behövs nog eftersom alla  inte förstod. Ingen kan naturligtvis förbjuda er rent lagligt att göra privata IVF-försök när som helst om ni vill. Men socialtjänsten (adoptionsmedgivandehandläggarna) i vår kommun har som krav att man inte får göra IVF eller försöka få barn på annat sätt förrän ett par år efter adoptionen. Detta för att de kräver att det nyadopterade barnet ska få gott om egen tid med föräldrarna innan syskon kommer. Det har de poängterat gång på gång. Likadant kräver de att man är föräldraledig minst 1,5 år innan barnet börjar på dagis, för att anknytningen med föräldrarna ska vara så starkt förankrad som möjligt. Men det är våra handläggare i just vår kommun som säger det. De kanske är extra kinkiga här. Det kan naturligtvis vara olika.

    Krav och krav. Det är ju såklart saker de kan säga till er när ni gör er medgivandeutredning och då får man väl bara hålla med för att bli godkänd om man nu har en sån utredare som har sånna krav. Men det finns inga belägg eller rättigheter för dem att ha det, varken när det gäller hur länge ni ska vara föräldrarlediga eller hur ni vill göra med er familjebildning. Det är ingen diktatur eller kommunistiskt land vi bor i. Utredaren kan inte bestämma över er efter att ni har fått ert medgivande och definitivt inte när ni har fått hem ert adoptivbarn. Vad skulle de göra om ni bara e föräldrarledig i ett år ist för ett och ett halvt? Eller om ni råkar bli gravida naturligt tre månader efter att ni kommit hem med ert adoptivbarn? Sen e det en helt annan sak att säga att man rekommenderar de här sakerna för det kan man absolut göra!
Svar på tråden Får man göra IVF efter man adopterat?