• Anonym

    Åh va jag avskyr när det ringer på dörren!!!

    Jisses vad många objudna "gäster" jag haft i mina dagar. Garanterat har det ringt 10-20 gånger på min dörr mitt i natten sedan jag flyttade hemifrån för många år sedan (typ 25 år sedan) och jag har sällan öppnat. En gång (kollade i tittögat) stod en helt blodig och tilltufsad man utanför. Andra gånger har jag sett genom fönstret att det varit helt okända människor, oftast berusade, som stått där och ringt/knackat. Jag har i de stunderna varit galet rädd! Men när det har ringt på under dagtid har jag inte varit så rädd. Oftast är det ju Jehovas, försäljare, fastighetsskötare, radiotjänst osv. Men det är alltid obehagligt när man inte väntar sig att någon ska ringa på. Men trots allt så öppnar jag oftast. 

  • Anonym
    Kodia skrev 2012-09-04 22:35:33 följande:
    När jag var relativt nyinflyttad  på ett ställe kom det några och ringde på som just gick efter en lista på nyinflyttade, så det var bara hos mig de ringde på. Jag kommer inte ihåg varifrån de var, men det var typ Jehovas vittnen el dyl. Jag öppnade, och de sa vilka de var, jag tackade nej, de lämnade ett par broschyrer, och gick. Sedan kom de inte tillbaka.

    Eftersom det är bara hos dig de ringer på gissar jag på Jehovas (el dyl) eller Hyresgästföreningen. Öppna nästa gång, så får du veta, och slipper fler påringningar. 
    Men jag är inte nyinflyttad...

    Jag har öppnat ett par gånger...Men det ger ju sig faan inte! Vill verkligen inte öppna mer..
    Ena gången var det en ej svensktalande människa som jag inte kan förstå vad den ville och andra gången var det jehovas...

    Varför knackar Hyresgästföreningen dörr?   
  • Anonym
    Prodin skrev 2012-09-04 21:15:48 följande:
    Men asså, ett tittål ändrar ju inte på det (obehagliga) faktum att okända ringer på dörren.
    Om nån jag känner ringer på min dörr och jag inte öppnar så låter vedkommande mig alltid veta det förr eller senare.

    Jag skulle inte öppna för en okänd (om det inte är någon uppenbart harmlös, som ett barn eller gammal kvinna) om det inte är mitt på ljusa dagen och jag VET att grannar är hemma/jag har folk runt mig. Och om jag inte vill öppna så vill jag ju definitivt inte ge mig till känna, hur svårt är det för en arg, galen person att krossa en ruta och klättra in om de verkligen vill det?
      
    Om det vid upprepade tillfällen ringer okända (vare sig man ser det genom ett titthål, eller fönster) på just bara min dörr hade jag nog snart börjat känna mig ganska otrygg. Man vet ju aldrig vem som har bott där tidigare, som kan ha sitt "bagage".

    Och de flesta offentliga ger sig väl ändå till känna genom en lapp i brevinkastet?   
    Det har du ju rätt i...Även om jag ser vem som ringer på så blir det ju inte mindre obehagligt eller mindre konstigt...
    Jag menar vissa har jag ju sett när dom gått ut ur porten...Men jag är ju lika rädd för det...

    Och alla jag känner vet att jag inte öppnar om dom inte hör av sig innan. Och skulle dom spontant ringa på (har aldrig hänt) så skulle dom höra av sig sen om att dom gjort det.   
    Och ja, om det vore något offentligt så borde dom väl ändå meddela sig på något vis att dom sökt mig? 
  • Anonym
    Anonym (Jag också) skrev 2012-09-04 22:02:48 följande:
    Jag är likadan, väntar jag inget besök eller vet vem det är öppnar jag inte. Kan ju faktiskt vara inbrottstjuv eller mördare m.m. Har dock haft försök till inbrott tidigare. En gång var jag inte hemma och andra gången satt jag i soffan när nyckel sattes i låset men inte kunde vridas om. Det var riktigt otäckt

    Va jäkla otäckt!!!

    När nyckeln sattes i låset. men inte passade, vad hände sen? 
  • Anonym
    Anonym (Din granne?) skrev 2012-09-04 23:01:39 följande:

    Jag gissar att personen märkte sitt misstag, och gick en trappa upp/ned till sin egen lägenhet... Been there, done that!
    En kompis kompis gjorde samma sak, men hade gått in i fel uppgång... 
    Jo det är lätt hänt om det är i områden där alla hus är exakt likadana och man inte riktigt tänker sig för...

    Just i mitt område är inga hus lika..varken på utsidan eller insidan...Så att så många människor av misstag skulle gått in i fel hus och ringt på min dörr i tron att det är hos deras bekant är inte heller troligt...

       
  • Anonym

    Jag vet inte vad som är bäst...Försöka släcka så många lampor som möjligt så att det ser ut som om man inte är hemma? Eller ha alla tända så det syns att man är hemma fastän man inte öppnar?

    Tror faktiskt jag ska testa att släcka ner så det ser ut som att man inte är hemma...blir väl lite jobbigt men ska pröva ett tag.
    Va jobbigt att inte kunna känna sig trygg i sitt egna hem och inte få ha lugn och ro..!  

  • Anonym

    sätt en lapp på dörren då.

    "Är du inte min vän, ring inte på. jag hatar okända besökare"

  • Anonym

    Öppnar inte heller för okända eller beror nog på. Kan ju vara så att vårt vardagsrum/sonens rum syns rakt in eller lite disk osv. Så tycker det e lite för stökigt för stunden. Men vi har titthål vilket känns skönt. För vem vet när vårt fyllo granne eller vår psykiskt störde granne ringer på för ett litet samtalDrömmer  Känns sådär lagom förmycket och ha två i samma trappuppgång som man helst håller undan från sonen.

    Vår fyllo granne ställde sig i dörren någon gång när vi hade den på glänt för att det var saker vi skulle flytta på. OCh sluddrade nåt om att han inte ville att vi skulle flytta. (i den stunden kändes det som vi vill jäääätte gärna flytta)

    Jehovas öppnar jag inte av ren princip men de verkar ju inte ringa på här. Om det inte va mannen som kan ha öppnat.   

  • Anonym

    Fan vad läskigt, ts. Jag skulle fråga genom dörren vem det var, utan att öppna. Hellre det är ovisshet, så det inte blir inbrott. Hörde rätt nyligen en grannkvinna som gjorde så när nån gubbe stod utanför och ringde på. Det är ju bara att säga att man inte kan öppna.

  • Anonym

    Skulle ju kunna vara försäkringskassan om du tex har sjukersättning? Normalt sett skulle väl alla okända som vill dig något lämna en lapp, skriva brev eller ringa.

    Men jag tycker verkligen att du ska fråga genom dörren vad personen vill. Att det skulle vara några religiösa tror jag verkligen inte, har aldrig varit med om att de kommer gång på gång fast man inte öppnar.


    HannaS86 skrev 2012-09-05 02:04:39 följande:
    Jag borde nog skriva nåt peppande men jag håller med dig ts. Men går det inte att installera ett titthål i dörren? Det kan väl inte kosta mer än max några tusen och då kan du iaf se vem som ringer på.

    Googlade och hittade det här:
    www.conrad.se/

    Hahah jag var tydligen lite fel ute ang. priset, det kostar 39kr :) Sen är det kanske inte så lätt att installera själv men det går säkert att få hjälp av någon eller googla fram hur man gör om du själv eller någon du känner är händig.

    I alla fall, jag känner som dig angående att öppna dörren om man inte vet vem som ringer på. Mina föräldrar bor på landet (men bara några mil från Göteborg) och de har inget titthål i dörren och när jag var 16 år var jag hemma själv med min lillasyster och lillebror och det knackade på dörren. Jag tittade på tv och min syster som var 11år öppnade dörren. Jag hörde på hennes röst när hon sa mitt namn att hon var helt skakig/skärrad. Jag hörde henne säga det från hallen och jag gick dit och frågade vad det var. Hon sa att "Det står en där ute och säger att han huggt en". Jag frågade om hon låst dörren vilket hon gjort så vi låste de andra dörrarna med medan hon sa att han hade bett oss ringa polisen. Jag ringde såklart 112 och polisen kom efter vad som kändes som evigheter där kontakten med poliserna bröts flera gånger när de var på väg. Under tiden stod killen (som knivhuggt sin styvfar fick vi reda på senare) utanför ett fönster i köket som jag stod i och ringde. Riktigt obehagligt och sedan dess (närmare 10år sen) är jag fortfarande väldigt nojjig över att öppna dörren om jag är hos mina föräldrar och det knackar på.
    Usch så otäckt!
Svar på tråden Åh va jag avskyr när det ringer på dörren!!!