Inlägg från: slemtorsk i din bralla |Visa alla inlägg
  • slemtorsk i din bralla

    Vad kostar det att åka ambulans ?

    gezellig skrev 2012-09-16 12:40:10 följande:
    Jag personligen tycker det är skrämmande hur man ens tänker tanken att ta en ambulans in till förlossningen. En graviditet är ju ändå ganska lång och man hinner ju spara ihop pengar till taxi under den tiden. Pengar man dessutom får tillbaka. i VG-regionen betalar man max 150 kronor själv, resten får man tillbaka från försäkringskassan. En ambulansuttryckning kostar skattebetalarna mycket mycket pengar oavsett om den är "akut" eller akut på riktigt. X antal tusenlappar mer än vad du själv betalar.

    Min sambo har körkort men vi har ingen bil och får vi inte tag på någon som kan köra tar vi givetvis en taxi, något annat är inte att tänka på.
    jag har fått höra från min barnmorska att jag ska ta ambulans före taxi.. jag bor ute i skogen mitt emellan två orter i VG-regionen. Taxi kan komma från någon av dessa två orter ELLER Borås dit jag ska när jag föder (3,5 mil bort dålig väg tar en timma ca till sjukhuset från mig) och när värkarna väl börjar så ringer man alltså o bokar taxi och det kan ta över en timma innan man får en bil ens att vara PÅ VÄG hem till mig.

    Händer att jag bokar taxi ibland och jag har ALDRIG fått en bil inom en timma utan man får ringa 2-3 timmar före man ska åka och hoppas att bilen kommer...fler gånger har jag fått guida dem och sitta i telefonen med taxiföraren för att förklara vägen *S* DET kan iofs hända med ambulans också men de kör ju def fortare och säkrare än taxichaffisar från "landet".

    Min man jobbar nästan 10 mil bort och han är orolig för att ens åka o jobba när det närmar sig födsel för min del, jag har inget körkort men att köra när man har värkar är ju inte jättesmart heller.

    Att ta ambulans eller taxi beror väldigt mycket på omständigheterna, har vattnet gått finns det taxibolag som inte tar med en heller. Har haft kompisar som blivit nekade att åka med när taxin väl kommit (och de har ju bott mer "centralt" än jag) pga taxichaffisarna inte vill smutsa ner sina bilar eller riskera födsel i bilen....då har de inte haft något val än att ringa ambulans...

    Vad jag vill säga är att det är lätt att säga "självklart tar man taxi" men det är inte alltid det är möjligt eller ens ett självklart val.

    Sjukresor finns ju men tar man taxi så har man ju en "egenavgift" och den är ganska hög. 10 mil fick jag 75 kr för tex, och det var OAVSETT om jag tagit buss, bil eller taxi in...
  • slemtorsk i din bralla

    Kollade precis.. det är olika vad det kostar.. en del landsting tar inte betalt överhuvudtaget för ambulanstransport....medan andra uppenbarligen tar så mycket som 1200....som vanligt är det lite hur som helst och inga landsting följer en given regel..

    I VG-regionen kostar det 150 kr .... så det gör mig liiite fundersam att det kostar så mycket som 1200 någon annanstans!!

  • slemtorsk i din bralla
    gezellig skrev 2012-09-16 14:05:13 följande:
    Ja, finns det inga andra alternativ så är det ju som jag just skrev klart att man ska ringa efter ambulans. Men det verkar inte vara fallet för ts.
    fast det finns ju alternativ även för mig.. taxi finns ju.... men det tar tid..längre tid.

    Och som sagt.. folk som bor mitt i stan har blivit nekade att ta taxi för taxichaffisarna inte får ta med dem i bilarna....

    Jag håller iofs med i grunden att man inte ska PLANERA att ta ambulans, men det är inte alltid det givna alternativet att ta taxi som många verkar framhålla här.. och vem avgör om jag ska ringa taxi eller ambulans. Är jag ensam hemma så ringer jag mycket hellre ambulans än taxi av flera olika skäl, men ambulans har ju också rätt att NEKA att man åker med vill jag bara påpeka. Det är inte bara att ringa och säga "jag vill ha en ambulans" och så kommer det en, det finns ju till och med döende folk som blivit nekade ambulans för att de "borde" ta sig till sjukhuset på annat vis så att man som gravid med värkar skulle få en ambulans GARANTERAT ska man nog inte räkna med......särskilt inte om det FINNS uppenbara alternativ.

    som ni ser.. så tar jag eg ingen sida utan det handlar om situation, omständigheter och vad som faller sig bäst just för den stunden..
  • slemtorsk i din bralla
    älskarminfamilj skrev 2012-09-16 14:16:25 följande:

    Oki :) Tror du de skulle neka och skicka en ambulans om en kvinna ligger hemma och föder barn ?
    ja det är jag övertygad om att de kan göra det... De har nekat folk som haft andnöd och sedan dött för att ambulansen inte kommit. Det är ju inte ett livshotande tillstånd att föda barn och sen beror det ju på hur  man bor.

    I mitt fall står inskrivet i min journal att jag ska få ambulans pga omständigheterna.. men bor man i stan eller nära andra kommunikationer så ja de kan neka.

    Sen som någon skrev.... förlsossningen startar ju inte med en bang och sen kommer bebisen på 5 minuter direkt.. (ja det har väl iofs hänt men är extremt sällsynt) det är ju först ett "öppningsskede" där värkarna kommer med ganska ojämna mellanrum.

    Man ska ju enligt vårdguiden (och de flesta böcker och appar som jag har läst iaf) kontakta förlossningen när värkarbetet pågått några timmar, värkarna ska vara 3-5 min emellan om man inte är omföderska för då kan det gå fortare och då ska man höra av sig när det är 5-6 min mellan...

    Då får man ju rådgöra med DEM också.. det är ju inte så att man ringer taxi/ambulans när man ligger med krystvärkar..
  • slemtorsk i din bralla
    älskarminfamilj skrev 2012-09-16 14:28:40 följande:
    Jaha, jag viste inte att folk faktiskt dött pga att de nekat att skicka ambulans.
    Självklart ringer man in och checkar med förlossningen när man har värkar :)
    jag säger så här...räkna inte med att få ambulans, ring taxi först och skulle de neka dig så får du förklara det när du ringer ambulans ....alternativt ringa förlossningen och säga att du inte kan ta dig in så kan DE ringa o boka ambulans/sjuktaxi på något vis.

    Men jag som är planerare ut i fingerspetsarna skulle se om det inte fanns någon vän, granne, kollega som kan finnas som back-up som skulle kunna skjutsa om det kniper
  • slemtorsk i din bralla
    älskarminfamilj skrev 2012-09-16 14:41:25 följande:

    Ja det har jag tänkt oxå. Förlossningen först, sen sjuktaxin som jag redan fått :)
    ja ambulans är ju något man tar till i absoluta nödfall och eftersom du fått sjuktaxi beviljat så anser man nog att du ska utnyttja det så vida inget allvarligt tillstöter. men i vilket landsting bor du så kan jag se om jag hittar taxan för ambulans där..?
  • slemtorsk i din bralla
    älskarminfamilj skrev 2012-09-16 14:52:21 följande:

    Ja självklart. Jag bor i gävleborg.
    150 kronor verkar det som att det kostar där också......

    I stockholms landsting är det gratis..funderar fortfarande på den skribent som påstod att det kostade 1200 kronor.... läste jag fel eller var det bara en höftning för att skrämma folk att ringa ambulans?
  • slemtorsk i din bralla
    älskarminfamilj skrev 2012-09-16 15:01:48 följande:

    Funderade på det sist nämnda jag oxå, men man vet ju aldrig :)
    Vilken sida är du inne och kikar på ?
    1177 har lite info, men också gävleborg läns landsting..eller så kan man googla på det helt enkelt

    Annars.. fråga din barnmorska nästa gång och ta ett snack med henne om din oro...för uppenbarligen ÄR du orolig inför förlossningen (vem f*n är inte det) jag vill ju helst att min man är hemma från nyår (är beräknad till 9 januari) och tills jag föder men det är ju inte hållbart. Han jobbar 10 mil bort, våran vanliga väg är dessutom avstängd så det tar istället för 1 timma och 20 min hem nästan 2 timmar hem för honom.....ett alternativ är att jag åker med in till Göteborg med honom och är med hans föräldrar... men vår hund kan inte lämnas där då de är gamla och min hund är....BUSIG och STOOR haha... så jag barnmorskan skrev ju in direkt att jag ska bli berättigad ambulans men jag har även pratat med grannarna (har ju bara 6 st grannar) och den ena grannen föder barn själv vilken dag som helst så hon är iaf mammaledig när det är dags för mig Får väl ringa henne i värsta fall...
  • slemtorsk i din bralla

    Lite mer info..för dig TS och andra som kan vara intresserade....(ja jag är lite vetgirig OCH en Besserwisser..ber om ursäkt för det)

    www.onlineutbildning-forstahjalpen.se/91f5d0ce-74b7-4b25-842c-b4cfb36b8592-29.html

    dåligt exempel.. men ändå att man kan bli nekad:
    www.svt.se/2.33557/1.1692411/nekades_ambulans_till_forlossning

    www.vardforbundet.se/Vardfokus/tidningen/2011/Nr-12-2011-12/Pulshojare-Forlossning-i-ambulansderas-varsta-skrack/

    Det visar sig också att det nu för tiden inte finns någon smärtstillning för oss gravida att få i ambulansen...ska kolla detta, har två kompisar som kör ambulans...det känns ju så dääääääär om man nu skulle råka hinna få krystvärkar och väldigt gärna vill ha smärtstillande

Svar på tråden Vad kostar det att åka ambulans ?