• Anonym (irriterad)

    Tänker lära mina barn ett eget språk!!!

    Jag har nyss haft en diskussion med min man om hur vi ska uppfostra våra barn. Tyvärr håller inte min man med mig om ett och annat, vilket provocerar mig ypperligt.

    Jag har alltid varit en väldigt genusmedveten kvinna. Tyvärr har det kommit först på senare tid, då min mamma inte gav mig de rätta verktygen att hantera genusfrågan från barnsben. Jag fick till exempel ha mycket klänningar och  rosa på mig, vilket jag anser INTE är okej bara för att jag är en tjej. Tack vare att en vän till mig bjöd in mig på ett genusseminarie blev jag förändrad som person. Jag ville implementera detta ideal, som bör genomsyra hela samhället, i mina barns medvetande.

    Nu har jag en ettåring och en till på väg. För mig existerar inte kön, det är bara en konstruktion som männen har hittat på! Jag har tagit det drastiska beslutet att lära mina barn ett eget språk. Med total avsaknad av könsladdade ord (tex kommer inte frisör eller frisörska existera i mitt hem, det kommer heta klipp-person i mina barns öron!!) ska de utvecklas till barn med god samhällskritisk förmåga.

    Jag har förberett ett litet lexikon där många av de könsladdade orden är översatta till mitt språk. Allting ska sluta med -person. Hen i detta lexikon är så klart en självklarhet, det behöver vi inte ens diskutera. Självklart kommer mina stackars barn komma i kontakt med samhällets grymma värderingar, men med hjälp av mig och mina verktyg kommer de lära sig att tänka kritiskt!

    Ett litet utdrag ur mitt lexikon:

    - En sångperson(ej sångare eller sångerska)
    - En brandarbetarperson (ej brandman)
    - En mathanterarperson (ej mattant)

    Jag kallar mitt språk för genusspråket.

     Min man var från början med på denna ide, men han har nu ångrat sig när allt väl kommer till kritan. Han hävdar att barnen kommer lära sig felaktiga och egenkonstruerade ord vilket kommer göra de "utanför" i samhället. Jag håller absolut inte med och tror istället att detta språk är framtiden!
     

  • Svar på tråden Tänker lära mina barn ett eget språk!!!
  • Snigelkott
    SupersurasunkSara skrev 2012-09-26 12:32:53 följande:
    Läste en undersökning som gjorts på spädbarn. Redan vid 6 månaders ålder fanns en tydlig skillnad på pojk- och flickbebisar och detta pga uppfostran, så vi bör nog starta med oss själva och hur vi bemöter pojkar resp flickor redan från början.

    Åh, vad spännande! Vet du var du hittade den undersökningen och vilka skillnader var det man såg? Vet du hur man kunde avgöra att det rörde sig om uppfostran? Jag betvivlar inte att det stämmer, är bara nyfiken!
    Jag är inte intresserad av att bråka.
  • La Lola

    Men kolla, nu ligger tråden där den ska.
    Kanonbra!


    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • ciann
    SupersurasunkSara skrev 2012-09-26 12:32:53 följande:
    Läste en undersökning som gjorts på spädbarn. Redan vid 6 månaders ålder fanns en tydlig skillnad på pojk- och flickbebisar och detta pga uppfostran, så vi bör nog starta med oss själva och hur vi bemöter pojkar resp flickor redan från början.


    Så att det fasktiskt finns en könsskillnad som är biologsk är uteslutet för dig? 
  • LadyTeague
    Anonym skrev 2012-09-26 12:26:52 följande:

    Funderar också lite på hur du ska göra med ord som MANdatperiod, MANdarin och HONung...liksom, var kommer du dra gränsen? Kommer dina barn veta vad en Mammut är?


    Hendatperiod, hendarin, henung... Henmut?
  • SupersurasunkSara
    Snigelkott skrev 2012-09-26 12:40:46 följande:

    Åh, vad spännande! Vet du var du hittade den undersökningen och vilka skillnader var det man såg? Vet du hur man kunde avgöra att det rörde sig om uppfostran? Jag betvivlar inte att det stämmer, är bara nyfiken!
    Minns faktiskt inte, men ska se om jag hittar den.

    Summan av kardemumman var iaf att pojkar var mer otåliga och vana att få det de vill genast medan tjejerna var mer vana att vänta på sin tur.
    Har upplevt det själv också både där jag jobbat (dagis, skola) och bland mina vänner som har både söner och döttrar.
    Läste även en undersökning som gjorts på ett dagis, de hade haft en kamera som spelade in allt de gjorde och så fick de själva titta och utvärdera. Personalen upplevde att de var genusmedvetna men insåg att det var de inte alls och ändrade därefter sitt förhållningssätt.
    Tex såg de att pojkarna väsnades en massa när de skulle ut och leka och de fick på så sätt fortare hjälp med knappar etc även om de eg kunde själva, medan tjejerna fick vänta på sin tur trots att det var många små som inte kunde och alltså eg skulle fått hjälp först medan pojkarna som kunde borde ha fått uppmaning att sluta skrika och försöka själv.
    Flickorna å sin sida fick mer samtalstid så att säga med personalen, de diskuterade, funderade och pratade mer med dem. Detta ändrade de också på och pojkarna blev först förvånade men när de sen vande sig så blev de också lugnare i såna situationer som jag beskrev ovan.

    Drygt att jag har så jäkla dåligt minne dock! Får leta lite
  • Snigelkott
    Anonym skrev 2012-09-26 12:35:14 följande:
    Nej, jag (inlägg 194) tycker också att det är en intressant diskussion. Det är ingen tvekan om att språket i högsta grad påverkar könsrollerna. Att reflektera över vad man säger och vilka ord man väljer är otroligt viktigt, det känns bara som om ts missat målet lite.

    Ja, jag tycker också att målet verkar lite utom räckhåll för TS men jag tror inte att hon kommer närmre målet genom den diskussionsnivå som råder - ifall hon nu verkligen överväger att tala så med sina barn. För gemene man låter ju TS tankar rätt absurda men det skulle ju inte skada att föra diskussionen med en hövlig ton istället för att antingen raljera eller skälla på TS. Det gör ju dock inte du :) Hur tror du att man kan gå tillväga för att minska cementeringen av oönskade könsroller? Jag tror att hos spädbarn är det viktigt att inte utgå ifrån att en gråtande pojke är arg och en gråtande flicka är ledsen, till exempel. Det låter ju ganska grundläggande men jag har läst nånstans (tror det var DN för många år sen) att folk ofta gör det.
    Jag är inte intresserad av att bråka.
  • Nefernefer
    Anonym skrev 2012-09-26 12:36:47 följande:
    Troll igen! roligt dock med orden, måste försöka hitta på fler bara för skoj skull. Massor av ord är ju redan ändrade! Tycker att alla pojkar ska gå klädda i klänning och strumpbyxor för att vara så neutrala som möjligt, männen ligger långt efter kvinnorna så fokus bör läggas på killarna. Byxor började kvinnor med för lääänge sedan så det är dags för killarna att ta ut svängarna lite och variera sig, varför finns inte klänningar med som unisexkläder för eller finns det? Är kvinnokläder så hatade att vi måste klä oss som männen för att bli accepterade?
    Här är några män klädda i klänning:

    floppingaces.net/wp-content/uploads/2012/07/taliban.jpg

    Tror dock inte att det har påverkat deras medvetande om genusproblematiken... 
    Men ska jag säga, akta dig för eld och djupa vatten.
  • SupersurasunkSara
    ciann skrev 2012-09-26 12:48:31 följande:


    Så att det fasktiskt finns en könsskillnad som är biologsk är uteslutet för dig? 
    Nej absolut inte! Menade bara att det även är så att föräldrar, ofta omedvetet, gör skillnad och även andra som kommer i kontakt med barnen. Och att det är viktigare att man börjar DÄR än att man ändrar på språket.
Svar på tråden Tänker lära mina barn ett eget språk!!!