Inlägg från: SockerStinn |Visa alla inlägg
  • SockerStinn

    HJÄLP!! Någon som testat apotekets hemtest av celiaki/gluten?

    Celiakiförbundet avråder från användning av det testet eftersom det allt för ofta visar fel - åt båda hållen. Lita på din diagnos från läkaren.

    Jag har fått höra att antikroppar bara finns så länge man äter gluten. Inte helt säker på det, men säker diagnos ställs ju vid biopsin och där ser man skada på tarmen. Har den visat att du har celiaki så har du det.

    Hur gör man självtestet? Sticker man sig?? 

  • SockerStinn
    Bei Bei skrev 2012-10-11 22:40:30 följande:
    Vänd dig till din dr. Ny biopsi ska göras efter ett år, detta för att kolla så tarmen ser bra ut igen.
    Nya blodprov bör tas för att kolla så antikropparna har försvunnit vid glutenfri kosthållning.
    Du kan även be om att det tas vävnadstypsprov, du kan nämligen tillhöra en gen som har större risk att drabbas av bla celiaki. Min dotter har den genuppsättningen och hon har celiaki.

    Mår du helt bra? Vad var anledningen till att du började utredningen från början? Har du kontaktat ditt försäkringsbolag? (man får ju en viss peng beroende på vilken typ av försäkring du har) Min dotter måste dock vänta 1 år på sina pengar för att det verkligen ska fastställas att hon har celiaki. Ny biopsi ska göras i vår. (Hon fick diagnosen i juli)
    Jag trodde de hade slutat med att ta andra biopsi, eftersom första är tillförlitligt. Det kanske är olika från mottagning till mottagning alternativt beroende på hur första biopsin ser ut, om de tycker att det behövs. 

    Vad mer än celiaki finns det ökad risk för menar du? Eller menar du att det är genprov för att se om även släktingar har ökad risk för glutenintollerans?
  • SockerStinn

    Läse på celiakiförbundets sida, och där står det att det är gastroskopi, inte biopsi av tarmen som görs. Hmm, så många, inkl läk som säger biopsi... Där står iaf att gastro ska göras om efter 3-6 månader.

  • SockerStinn
    Bei Bei skrev 2012-10-12 10:43:59 följande:
    Hmm, konstigt. Jag studerar inom sjukvård och var med när dottern gjorde sin tarmbiopsi. (totalt genomvidrigt eftersom de inte sövde henne och hon slogs för sitt liv och fick panik... usch!) Vill att hon sövs till våren när nästa görs!
    Gjorde biopsin mha gastroskopi kanske?
Svar på tråden HJÄLP!! Någon som testat apotekets hemtest av celiaki/gluten?