• slamkrypare

    Jag är svårt elöverkänslig, fråga vad du vill!

    TS:
    Jag har ögnat igenom tråden men inte hittat någon fråga om vilka undersökningar du fick göra när du första gången sökte hjälp för dina symptom. Vilka andra möjliga (fysiska) orsaker till dina problem har uteslutits och på vilket sätt?

  • slamkrypare
    slamkrypare skrev 2012-10-24 11:07:42 följande:
    TS:
    Jag har ögnat igenom tråden men inte hittat någon fråga om vilka undersökningar du fick göra när du första gången sökte hjälp för dina symptom. Vilka andra möjliga (fysiska) orsaker till dina problem har uteslutits och på vilket sätt?
    Puffar för min fråga...
  • slamkrypare
    Anonym (Elöverkänslig) skrev 2012-10-24 14:58:14 följande:
    Celiaki, reumatism, sköldkörtel, b12 brist och säkert ett antal andra blodprov som jag inte kommer ihåg.
    Mest bara blodprover alltså, inga fysiska undersökningar?
  • slamkrypare
    Anonym (Elöverkänslig) skrev 2012-10-24 17:17:34 följande:
    Vilka fysiska undersökningar skulle man kunna göra enligt dig? 
    karpaltunnel, spänningar/låsningar/diskbråck i rygg och nacke, hjärnröntgen, neurologisk undersökning...
  • slamkrypare
    Anonym (Elöverkänslig) skrev 2012-10-25 14:15:36 följande:
    Två år innan jag blev elöverkänslig gjorde jag en magnetröntgen av hjärnan pga en hörselnedsättning. Ja har besökt kiropraktor vid ett par tillfällen efter det att jag elöverkänslig. karpaltunnelsyndrom förstår jag inte eftersom jag inte har de symtomen. 
    Tänkte på att du hade problem med handleden ett tag när du jobbade vid datorn.

    Men din läkare gjorde alltså inget mer än tog lite blodprover och resonerade sen "jaha det måste vara elöverkänslighet då eftersom du föreslår det själv"? Eller?
    Ingen neurologisk undersökning heller? Många av dina symptom återfinns i tex MS.
    En 2 år gammal undersökning känns inte som ett tillförlitligt underlag för att utesluta förändringar i hjärnan.

    Jag försöker inte ifrågasätta din "diagnos" (som du nu säger att du inte har?) utan är nyfiken på hur undersökningsrutinen är vid ett fall som ditt. Vad man går vidare med om inte blodproverna visar på några direkta avvikelser. Om man går vidare alls, vilket inte verkar vara fallet med dig om jag förstår dig rätt. Och att du bara accepterar det...? Jag vet inte om jag skulle nöja mig med det lama svaret innan alla tänkbara och halvt otänkbara undersökningar gjorts och andra orsaker hade uteslutits.


  • slamkrypare
    Anonym (Elöverkänslig) skrev 2012-10-25 18:21:32 följande:
    Jag har en diagnos, utmattningssyndrom, vars symtom i stort sett är identiska med elöverkänslighet. Även om diagnosen elöverkänslighet inte finns har jag fortfarande så svåra symtom att jag inte kan arbeta. Väldigt många elöverkänsliga är sjukskrivna för utbrändhet, reumatism eller ME.

    1.Jag har själv kommit fram till det. Sen har två olika läkare bekräftat att det är det jag lider av. Båda två, oberoende av varandra anser att det är ett verkligt problem.

    2. Utifrån det jag berättat. Vid utmattningssyndrom hittar man inte alltid några fel utan man får gå på vad patienten berättar.
    HUR har läkarna bekräftat det, du hade ju inte gjort några tester? Lyssnar de bara på vad du säger och håller med, "Ja om du upplever det så, då är det så."? Det låter ju helt befängt med en seriös läkare som "bekräftar" en diagnos utan att ha något konkret att gå på mer än patientens ord.
  • slamkrypare
    swe76 skrev 2012-11-08 13:33:41 följande:
    Hej! Usch vilken otrevlig stämning det var på en del inlägg i den här tråden. Killen/tjejen har funktionsnedsättningen/handikappet elöverkänslighet (officiellt erkänd funktionsnedsättning sedan 1995) och vissa här verkar göra sitt bästa för att sparka så hårt de kan på honom/henne. Brukar ni behandla andra handikappade och utsatta människor ni träffar på stan likadant??? Kom igen nu, visa lite respekt och medmänsklighet och för en sansad saklig dialog!

    Jag har själv drabbats av elöverkänslighet sedan ett halvår och kan lova att det inte handlar om varken simulering, vanföreställning eller någon psykisk åkomma. Är själv knappa 40 år, civilingenjör i teknisk fysik, mitt i en ambitiös karriär och jag älskar mitt jobb. Jag tror få skulle kalla mig den typiska hypokondrikern, latmasken, "bidragsfuskaren" eller "psykiskt labila personen". Och jag ÄLSKAR datorer och teknik.

     Jag tänkte att jag skulle ge TS en hjälpande hand i den här diskussionen om möjligt. Så låt oss börja med de uppenbara frågorna som ställs:
    - Vilka symtom får du? När jag suttit vid en vanlig datorskärm ett par timmar så blir jag varm i huden i ansiktet och på huvudet, lite som vid en solbränna. Detta ökar sakta gradvis och börjar svida och sen börjar jag få huvudvärk och bli "väck i huvudet". Och när exponeringen upphört, så avtar symtomen sakta, men kan hänga i upp till ett dygn eller så. Det blir liknande om jag är i stan, sitter i en lokal med mycket lysrör eller trådlöst nätverk etc. Det viktiga är att ge kroppen chans att vila upp sig mellan perioder av exponering.
    - Hur kan du sitta vid en dator? Genom att jag elsanerat den, så den avger väldigt lite elektromagnetisk strålning jämfört med en vanlig dator. En vanlig dator funkar några timmar, men sen kommer symtomen. Denna sanerade dator verkar jag inte få några symtom av, även om jag sitter länge. Här har det såklart hjälpt att vara ingenjör och väldigt teknikintresserad.
    - Ska du inte prova KBT? Nej. Det finns inget vetenskapligt stöd för att KBT har någon som helst effekt mot elöverkänslighet, även om så hävdas ibland. Inga studier har kunnat visa upp positiva resultat. De resultat man fått visar att det vore ungefär lika effektivt som mot t.ex. benbrott. Vissa patienter blir ibland gladare, mindre deppiga och mer positiva till sin allmänna situation, men symtomen kvarstår.
    - Är det skönt att inte behöva jobba? :) Absolut inte, det är fruktansvärt. Och också väldigt svårt för mig som teknik- och datorälskare att bara kunna använda tekniken kortare stunder i taget, men med lite ingenjörskunskap går det ofta att hitta olika tekniska lösningar som gör att det funkar bättre och jag kan sitta längre än annars. Jag kämpar hårt för att kunna komma tillbaka till mitt arbete och har gått stöd av både läkare och min arbetsgivare. Så jag är positiv.
    Ok, då frågar jag dig samma sak:
    Vad har du gjort för undersökningar för att utesluta andra möjliga orsaker till dina symptom?
    Dina läkare som stödjer din teori, hur motiverar de det om du inte har gjort några tester?

    Står det verkligen "elöverkänslighet" (e dy) i ditt sjukskrivningsintyg? Har Försäkringskassan godkänt det?
    Var i landet bor du? (behöver du naturligtvis inte svara på, är bara nyfiken på om det är lättare/svårare att få igenom en sådan sjukskrivning i olika delar av landet)

    Vad gör du på ditt jobb, hur ser dina arbetsuppgifter och arbetssätt ut? Som ingenjör tänker jag att du borde ha goda möjligheter att jobba hemifrån, varför är det inte ett alternativ?

    Hur snabbt känner du av eventuell strålning? Skulle du ställa upp i ett blindtest om någon bad dig?
Svar på tråden Jag är svårt elöverkänslig, fråga vad du vill!