• Kinya

    Blir du glad om du får en julklapp á la jag köpte en get, vaccin, yllefiltar osv i ditt namn?

    Nej, jag hade inte blivit glad då jag anser att det är en snål present. Ge mig hellre något billigt (men genomtänkt) och skänk resten till välgörenhet i ditt eget namn. Om du absolut måste ge till välgörenhet i MITT namn vill JAG bestämma vilken välgörenhet jag vill att det ska skänkas till då vi två inte nödvändigtvis har samma prioriteringar.
    Jag skulle odck blivt glad för den sortens välgörenhetspresent där man faktiskt köper något riktigt som r' fint till den man ger bort det till t.ex. ett halsband där en del av summan går till välgörenhet!

  • Kinya
    Anonym (Bästa klappen) skrev 2012-12-18 22:29:06 följande:
    Jag hade blivit jätteglad och har själv köpt en massa sånna klappar i år. Jag har pengar och kan köpa mig vad jag vill ha eller behöver. Om 100 barn får vaccin istället för att jag får en klapp jag kunde köpt själv så är ju det underbart! Varför handlar julen om att FÅ FÅ FÅ för så många? Jagvkan förstå om man inte har pengar - absolut, men alla andra? Vardör är det så otroligt viktigt att få klappar? Jag tycker det är viktigare att ge till de som faktiskt behöver och inte överlever utan.

    Har du önskat dig gåvobevis istället för julklappar i år? Det känns mycket ärligare än att ge bort det till folk som inte önskar sig det. En julklapp ska man ju ge för att man vill ge något personligt till en närstående (jag fattar därför inte heller poängen med idverse julkapplekar heller då det inte är personliga julklappar).

    Jag ger julklappar till mina nära och kära för att jag vill att DE ska bli glada. Inte i huvudsak för att göra mig själv glad. Men naturligtvis gör det mig glad att se dem bli glada över julklappaen jag gett dem. Om en närstående till mig önskade sig att jag gav pengarna till välgörenhet istället för en julklapp till honom/henne så självklart skulle jag göra det men då skulle jag låta personen i fråga bestämma välgörenhet alt. gett pengar så kunde personen själv gett dem till välgörenhet.

    Ett gåvobevis till någon som inte önskar sig det är en egoistisk present som får en själv att må bra men som inte uppnår syftet med en present (d.v.s. att göra mottagaren glad).
  • Kinya
    PumpkinQueen skrev 2012-12-19 11:50:51 följande:
    Är inte hela fenomenet med att bli arg över något man fått i present lite konstigt? Man ska väl vara tacksam för att man får någonting alls? Det är väl inte en självklarhet att folk ska ge en saker?

    ...Eller är jag så där gammalmodig och tråkig nu igen?

    Jag är ju då så gammalmodig och tråkig att jag engagerar mig i att ge mina nära och kära julklappar jag tror att de blir glada över. Jag ger dem saker för att glädja dem. Jag ger dem saker som de vill ha. Jag gör mitt bästa för att hitta sånt de skulle bli glada över.

    Vad hände med att ge bort något endast för att mottagaren ska bli glad?

    Sen skänker jag till välgörenhet också men det utesluter inte att jag ger genomtänkta julklappar till mina närstående.
  • Kinya
    Wimsey skrev 2012-12-19 12:08:55 följande:

    Det är det väl inte helt omöjligt att den som har köpt en välgörenhetsjulklapp också har gjort. Sedan kan man förstås ha fel, men det kan man ha om man köper en matberedare eller en skjorta också.

    Men om man nu tycker att det är en så fantastisk julklapp varför inte bara nöja sig med att informera sina nära och kära om att man endast vill att de epngar de lägger på ens julklappar ska gå till välgörenhet istället för något annat? Respektera sen att alla inte tycker likadant.

    Ja, att köpa en skjorta till en person som man vet inte tycker om skjortor eller trädgårdsmöbler till en som varken har trädgård eller balkong är lite förolämpande då det visar på ett mycket litet intresse för mottagarens individ. Jag tycker att det handlar om respekt att göra sitt bästa för att mottagaren ska bli glad för de man ger dem.  
  • Kinya
    PumpkinQueen skrev 2012-12-19 12:10:50 följande:

    Jag tror inte att det är materiella ting som gör människor glada. Det är snarare omtanke och annat sånt där hippemys.

    Jag tycker ju inte att det är omtanke om mottagaren om en person själv väljer vilken välgörenhet han/hon ska donera till. Om någon nu vill ge mig ett gåvobevis i julklapp så blir jag ju mycket gladare om jag själv får bestämma vart jag vill att pengarna ska gå. Mottagaren kanske har en annan syn på vilken välgörenhet som är viktig, vilka organisationer som går att lita på osv och skulle kanske bli gladare om givaren donerade till ett bevarande projekt (rädda tigrarna eller liknande) istället för till SOS Barnbyar. Det är ju samma som att jag skulle ge min man mintchoklad för att jag tycker om det (han tycker inte om det) istället för att ge honom Ahlgrens bilar som han tycker är gott.

    Ska jag få gåvobevis vill jag att det ska vara till en sak som jag brinner för, inte som endast givaren brinner för. 
  • Kinya
    PumpkinQueen skrev 2012-12-19 12:09:22 följande:

    "Önskat dig"? Själv har jag inte "önskat mig" saker i julklapp sen jag var barn. Det kanske är skillnad på hur barn och vuxna ser på det här med julklappar?

    Önskat och önskat. Ibland frågar någon min man vad han tror att jag skulle vilja ha i julklapp så jag brukar ge honom några tips som är i lagom prisklass som han kan tipsa dem om ifall de frågar. Så slipper de köpa något som jag inte vill ha. Ibland blir jag tillfrågad om vad min man kan tänkas vilja ha och då är det bra att ha idéer i lagom prisklass.  
  • Kinya
    Jag1977 skrev 2012-12-19 13:20:12 följande:

    Hur kan man känna att det känns "fel" att tex ett barn får vätskeersättning eller att pengar går till bröstcancerforskning? Tänker du på riktigt att gåvan bara känns bra om du själv får välja vem som ska ha den? Förstår inte. Är inte givarens tankar värdefulla eller är det bara dess plånbok som är intressant? Lite chockad över att vuxna är så fösta vid julklappar och vikten av dessa, är de inte mest för våra barn?

    Jag anser ju att när man ger något så ger man något som är direkt till personen som är mottagare. Annars kan man lika gärna låta bli att ge något.

    Vad är skillnaden för barnet som får vätskersättning om du ger gåvobevis för 500 kr eller om du donerar 500 kr utan att ge som gåvobevis? Ingen alls. Enda skillnaden är att om du ger de som gåvobevis så kan du maskera de som julklappar och själv håva in julklappar (materiella ting). Varför inte bara ge de 500 kr till välgörenhet och säga att du i år inte ger julklappar alls så de behöver inte köpa något till dig? Varför ska du absolut maskera det som en julklapp? Nä, säg istället "I år ger jag julklappspengarna till välgörenhet så ni behöver inte köpa något till mig".
  • Kinya
    Grön Anna skrev 2012-12-19 13:44:14 följande:
    Stor respekt för den som deklarerar att den inte tänker köpa julklappar utan donera motsvarande pengar till välgörenhet istället.
    Men ärligt talat, slå inte in det i en present till mig och förvänta dig en överlycklig min och klapp på axeln. Det blir så konstigt. Jag tycker en julklapp är just att man tänkt lite extra på en person och valt ut en gåva med omsorg. Just denna present tycker jag symboliserar att någon annan är viktigare.
    +1

    Jag har inga problem alls med att man donerar till välgörenhet istället för att ge julklappar men kalla det inte för en julklapp/present.
  • Kinya
    PumpkinQueen skrev 2012-12-19 14:11:48 följande:
    Så det är upp till dig att avgöra hur mycket pengar någon annan ska spendera på dig?

    Jag vill inte låta elak, men du verkar vara aningen bortskämd.

    Det var inte riktigt så jag menade. Nu missförstår du mig med vilje.

    Folk som frågar får svar.

    Svaren de får är INTE:
    -En ny dator för 20000 kr
    -Ny mobiltelefon för 5000 kr
    -Dyr märkesväska för X antal 1000-lappar
    Ovanstående saker köper jag själv!

    Svar de får är:
    -en bok
    -en viss sorts choklad
    -presentkort i en butik jag tänkte köpa något dyrare i (så är deras present ett bidrag i valfri storlek till den dyra saken)
    -En säsong av en serie jag tycker om

    Sen brukar jag och min man ge folk tips som inte är så dyra.

    /Kinya, som är väldigt nöjd med sig själv för att hon lyckades låta bli att skriva något otrevligt...
  • Kinya
    Persona skrev 2012-12-19 20:15:46 följande:
    Men det är väl ofattbart gnidet att i en värld av överflöd kräva presenter till sig själv. Tycker inte man ska tjata om vad julen innebär hit och dit, men en tanke på människor som har det sämre än vi är inte fel någon gång på året och särskilt inte vid en högtid som handlar om gemenskap generositet och kärlek inte om masskonsumtion. Skärp er!!

    Men det är väl ingen kräver presenter? Det enda jag har sagt är att jag inte anser att det är en bra present att få en papperslapp där det står att någon annan gett bort en get till fattiga. Jag tycker att det är bättre att strunta i att ge presenter om man ändå inte kan ge något riktigt. Men jag förstår att andra tycker annorlunda och hade någon jag ville köpa till önskat sig en såna present hade de fått det. Eftersom mitt mål med en present är att den som får den ska bli glad över den.

    Sen ger jag ju till välgörenhet jag också men i andra sammanhang. Jag förklär den inte som presenter.

    Sen tycker jag att man borde tänka på andra vid andra tider på året än på julen. Vi lever ju i överflöd året runt och inte bara kring julen.
  • Kinya
    Mariohn skrev 2012-12-19 22:04:14 följande:
    Faen vad fina ni är då. Vi som tycker att det är viktigt att skänka året runt och inte bara till jul...Vi kan med gött samvete tycka att det är skoj att få något någon gång också

    *tummen upp*
  • Kinya
    sextiotalist skrev 2012-12-20 10:06:55 följande:

    Man behöver inte vara fattig, men man kanske hellre lägger pengarna på något som är viktigare, alla har inte stora buffertar, mycket pengar över.
    För övrigt vill jag ha en hushållsassistent, men prioriterar bort detta, men hade jag fått en i födelsedagspresent eller julklapp så hade jag blivit överlycklig och föredrar denna framför en get. 

    Precis!

    När jag ger presenter så är det med hopp om att den som får den ska känna att presenten ger lite guldkant på tillvaron.
  • Kinya
    PumpkinQueen skrev 2012-12-20 11:00:04 följande:

    Tror du att du skulle må bättre om din lycka inte hängde så mycket ihop med dina materiella ägodelar?

    Jag tycker inte att det verkar som att Butterscotchs lycka hänger "så mycket" ihop med materiella ägodelar.

    Kan du verkligen ärligt säga att materiella ting är för dig helt oväsentliga? Att det inte finns något materiellt du skulle bli glad över att få?
  • Kinya
    Jag1977 skrev 2012-12-20 13:27:46 följande:

    Jag tycker det är intressant Vi köper ju sånt till de vuxna i familjen istället för klappar- men det är ju en överenskommelse- så det är ingen påtvingad grej. Tycker det är lite trist att Endel verkar bli så upprörda över tanken att de skulle få en sån gåva. Sen vill jag förtydliga att jag inte på nåt sätt inte gillar julklappar, jag älskar jul och klappar- men vi har valt att prioritera barnen.

    Hur anser du att ni valt att prioritera barnen om ni ändå lägger pengar på att ge vuxna välgörenhetspaket?
Svar på tråden Blir du glad om du får en julklapp á la jag köpte en get, vaccin, yllefiltar osv i ditt namn?