• Anonym (Nygift)

    Hur mycket är för lite att ge sitt barn i bröllopspresent?

    Jag gifte mig med min man för någon månad sedan och kan inte sluta fundera på hur mycket som föräldrar vanligtvis ger sina barn i bröllopspresent.

    Det är första äktenskapet för oss båda och vi är i 20-årsåldern. Bott ihop i några år redan så vi önskade oss därför pengar i bröllopspresent, för att kunna åka på en bröllopsresa till Italien som vi alltid drömt om. Vi har båda jobb och inga barn. Vi båda har en bra relation till både föräldrar och svärföräldrar och träfar dem ett antal gånger per år.
    Vi hade ett regelrätt bröllop med kyrka plus middag på en restaurang. Ingen fick resa mer än ett par timmar för att komma till bröllopet.

    Om ditt barn skulle gifta sig, hur mycket skulle välja att ge honom/ henne i bröllopspresent? Från din själv (om du inte ger tillsammans med andra föräldern)? Från er som ett föräldrapar?

    - Vi fick tusen kronor av mannens föräldrar (mina svärföräldrar) som har det gott ställt. Femhundra av mannens bror med fru (som fick komma till bröllopet med två barn i övre tonåren)
    - Mina föräldar gav oss femtusen (de är pensionärer och hade sparat i några månader) och från min syster som kom ensam fick vi tvåtusen.
    - Våra gäster (både mannens och mina vänner) gav oss nästan alla tusen kronor per par (blir femhundra per person). Så tusen från svärföräldrarna och femhundra för bror med familj känns otroligt snålt, tyvärr...

    Jag mäter givetvis inte attityd i pengar och jag hade tyckt att det hade varit helt okej att få mindre pengar från vänner. Men att få så lite från mannens familj har verkligen fått mig att fundera på vad som faktiskt är normalt att ge sitt barn i bröllopspresent om man har det normalt ställt...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-01-03 16:24
    Tack för en härlig diskussion och för era ärliga åsikter! De är lika många som det finns människor- och det är precis det jag var ute efter!

    Min fråga var : Om ditt barn skulle gifta sig, hur mycket skulle du välja att ge honom/ henne i bröllopspresent? Vad som faktiskt är normalt att ge sitt barn i bröllopspresent om man har det normalt ställt.

    Några tycker att tusen kronor är snålt att ge i bröllopspresent som förälder om man har det bra ekonomiskt. Det verkar vara rätt vanligt att ge gåvor värda femsiffriga belopp som förälder till ett barn som gifter sig.
    Några tycker att ingen gåva från föräldrar i bröllopspresent är för liten utan att jag är snål. Jag respekterar er åsikt.
    Några tror att jag gift mig för pengarnas skull, haha Och att det är fräckt att önska sig pengar även om man redan har allt och själv har råd. Hoppas ni som tycker så inte ger gåvor av medlidande eftersom n tror att de som får gåvorna inte har råd att köpa det ni ger själva.

    Vi har inte "gått med vinst" på bröllopet, det har aldrig varit varken avsikten eller utfallet.

    Jag tackar er alla för denna diskussion och lämnar härmed tråden.
    Ha en riktigt bra dag!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-01-03 16:51
    P.S. Brudparet betalade hela bröllopet själva (lokal, mat, transport mellan kyrka till restaurang, fri bar etc). Svärföräldrarna hjälpte inte till med några förberedelser.

  • Svar på tråden Hur mycket är för lite att ge sitt barn i bröllopspresent?
  • Wittra
    Sandraa L skrev 2013-01-04 15:52:26 följande:
    Jag skriver till dig om en stund, måste fixa lite här hemma men svara på dina frågor i mail eller gästboken. Man kan bli allt man vill med rätt inställning och rätt driv :) 
    DET håller jag iaf med dig om, helt och hållet! 
  • Anonym
    Sandraa L skrev 2013-01-04 12:41:47 följande:
    Om du kollar på vad genomsnittliga bröllop ligger på så är det inte många bröllop som går på över 1 miljon och mer. Det är som att jag skulle säga att det är vanligt att många 20åringar får en lägenhet för 9 miljoner av sina föräldrar när de fyller år för att jag har en nära tjejkompis vars pappa är en av Sveriges rikaste fick det. *suck*

    Vad jag läst på bröllopsforum verkar snittbröllopet gå på 50 000 - 70 000kr. =) 

     

    aj aj aj, fick du inte vara värst där. Det tog att höra kommentaren om bröllop för 1,3 miljoner.
  • Sandraa L
    Anonym skrev 2013-01-04 16:37:15 följande:

    aj aj aj, fick du inte vara värst där. Det tog att höra kommentaren om bröllop för 1,3 miljoner.
    haha tillskillnad från MÅNGA andra här kan jag glädjas åt andras lycka och framgång :) Så nej, det gjorde inte ett dugg ont. 
  • Annsiss

    Vi hade ett dyrt bröllop vilket vi sparat till själva, vi hade verkligen inga förväntningar på presenter eller krav om detta. Tycker att det känns konstigt att ens tänka i de banorna som att gästerna ska betala för festen i form av att betala nåns resa. Vi fick dock fantastiska gåvor till enorma summor vilket vi nästan tyckte var lite pinsamt , glad att vi öppnade dessa ensamma dan efter. Till och med dem vi vet har det tufft ekonomiskt hade kommit med dyra presenter. Men som sagt skulle aldrig fundera över detta eller vem som ger vad och för hur mycket, pinsamt

  • Anonym
    Wittra skrev 2013-01-04 13:16:03 följande:
    Ja, jag blir faktiskt uppriktigt förvånad. Och nej, jag är inte varken avundsjuk eller bitter, bara ställer mig frågande som sagt. 

    Vad är GEMB....?  

    G E money bank.

    Ts tjänar så mycket som 25000 i månaden, väldigt högavlönad så självklart har hon råd med ett bröllop värt 150000 med en sååå hög lön....eller inte. tror också på lån, om inte släktingarna betalar kalaset Drömmer
  • Annamaria44
    Wimsey skrev 2013-01-04 14:18:11 följande:
    Det finns en massa tillfällen i livet som jag hellre skulle ge dem en större summa. När de får barn, när de flyttar hemifrån, när de verkligen behöver det, när jag anser att det är dags att pytsa ut lite.. bröllop hör för mig inte till de tillfällena, då är det en vanlig present som gäller.



    Jag håller med. När min dotter fick sitt barn köpte jag den barnvagn hon ville ha. Det var med glädje jag gjorde det. Inget hon krävde. Tycker ts är otacksam.
  • Anonym
    Anonym skrev 2013-01-04 16:45:11 följande:

    G E money bank.

    Ts tjänar så mycket som 25000 i månaden, väldigt högavlönad så självklart har hon råd med ett bröllop värt 150000 med en sååå hög lön....eller inte. tror också på lån, om inte släktingarna betalar kalaset Drömmer

    råkade skriva ts, men menade sandraa L.
  • EnAnonumius
    Anonym skrev 2013-01-04 16:31:44 följande:
    Så du tycker på allvar att de som har det dåligt ställt ska spara pengar i 1-1/2 år för att kunna uppnå dina krav på snålhet. Du har inte tänkt på att om man har det dåligt ställt så kanske man vill lägga undan pengar till sina egna barn istället för att punga ut dyra pengar på en bortskämd och otacksam snorunge som ändå tycker att summan är för liten. Det viktigaste på ett bröllop är alltså att presenterna ska vara av bra kvalitet och dyra, annars kan de lika gärna inte köpa någonting. Gifter du nångång om dig hoppas jag du inte får en enda jävla krona. Har aldrig hört något så oförskämt, krävande, bortskämt och idiotiskt.
    Skål
    Jag är kvinna, älskar att tänka logiskt och rationellt. Den intelligenta vet att ju mer man lär sig ju mindre kan man.
  • Sandraa L
    Anonym skrev 2013-01-04 17:14:31 följande:

    råkade skriva ts, men menade sandraa L.
    Jag svarade på vad jag tjänade DÅ =) Dessutom har jag en sambo också, som tjänar betyder mycket bättre än mig. Och som sagt, andra tillgångar. Vill jag ha ett bröllop för 50 000, 150 000 eller 500 000 är det MITT val och jag går efter vår ekonomi och vi kommer aldrig att finansiera ett bröllop med LÅNADE pengar. 

    Högavlönad har jag aldrig kallat mig och är långt IFRÅN. Däremot är mina föräldrar det som tjänar mer än det dubbla efter skatt. 

    Vart vill du komma? *gääääsp* 
  • EnAnonumius
    Wittra skrev 2013-01-04 14:54:18 följande:
    Fan vad gniden generation som växer fram. Antingen är det ett helvetes tjat om alla julklappar, "buhu, min mosters kusins syster fick faktiskt blablbla och jag fick bara blablbla" sen är det födelsedagar och nyårsmiddagarnas vara och icke-vara. Nu är det bröllop som tydligen måste generera en jädrans massa gåvor och pengar, annars är det "snålt". 
    Var kommer all jävla bortskämdhet ifrån? Ja, jag svär rejält nu men jag blir så upprörd när folk verkar fnysa över att de inte får ditt och datt. Vad ni får är GÅVOR, det är inget man beställer eller bestämmer över. Vad trist att farbror Arne inte gav mer er pengar, men lev med det liksom. Ni fick något iaf, eller hur?
    Får lust att skicka alla bortskämda och otacksamma människor till en bergstopp i Pakistan eller något så kan ni sitta där och whina om hur hemskt det är för att ni inte fick resa till Maldivierna eller en ny iphone.

    och till er som verkar tro att man lever på bidrag bara för att man inte strör gåvor och stora summor pengar till folk i gåva: nej man kan ha det jäkligt bra ställt men det betyder inte att man ger och ger och ger och ger. Och det man faktiskt ger kanske ska uppskattas?? Fruktansvärt att folk blir så tjuriga när de inte får vad de tydligen önskat sig, tjurar som värsta småungarna. 

     
    Underbar och så jäkla sant.. {#emotions_dlg.flower}Skål

    Vad fan kommer denna girighet och bortskämdhet ifrån? 


    Jag är kvinna, älskar att tänka logiskt och rationellt. Den intelligenta vet att ju mer man lär sig ju mindre kan man.
Svar på tråden Hur mycket är för lite att ge sitt barn i bröllopspresent?