• Krokodillan

    Rätt att tvinga enäggstvillingar att ha olika frisyr?

    Våra tvillingflickor är snart 9 år. De är egentligen mycket lika till utseendet, men det sista året har klasskamrater, skolpersonal, släkt och bekanta äntligen haft ganska lätt att se vem som är vem av dem (vilket tidigare varit svårt även för deras nära kompisar). Nu fungerar det bra tack vare att en av tjejerna låtit luggen växa ut och satt upp dem med hårspänne, medan den andra behållit sin klippta lugg. Nu vill dock hon också ha lång lugg. Hon är den enda i klassen med klippt lugg, säger hon.

    Vi försöker övertyga dem båda om hur viktigt det är att alla kan se vem som är vem av dem och har frågat om de själva har någon annan lösning på det. Men varken vi eller de kommer på nåt bra. Båda vill ha långt hår och helst inte ha det uppsatt. De har aldrig (och har aldrig haft) likadana kläder, men det räcker liksom inte.

    Hur gör ni andra som har enäggstvillingar i skolåldern? Hur tycker ni att vi ska göra? Fortsätta klippa lugg fast hon helst inte vill? Själva vill de färga håret, men det känns inte okej på åttaåringar, tycker jag.


  • Svar på tråden Rätt att tvinga enäggstvillingar att ha olika frisyr?
  • Krokodillan

    Tack för responsen! Nej. Jag tycker nog inte heller att vi kan tvinga henne behålla sin frisyr. Hittills har hon velat ha lugg. Inget tvång hittills, alltså :) Men de vill själva inte vara för lika. De har tyckt att det varit jobbigt tidigare när folk har tvekat på vem som är vem, undvikit att tilltala dem med namn osv. Däremot vill båda ha den åtråvärda frisyren långt hår med lång lugg. Med spikrakt, ganska tunt, hår är det svårt att skapa variation då. Men visst, namnhalsband har de varsitt nånstans. Men så får man ju komma rätt nära dem innan man ser skillnad.

  • Krokodillan
    Dicte skrev 2013-01-26 09:19:11 följande:
    Jag har en enäggssyster och vi har alltid fått bestämma själva hur vi velat ha hår och kläder, finns ingen anledning att nån måste ha nåt den inte vill för andra ska se skillnaden, bättre de lär känna igen flickorna genom deras personligheter och inte utseendet

    Kul att höra hur någon som själv är enäggstvilling ser på det. Gick du i samma klass som din syster? Jag kan lite grann ångra att vi inte satte dem i olika klasser.
  • Krokodillan
    Dicte skrev 2013-01-26 15:16:00 följande:
    Vi gick i samma klass hela grundskolan men hade lite olika inriktningar beroende på intressen också så, sen var vi lika men väldigt olika så för oss hade det bara blivit rörigt att gå i olika klasser olika läxor osv, kompisar och så. Varför har ni satt dem i olika klasser? Känns som ni bar försöker separera dem istället för att naturligt låta dem växa upp som vilka syskon som helst. Hade du resonerat lika om du haft ilningar som var födda samma år? Hade de måste haft olika frisyrer och gå i olika klasser då? Dina töser är syskon, ser likadana ut mer en så är de inte, de är egna individer som vilka syskon som helst

    De GÅR i samma klass. Ibland tycker jag att det är bra, ibland inte. Vissa dagar bråkar de om allt och inget, från de att de vaknar tills de går och lägger sig. Varje middag är det någon av dem som börjar gråta och gräla för att den andra hinner först med att berätta om nåt som hänt i skolan. De leker med samma kompisar både på rasterna, på fritids och på kvällar och helger. De gör allt ihop och tävlar om allt. Känner att en paus på några timmar varje skoldag kanske hade gjort gott. Men det är inget alternativ nu när de väl börjat i samma klass och rotat sig där. Hade de varit tvåäggstvillingar eller enlingar hade de ju sannolikt inte varit så lika i övrigt så de hade det inte varit något problem med identiska frisyrer. Om de borde ha gått i samma klass eller inte då hade väl berott på hur mycket de bråkat och framför allt egna önskemål!
Svar på tråden Rätt att tvinga enäggstvillingar att ha olika frisyr?