• Lillusen

    Tar sonens studiebidrag

    Hur gamal är sonen? Vid 18 betalas pengarna ut direkt till studenten. Betalar mamman inget underhåll heller?

  • Lillusen
    Anonym (Hopplöst) skrev 2013-02-16 21:43:49 följande:
    Han är under 18, nej, inget underhåll, har heller inte krävt något men hon betalar inget, bidrar inte till något.

    Nu är jag inte så hemma på vårdnadsfrågor men kan du inte gå via försäkringskassan med sånt.
  • Lillusen
    Anonym (Hopplöst) skrev 2013-02-16 21:51:13 följande:
    Har pratat med dom, även innan gällandes barnbidraget vilket inte gav något. Att få barnet skrivet hos mig fick jag till efter att fått hjälp av skattemyndigheten som kollade var han bodde och då till slut gick med på att ändra bokföringsadress. Den andra förälderna vägrade skriva på papper att han aldrig bodde hos henne.

    Hon vill inte att han bor där heller så det är inget sånt hon blir sur/ledsen över.
    Jag tror du ska backa bandet här, det finns något som heter "som man frågar får man svar" Ta först reda på vad du har för rättigheter och skyldigheter. Har din kommun kanske någon advokatrådgivning eller har du 1 timma fritt genom någon försäkring? kolla upp det annars googla. SEN kontaktar du försäkringskassan och tar reda på hur du ska göra för att få det och det... 
  • Lillusen
    Anonym (?) skrev 2013-02-18 10:52:15 följande:
    Nu blir jag lite fundersam eftersom vi står i skedet att mina barn ska flytta till mig efter skolavslutningen. De kommer vara folkbokförda här (redan anmält till skatteverket daterat 14 juni) och då kommer jag också begära underhållsstödet från fk. 
    Barnens fd barnbidrag som nu kommer vara studiebidrag kommer betalas ut till barnens konto, men nu när jag läser den här tråden blir jag helt mörkrädd?!

    Har jag missuppfattat något, eller hur sjutton kan den andre föräldern behålla studiebidraget när barnet inte ens är folkbokförd där? När min sambo blev boförälder fick jag bara ett brev från fk att från och med detta datum betalas barnbidraget ut till boförälder då X och X är folkbokförda där.
     Jag kunde inte behålla barnbidraget då det betalades ut till den andre föräldern automatiskt. 
    I de flesta familjer är det här inget problem utan det är bara att meddela försäkringskassan/CSN var bidraget ska betalas ut.

    Sen är jag tveksam på om du kan kommit ihåg rätt, för barnbidraget betalas alltid ut till mamman (i vårt enormt jämställda land) om annat inte anmäls av denna till försäkringskassan. 
Svar på tråden Tar sonens studiebidrag