Inlägg från: myy |Visa alla inlägg
  • myy

    Fördelar & nackdelar med Berner sennen?

    De andra sennenhundarna har mest utseendet gemensamt med bernern. Appenzellern är enligt de insatta en rätt skarp hund i nivå med rottis, men kanske mer rörlig och långlivad. Själv har jag inte känt någon.

    Berner har jag haft en, men hon blev bara drygt tio. Följsam, stabil, lugn, översocialt med alla på två och fyra ben och totalt oprovocerbar. jag skulle ge min högra hand för en hund med samma psyke, men alla berner har inte lika mycket energi och en alla är inte lika sociala. Så för min del blir det nog ingen mer berner ändå.

    Tips: retrievers (labbe/golden) var min berners favorithundsjälsfränder. Hon hade ungefär samma temperament, men inte fågelintresset. Bättre hälsa än berner generellt. Om det är mentaliteten du gillar.  

  • myy

    Det är en av de absolut mest sjukdomsdrabbade raserna, men ledproblemen är inte värre än för många andra raser. Däremot är tumörsjukdomar något som drabbar berner över hela världen. På SShk:s hemsida(hälsoregistret) kan man läsa om dödsorsaken för ett stort antal hundar. Kräver dock medlemsskap/lösenord numer.

    Man kan ju alltid öka oddsen att få en frisk hund genom att kontrollera syskon samt släkten bakåt. Hur gamla blev de, vad tävlade de i, finns HD, ED, knäproblem bland nära släktingar? EP? Njurar? Känd mental status?

    Gör man sin läxa rätt är chansen till en frisk hund förmodligen rätt stor jämfört med om man köper en oreggad/blandras på blocket. T.o.m. när det gäller en av de fyra sjukaste raserna.

     

  • myy

    Jag har ju själv föreslagit retriever som ett alternativ och jag tycker jättemycket om de nättare varianterna (som inte gör sig i utställningsringen), men uppfattar just de bruks/jaktavlade som mer aktivitetskrävande. Jag tror nog snarare att en "vanlig" labbe ligger i paritet med berner?

Svar på tråden Fördelar & nackdelar med Berner sennen?