• ModestyB

    nyttig billig frukost?

    Jag gör en frukost-smoothie. 1/2 mogen avocado, 1/2 banan, 1 msk strödadlar och sojamjölk (jag dricker inte vanlig mjölk+komjölk hämmar järnupptaget, dadlar innehåller kalium och järn), sen kör jag ner lite quinoapuffar också, ca 1/2 dl. Underbart gott, med massor av nyttigheter. Inte så kalorisnålt, men jag tycker det handlar om matens kvalitet, vad jag får i mig för kalorierna utöver energin.

  • ModestyB

    Förlåt för OT, men det finns massor av skäl att vuxna människor inte ska dricka komjölk. För det första så hämmar alla mejeriprodukter järnupptaget, något som är verkligt ogynnsamt för kvinnor i fertil ålder. Sojamjölk är jättebra (nej alla skeptiker, forskningen visar att det fytoöstrogen som finns i sojaprodukter på intet sätt påverkar människor), sojan är dessutom odlad i Europa och innebär minimal miljöpåverkan.
    Det finns en ny hasselnötsmjölk som jag har hört ska vara jättegod. En väldigt god förändring är att havremjölken numer innehåller protein och vitamin b12.

  • ModestyB

    Det finns annan modern forskning som stärker en hämmande effekt. det råder alltså delade meningar.
    Jag talar av egen erfarenhet, eftersom jag tidigare varit lakto-ovo-vegetarian under många år innan jag blev vegan. Sedan jag blev vegan har mitt hb och mina järndepåer avsevärt förbättrats. Det kan bero på ett ökat intag av gröna bladväxter och dadlar mm. Hur som så har en kost med mejeriprodukter inte gynnat min hälsa.Jag har kunnat minska mitt intag av järntillskott med hälften, något min mage är tacksam över.

  • ModestyB
    Almis11 skrev 2013-05-09 22:12:11 följande:

    Jag har pratat med många många många dietister, läkare, m.m och alla rekommenderar att inte dricka sojamjölk då den är värre än den vanliga butiksmjölken.  
    "Värre"? På vilket sätt?
  • ModestyB

    Har ni som predikar för LCHF ingen skam i kroppen? Eller bryr ni er bara inte om hur er kost påverkar vår planet?

  • ModestyB
    Voluptuous Shalimar skrev 2013-05-16 17:24:32 följande:
    Såg nu att det var Modesty som klankade ner på LCHF av miljöskäl, inte du (om du nu inte är hon ). Bara så att du vet att jag lagt märke till det.
    Säg den LCHF som äter samma mängd kött och mejeriprodukter som livsmedelsverket rekommenderar-och dessutom äter helvegetariskt någon dag i veckan. Ett enda menyförslag som har dessa förutsättningar tas tacksamt emot.
  • ModestyB

    Vilka medicinska rön talar du om?
    Ja, det där var mycket mejeriprodukter. 50g fetaost? Massor av fett, ja, men sen massor av salt...inte särskilt nyttigt. 1 dl turkisk yoghurt är ju också mycket fett, men för fettet får du inte särskilt mycket protein.
    1/2 dl ost är också mycket fett, mycket salt, men inte särskilt mycket protein.

    Rätt kasst näringsinnehåll-och förutom avocado, rätt kassa fetter och på tok för mycket salt.

  • ModestyB

    Jag kan lätt tänka ut hur många dagsmenyer som helst som ser bättre ut på alla plan, men men...
    Här har du ett filmtips, om du gått på mjölkmyten. Kalcium finns i många andra livsmedel. Anledningen till mjölkindustrin är just den att det är en industri, där lönsamma däggdjur används i djurfabriker.
    www.imdb.com/title/tt1567233/

  • ModestyB
    Voluptuous Shalimar skrev 2013-05-21 09:35:31 följande:
    Ja, som i ost och yoghurt. Lägg märke till att jag inte har med mjölk alls i min dagsmeny.

    Och återigen, själv äter jag blandkost men rätt lite kolhydrater och relativt mycket ost. Har suveräna värden.
    Alla mejeriprodukter är ju tillverkade av enorma mängder mjölk, så du har ju egentligen med litervis...
    Jag menar livsmedel utan mjölk, när jag talar om andra kalciumrika livsmedel.
  • ModestyB
    Voluptuous Shalimar skrev 2013-05-21 10:53:56 följande:
    OK. Du får dock äta oerhört mycket för att få i dig bl a kalcium och järn endast via vegetabilier. Alla gillar inte att äta enorma mängder.

    Att det är svårt att få i sig protein på en vegetarisk LCHF-kost är ju rätt uppenbart (om man dessutom ska hålla nere mejeriprodukter). Men om man äter kött/fisk 6 dagar i veckan tror jag inte att man lär lida brist.

    Jag kan tycka att det klankas ner i onödan på LCHF, argumenten som tas upp omfattar ju egentligen alla som inte äter extremt medvetet, miljövänligt, vegetariskt osv osv.
    Du verkar vara dåligt insatt i kost och näringslära, det är synd, för det är så lätt att övertyga okunniga människor att falla in i dåliga vanor.
    Vi behöver inte äta så mycket protein.
    Det är lätt att få i sig kalcium och järn genom en vegansk kost, ännu en myt som bygger på okunskap.
    Vi har i Sverige skrämmande hög andel bensköra, hur tror du det kan vara så, med tanke på alla mejeriprodukter som konsumeras?
    Här, en länk, läs och begrunda...
    en.wikipedia.org/wiki/Metabolic_acidosis

  • ModestyB
    Anonym (LFRV) skrev 2013-05-21 12:07:13 följande:


    Vet du vad som vore bra för miljön? Om vi dog.
    Det räcker ju faktiskt med att sluta äta kött och mejeriprodukter, så kan vi alla överleva istället, för mig låter det mer konstruktivt.
  • ModestyB
    Voluptuous Shalimar skrev 2013-05-21 17:29:16 följande:
    Och jag undanber mig sånt här. Det är bara löjligt. Jag håller inte med dig, men jag skriver inte att du är dåligt insatt, eller hur? Man måste kunna diskutera som vuxna även när man inte är överens.
    Du backar inte upp dina påståenden med att hänvisa till forskning, eller på annat sätt förklara din ståndpunkt. Det betyder att du är dåligt insatt. Väldigt många människor som tror sig veta hur en bäst ska äta vet inte hur vår kost påverkar oss, sett till ett större perspektiv, det betyder inte att du blivit kränkt av mig när jag påpekat brister i din argumentation.
    När du möts av riktiga fakta med grund i respektabel forskning värd att förändra sina kostval för, så undanber du dig. Sorgligt. Jag önskar alla ett friskare liv med mindre risk att drabbas av otäcka biverkningar av kosten, såsom cancer, fetma (som jag varit svårt drabbad av) och hjärt-kärlsjukdomar.
Svar på tråden nyttig billig frukost?