Inlägg från: lykantrophona |Visa alla inlägg
  • lykantrophona

    Oskuld före äktenskapet

    Just den här väldigt restriktiva synen på sexualitet är en av anledningarna till varför jag aldrig skulle kunna vara kristen.
    Det finns gott om fall där folk har gift sig för tidigt, eller med fel person, just på grund av sådana religiösa föreställningar. Den här bloggen, skriven av en kvinna som växte upp frikyrkligt, belyser problemen: www.patheos.com/blogs/lovejoyfeminism/the-purity-culture

    Men, var och en får ju välja själv. Vissa skaffar barn med personer de knappt känner, vissa slösar bort sina ungdomsår på att vara celibata, vissa ligger med främlingar utan kondom och får könssjukdomar. Jag kan tycka alla dessa saker är dumma, men jag kan inte hindra någon av dem.

  • lykantrophona
    Anonym (Har väntat) skrev 2013-06-04 12:40:29 följande:
    Det handlar inte om att utelämna den, utan att låta den ta plats när rätt tid är inne. Och "det sexuella" är ju något som finns med också innan man börjar leva ut det tillsammans. Man kan lära sig mycket både om sin egen och den andras sexualitet också innan man börjar tillfredsställa varandra, genom närhet och beröring, genom att prata etc.
    Om båda är oskulder, så kan man sedan märka att oavsett hur man tänkte från början eller vad man pratade om, så är det annorlunda i praktiken. Jag förstår inte heller varför "rätt tid" vore först när man gift sig, när man redan har lovat så mycket, redan är juridiskt bundna till varandra. Bättre att provsmaka innan ställer in sig på att bara sexa med den personen i resten av livet! För skulle du göra likadant med något annat? Skulle du skriva upp dig på en 30 års prenumeration av en tidning du aldrig läst ordentligt? Skulle du lova att bara äta en viss maträtt  i resten av ditt liv efter att ha bara läst om den i menyn, inte smakat? Skulle du lova att vara någons bästa vän, fastän ni aldrig umgåtts utanför jobbet? Skulle du vilja flytta till ett land utan att ha besökt det innan, efter att ha läst om det i resemagasin?

    Man väntar tills båda känner sig redo, visst. Men för min del handlar det om tid, hur väl man känner varandra, hur kåt man är. Inte huruvida man har skrivit under en massa papper.
  • lykantrophona
    Anonym (väntat) skrev 2013-06-04 13:34:24 följande:

    Fast där resonerar du ju helt och hållet ur din sekulära synpunkt. För någon som är religiös så är äktenskapet inte bara "en massa papper man skrivit under". 

    Om jag har läst 90% av en tidning och älskar det jag läst, så skulle jag visst våga skriva upp mig på en prenumeration. Jag litar på att resten är lika bra. Dessutom är vi människor som kan kompromissa, prata med varandra och jobba på problem (om de nu skulle uppstå). När vi gifte oss hade jag inställningen att "vi kommer att få det här att fungera", inte att allt måste vara perfekt - för det är det aldrig.
    Fast jag vet inte om sex bara är 10%... Om sexlivet inte fungerar så tenderar det att bli ett väldigt stort problem för relationen.

     Dessutom, för en kristen så måste ju äktenskapet vara ett ännu större åtagande än för en sekulär person. Man lovar ju inför Gud och församlingen, då måste man ju vara väldigt säker på att det ska hålla. Då känner jag att det är en stor chansning att man inte haft ett gemensamt sexliv innan. Om du läst länken till bloggen där en kvinna som just väntat med sex tills äktenskapet, så får du se att det finns specifika problem med det, och andra normer om relationer och sex som är vanliga inom konservativa, kristna sammanhang.

    Förresten, bör jag tillägga, så är jag också på sätt och vis religiös. Bara en helt annan religion, en som inte brukar lägga sig i folks sexliv så mycket. :P Eller åtminstone försöker inte hindra folk, snarare tvärtom.
    Jonas Gardell sa i någon show att i hans kyrka sade man: "Sex är som en tårta, om man ger bort en massa bitar innan man gifter sig, så kommer man inte ha något kvar till den rätta"
    Gardells svar var då "Om sex är en tårta, ÄT DEN SNABBT INNAN GRÄDDEN HÄRSKNAR"

    Jag började ha sex när jag var 16. Men jag önskar ibland att jag hade kunnat börja tidigare, då jag mådde så bra av det. Jag säger däremot inte att alla borde börja ha sex när de är 15-16, men att det absolut inte finns något farligt i att ha sex innan man gifter sig.
  • lykantrophona
    Anonym (väntat) skrev 2013-06-04 16:58:23 följande:
    Ja, det är klart att det inte passa alla och att det alltid kommer finnas de som ångrar att de väntade - just som det finns de som ångrar att de började ha sex så tidigt (min gissning är att de är fler...). Och FARLIGT tror jag ju inte att det är med sex före äktenskapet, men det är härligt att vara så fokuserad på varandra, utan tidigare erfarenheter som spökar, utan förväntningar som skapats under tidigare erfarenheter, utan jämförelser.
    Fast tidigare erfarenheter kan ju hjälpa en. Det behöver inte ens handla om sex, utan om annat också. Har man haft ett bra förhållande, så kommer man nog veta bättre var gränserna går om man råkar hamna i ett destruktivt förhållande. Vet man att man har kunnat få orgasm med en partner tidigare, men inte får med den nuvarande, så vet man att det inte är fel på en själv iaf.

    Jag tycker inte alls tidigar erfarenheter "spökar" på det sättet du antyder. Inte heller känner jag att jag jämför _personerna_ som jag legat med, men genom ökad erfarenhet känner jag att jag vågar mer och har en bredare repertoar. Nåväl, man kan ju skaffa sig erfarenhet med bara en person också. Men jag tycker inte man ska lova att sitta ihop för resten av livet utan att veta hur sexlivet funkar tillsammans.

    Sen är det ju självklart att de flesta människor är fokuserade på varandra när de är kära? Oavsett om de har sex eller inte, så jag vet inte riktigt vad du menar...

    Varför är just sexet en sådan sak man ska vänta med tills giftermålet? Inte kyssar? Inte att semestra tillsammans? Inte att träffa varandras familjer? Inte att säga "jag älskar dig"? Dessa saker är ju också relativt intima milstolpar för många par. Vad är det med just kontakt med könsorganen som är så annorlunda från allt annat?

    Du gissar på det vore flera som ångrar en tidig sexdebut. Jag gissar på att det snarare handlar om att folk ångrar VEM de hade sex med, eller möjligtvis, ångrar det pga samhällets bild av att "fina flickor väntar". För man hör ju knappt aldrig om killar som ångrar sig?

    Som sagt, alla får väl göra som de vill. Men jag vill inte ha en utveckling i vissa delar av USA, där man lär ungdomar "abstinence only", eller där unga flickor lovar till sina fäder att de är oskulder. Obehagligt.
    Jag vill inte heller att sex för nöjes skull, utan romantisk förbindelse, ska ses som något smutsigt eller fel. För det finns inget fel på det.
  • lykantrophona
    Anonym (väntat) skrev 2013-06-05 12:29:37 följande:
    Du tycker inte att man "ska" lova att vara tillsammans resten av livet utan att ha haft sex - det är återigen DITT synsätt och DIN livsstil du utgår ifrån här. Det som funkar för dig, funkar inte för alla. Jag är mycket nöjd med mina val och mina religiösa väninnor liksaså.  
    Vad skulle du ha gjort om du och din man visade er vara helt sexuellt inkompatibla? Skilsmässa eller leva resten av ditt liv i bitterhet?

    Jag "prövkör" ju, så i mitt fall skulle sådant märkas långt före eventuellt äktenskap.

    För den delen, får jag inte sex så blir jag fan en fara för allmänheten. Mina vänner kan nog intyga om hur jobbig jag varit i mina singelperioder i tonåren, som flirtade med i stort sett alla i bekantskapskretsen och drog sexskämt jämt och ständigt. När jag var singel senast så löste jag det hela med några vilda äventyr med killar jag aldrig mer behöver träffa. Mådde skitbra!

    Hur gjorde du medan du väntade? Hade du ingen sexlust?
  • lykantrophona
    Anonym (väntat) skrev 2013-06-06 10:17:55 följande:

    Jag påstår ju att jag också skulle ha märkt det långt innan äktenskapet. Vi lärde känna varandra riktigt väl och jag tror att ens sexualitet liksom är en del av personligheten och att jag skulle ha märkt om vi inte varit kompatibla. Det skulle ha visat sig på andra områden med. Däremot är skilsmässa tillåtet inom judendomen och ett av skälen som speciellt nämns som godtagbart är om kvinnan inte tillfredställs.
    Men om båda är oskulder så vet man ju faktiskt inte så mycket om sin egen sexualitet än. Man kan ju veta vad man är intresserad av på ett ungefär, men teori och praktik är ofta olika saker. Man brukar ändra åsikt om vissa saker när man väl blir sexuellt aktiv och vet hur det går till i praktiken. Har man t ex aldrig haft sex förr så är det svårt att veta hur ofta man skulle vilja ha sex i ett långvarigt förhållande när väl den första förälskelsen svalnat. Därför är det svårt att bara snacka sig till det!

    Jag menar, min kille var oskuld när vi träffades. Han hade ju inte en aning om att han skulle ha svårt att få orgasm av vanligt samlag, i och med att han aldrig hade haft det förut. Så det hade varit en sak som man inte hade kunnat prata om i förhand.
  • lykantrophona
    Anonym (kristen) skrev 2013-06-06 21:19:59 följande:

    Hej jag har kristna vänner dock inga som valt att vänta , ingen i min familj är troende alla är ateister så jag är inte uppväxt i en kristen miljö alls, utan detta är ngt som jag funderat på väldigt länge själv .

    Men som sagt alla är olika , vill också vänta då många i min vänskrets som tonåring hade sex väldigt tidigt redan vid 12-13 års åldern och dom fick fruktansvärda rykten genom hela skoltiden fick ingen respekt alls , och jag bestämde mig redan då att sån vill jag inte vara , tyckte väl att jag hade mer självrespekt än dom , men just då ville jag
    Intressant, istället för att stödja dina vänner när de råkar ut för illvilliga rykten så, väljer du att se det som att det är deras egna fel för att ha haft sex? Att de saknade självrespekt?

    Kolla upp begreppet "slut shaming".
  • lykantrophona
    Anonym (kristen) skrev 2013-06-07 08:48:15 följande:
    nej min pojkvän behöver inte vara oskuld , han behöver inte vara kristen heller vill absolut inte tvinga på min religion på ngn annan , men håller med at om kristna tjejer ska hålla på sig borde killarna göra det med.

    Tyvärr så håller jag inte med dig om det där med självrespekten , tycker inte att man har ngn om man beter sig på det sättet , visar bara att man inte tyvker att man är värd ngn annans respekt för en kille som bara e ute efter sex respekterar ju inte den tjejen för om hon inte vill går han ju bara vidare , en sådan kille utnjyttjar ju bara tjejen , och om en tjej går me på att ha sex med sånna killar undrar man ju lite hur dom ser på sig själva , tyvker dom inte att dom är värda mer .. det e lite så jag tänker  
    Kollade det upp det där med slutshaming som jag bad dig om? Att tro att tjejer som har mycket sex eller sex bara för sexet skull inte är värda respekt eller inte respekterar sig själva, är typiskt slut shaming. Dvs, att kränka tjejer för att de är "slampiga". En stenåldersattityd, om du frågar mig.
    Visst, man kan alltid fråga dem om deras sexliv. Frågor om kondom, om hur de undviker eventuella farliga människor, om de behöver hjälp med något.

    Men på tal om detta med självrespekt. Självrespekt handlar väl om att respektera sig själv, eller hur? Och om man vill göra något, och sedan gör det är det väl en form av självrespekt? Så om jag vill knulla runt, trots att vissa omogna människor skulle kalla mig slampa då, så väljer jag att respektera mig själv framför att respektera andras åsikter om mitt sexliv.

    För tjejer kan också vilja bara ha sex. Varför är det automatiskt killen som utnyttjar tjejen? Kan det inte vara tvärtom? Vidga dina vyer. Du behöver inte ligga med främlingar, men du kan visa respekt för andra människors val.
  • lykantrophona
    Anonym (suck) skrev 2013-06-07 17:13:12 följande:

    Ord som "slampa" finns av samma anledning som ord som "svartskalle" eller "bögjävel" finns. Alla ord är inte lämpliga att använda bara för att vissa gillar att kasta skit på andra genom att använda dem...
    Hjärta
    Anonym (kristen) skrev 2013-06-07 16:54:28 följande:

    undrar om du inte är en tjej som brukar ligga runt , och bara vill hitta ursäkter för ditt uppförand försöka rättfärdiga det på något sätt . ordet slampa finns av en andledning , och NEJ jag vägrar respektera tjejer som bara är ute efter sex gäller killar med absolut, tycker det är vidrigt att ha samlag med såå många olika om jag var en kille skulle inte jag vilja vara med en tjej som vart med 200 killar men ändå anser hon har självrespekt , hade bara skrattat åt henne ....
    Andras sexliv är inte din business, egentligen. Hur hög lust någon har, om de ligger med killar eller tjejer, om de är oskulder eller inte etc... Är inget som har med "självrespekt" att göra. Självrespekt är att respektera sig själv. Vad har detta att göra med hur många man har haft sex med?

    "Undrar om inte du är en tjej som äter mycket, och bara vill hitta på ursäkter för ditt uppförande. Ordet svullo finns av en anledning. Nej, jag vägrar respektera tjejer som äter för att det är gott! Eller killar med absolut. Tycker det är vidrigt att äta sååå många olika rätter. Skulle inte vilja äta tillsammans med en tjej som varit på 200 kaféer men ändå hävdar att hon har självrespekt. Hade bara skrattat åt henne".

    Ser du hur löjligt det här verkar?

    Om du anser dig ha rätten att se ner på "slampor", har jag rätten att se ner på "frigida nuckor"? Eller så lämnar man folks kroppar och sexualitet ifred och låter dem bestämma över sig själva.

  • lykantrophona





    Trailer för en dokumentär om "renhetsmyten", dvs idén om att en kvinnas värde är beroende på om hon är oskuld eller ej. Amerikansk film.

Svar på tråden Oskuld före äktenskapet