Inlägg från: daxförnästa |Visa alla inlägg
  • daxförnästa

    Nu har jag fått snitt beviljat, vill höra erfarenheter

    hej ts! grattis till snittet, minns själv hur lättad jag var när det blev bestämt. 
    Jag gjorde planerat snitt på karlstad sjukhus 2010. såhär gick det till då:
    dagen innan snitt skulle jag in för provtagning för att bestämma blodgrupp igen om jag skulle behöva få blod under operationen ( de gör det även om man vet den sen provtagningen hos bm i v 12) . Efter det fick jag träffa läkare som undersökte livmodertappen mm sedan fick jag ligga kvar med remmar på magen och hålla i en grej med knapp och trycka varje gång hon sparkade eller knuffade. sedan fick jag gå ner till operation och träffa narkosläkaren som skulle sätta spinalen på mig, han svarade på frågor om operationen. jag blev även guidad runt. de visade mig förlossningen, dit skulle jag gå morgonen efter och ligga där några timmar tills de var dax att byta säng och bli nedrullad  till operation. sedan visade de mig uppvaket som man hamnar på efter operation ( även om man är vaken under op) och slutligen avd 11 där alla som är förlösta med snitt ligger i några dagar. 

    kvällen innan op ska du och din man skrubba er med descutan 2 gånger och även håret. ta bort alla smycken. använd ej smink. sov i rena sängkläder och ha nytvättde kläder, stödstrumporna ska på innan operationen.
    på morgonen var vi på förlossningen ca 4 timmar och väntade, sedan rullade de ner sängen och ställde den utanför op salarna , på sängen satt en nummerlapp, fick vänta i sängen i 1½ timme innan de hämtade in mig.
    väl där inne så satte de nålar på ovansidan av mina händer, sedan tvättade de av mig och jag fick ligga på sidan medan narkosläkaren högg in spinalen i ryggen, tog några försök innan det lyckades. sedan tvättade de av mig i underlivet med en stor svamp innan de satte katetern. de gjorde nyptest i magen för att se att bedövningen tagit och sedan började de skära. det jag inte var beredd på var att hela min kropp åkte från sida till sida, de slet upp snittet med händerna och grävde runt ganska kraftigt och sedan dök den lilla skrutta upp ovanför operationsduken och berättade att jag fått en dotter, de klippte navelsträngen och gav henne till mig direkt medan de lyfte ut moderkaka och sög bort forstervattnet.

    efter en stund sa de att pappa skulle låna med bebis i 3 min så de fick väga och mäta. sen kom de tillbaka och jag hade bebis på bröstet hela resterande operationen. höll henne när de rullade till uppvaket och väl där fick jag ringa släkten. smärtstillande och mys med bebis innan vårdavd 11 där vi hade eget familjerum i 3 dagar. läkaren kom och kollade till bebis på avdelningen. 

    förbered dig på att du kommer bli omtöcknad av snittet och att det kommer göra ont efteråt, det gör även ont att amma när livmodern drar ihop sig samtidigt. jag kunde inte gå förrän 8 timmar efter snittet, behövde hjälp på toa och i duschen. man ser ut att vara i 6 mån i flera v efter snittet pga svullnaden. 

    läkningen tog tid, hade ont av promenader 6 mån efter och magen svullnade upp kraftigt.  

    hoppas du får en lika fin upplevelse när du får ditt barn! 

  • daxförnästa

    fick förresten också blodförtunnande sprutor på sjukhuset och fick ta den i mitt ben på mig själv hemma sen. 7-10 dagar har jag för mig 

Svar på tråden Nu har jag fått snitt beviljat, vill höra erfarenheter