Inlägg från: TillFlorida |Visa alla inlägg
  • TillFlorida

    Att få uppehållstillstånd i USA.

    Det beror lite på om ni tänkt gifta er först och sedan flytta till USA (CR-1 Visa), eller om du tänkt flytta till USA som förlovad för att sedan gifta dig där inom 90 dagar (K1-Visa).
    Du kan läsa guider om vilka papper som behöver skickas in mm här:
    K1: www.visajourney.com/forums/index.php&page=k1guide 
    CR-1: www.visajourney.com/forums/index.php&page=i130guide1

    Jag gick CR-1-vägen. Vi gifte oss i USA (jag reste på vanligt visa waiver, d.v.s. som turist). Vi reste sedan hem till Sverige (Det är viktigt att inte försöka stanna om man kommit in på visa waiver). I Sverige ansökte vi sedan om CR-1 Visa via ambassaden. Numera hanteras pappersarbetet inte av ambassaden längre, så det tar längre tid. Räkna med 10-12 månader. Fördelen med ett CR-1 Visa är att du får ditt green card omedelbart när du immigrerar (En stämpel i passet fungerar som temporärt kort tills det riktiga kommer).
    Om du väljer att gå K1-vägen så kommer du inte att kunna arbeta innan du justerat din status i USA något som tar ett antal månader. Jag vet inte lika mycket om det då jag inte har någon personlig erfarenhet av det. 
    Oavsätt vilken väg ni väljer måste han skriva under ett "affidavit of support" för att visa att han kan försörja dig och att du inte riskerar att behöva ekonomiskt stöd från staten. Om han inte har de ekonomiska resurser som krävs kan han få någon annan att gå i borgen för honom. Om du tar emot pengar från staten kan de då kräva tillbaka pengarna från honom.

  • TillFlorida

    Det finns ingen regel som säger att man inte får besöka USA under tiden (som turist), men det större risk att man kan få problem med att bli insläppt. Det är som alltid upp till gränspolisens godtycke (Customs and Border Protection). Om de misstänker att du tänker stanna innan du fått dina papper kan de vägra att släppa in dig.

  • TillFlorida

    Det är inte svårt när man är Svensk då Sverige är ett land med "low fraud". Det kan vara lite struligare om man kommer från Ryssland, Fillipinerna etc. 
    Min intervju på USAs ambassad varade bara några minuter och var mer av en formalitet. Det är mycket pappersarbete, kostar en hel del pengar och tar tid, men det är definitivt inte svårt (om man bortser från att det ibland kan vara svårt att veta hur man skall fylla i blanketterna) 

  • TillFlorida

    Vid ambassaden i Stockholm. De frågade hur vi träffades, om jag träffat hennes föräldrar, vad de jobbar med samt om jag hade ett jobb klart i USA (Vilket jag inte hade). De kan ha frågat något mer, men det var i princip det hela. Jag hade med mig en del bevis på vårt förhållande (flygbiljetter, foton, etc) men de frågade inte ens efter det.

  • TillFlorida

    Om hans föräldrar eller någon annan är villig att gå i borgen så kan deras inkomst också räknas, Vi hade tur nog att ha tre årsinkomster (125% av lägstalönen) på ett bankkonto, så trots att varken min fru eller jag hade ett jobb så löste det sig för oss.

  • TillFlorida

    Du kan skaffa en co-sponsor som då får fylla i en affidavit of support också (I-134). Jag har för mig att sponsorerna tillsammands då behöver ha en inkomst på minst 125% av Federal Poverty Level. 125% av FPL är $19,388 för 2013, så om han har ett jobb som inte är minimum wage så borde det kunna lösa sig.

    Det kan vara intressant att veta att genom att fylla i I-134 så kommer han och eventuella co-sponsors att vara ekonomiskt ansvariga för dig. Om du får pengar från staten (means tested benefits) så kan de pengarna krävas tillbaka ifrån de som fyllt i affidavit of support. Detta gäller även om ni inte längre är gifta (skiljt er). De är betalningsskyldiga tills du jobbat 40 kvartal (10 år) i USA, alternativt tills du blir Amerikansk medborgare. 

  • TillFlorida

    Med ett CR-1 visa får du ditt conditional-green card omedelbart (du får det fysiska kortet posten efter ett par veckor, men har ett temporärt tills dess), du måste dock "remove conditions" efter 2-år för att få ett permanent green card (förnyas vart tionde år). "Removal of conditions" kostar $590, men det är väl använda pengar då man blir utkastad ur landet om man inte betalar (Då man då inte har giltigt uppehållstillstånd). När man väl haft sitt green card i tre år kan man ansöka om medborgarskap. Att söka om medborgarskap kostar totalt $680.
    Det är dyrt att immigrera. Jag vet att i alla fall jag har saker jag hellre skulle vilja lägga mina pengar på. Det blir dags för mig att betala för removal of conditions lagom till Jul...

  • TillFlorida
    Smadelene01: Ja de kan gå ihop flera för att uppfylla inkomstkravet. 
    Även om det motsvarade tre årslöner vid 125% av minimumlönen i USA på kontot så motsvarade det mera en årslön för mig i Sverige. Som tur är hade både min fru och jag har varit flitiga sparare, Det är skönt att ha en del extra pengar på banken, speciellt då de sociala skyddsnäten inte är så bra här. Rent tekniskt har jag ingen uppsägningtid och kan bli av med jobbet omedelbart. Två veckor är dock praxis. 

    Vi flyttade till samma stad som hennes föräldrar bor i så vi kunde bo hos dom tills jag hittat ett jobb och kunde börja leta efter något eget. När man skall hyra eller köpa något i USA är det viktigt att man har en bra credit score. Som ny invandrare har man generellt ingen credit score alls då man inte har någon finansiell historia (att man betalat räkningar i tid, betalat lån i tid, kreditkort etc). Ett bra sätt att lite snabbare få en credit score är att skriva dig som autorized user på din blivande mans kreditkort. När du väl immigrerat och fått ett social security number är det viktigt att komplettera kreditkortsuppgifterna med det. Då rapporteras det till kreditbyråerna när räkningarna betalas och din credit score kommer sakta men säkert att bli bättre. Förhoppningsvis har han redan en credit score så att han kan stå som garant när ni tex hyr lägenhet.
    När vi köpte hus hade vi också VÄLDIGT svårt att få lån då jag inte hade två års deklarationer från USA (formulär W2). De allra flesta lånen kräver nämligen att man har just det. Vi fick gå till en mindre bank (en credit union) och fick betala lite högre ränta för att få låna alls. Om vi inte kunde lagt 20% handpenning hade det också varit helt kört.
  • TillFlorida

    Du kan inte åka till USA på turistvisum och gifta dig. Man får inte ta sig in i landet på ett non-immigrant visa (tex turist) och sedan gifta sig och försöka stanna om man från början hade för avsikt att gifta sig. Det kan tolkas som visa fraud och kan innebära att du blir utestängt från USA i 10 år.
    Om man är i USA på ett non-immigrant visa, träffar någon och bestämmer sig för att gifta sig så kan man göra det (även om det är struligt). Det viktiga är att man inte hade för avsikt att gifta sig och stanna i landet när man kom in i USA på ett non-immigrant visa. 

  • TillFlorida

    Jag tror att det var helt i sin ordning i ditt fall. Det är lite svårare att säga att man inte hade en tanke på att gifta sig och stanna i landet när man reser in på ett 90 dagars visa waiver till exempel. Det är helt OK att gifta sig på ett visa waiver (jag gjorde det), men då måste man åka hem till Sverige och ansöka om visum därifrån (enligt reglerna) alternativ ansöka om Fiancé visa (K1) och vänta med bröllopp tills man fått sitt K1.
    Då både min fru och jag bode i Sverige var det inte jobbigt för oss att vänta i Sverige tills jag fått mitt Cr-1 visa. 

  • TillFlorida

    Då du stannat för länge på ett visa waiver så kan du inte längre resa på visa waiver (ESTA), du måste söka ett turist/visitors visa (B-2 visa).

  • TillFlorida

    Om du kan skriva exakt vad de svarade på Engelska så kanske vi kan ge tips på vad det kan vara. Det kan vara t. ex. under paragrsaf 214(b), 221(g), 212(a) etc.

  • TillFlorida

    De brukar ange någon typ av kod för varför du blir nekad har jag för mig. Jag skulle tro att du behöver ganska starka bevis för anknytning till Sverige när din pojkvänn och hans barn är Amerikaner. I och med att du stannat för länge tidigare tycker de antagligen att det finns risk för att du har för avsikt att stanna kvar i USA.
    Om du kan få fram starkare bevis kan du nog söka igen.

  • TillFlorida

    Om du inte visade att du hade en lägenhet som du måste tuillbaka till så är det nog en bra början nästa gång (visa på ägandet och banklånet). Då du inte har ett jobb som du måste tillbaka till är det inte så mycket annat du kan använda dig av. Du kan försöka visa på att du har sparade pengar och att din familj bor i Sverige. Det du måste visa är att du har mycket starka band till Sverige.

Svar på tråden Att få uppehållstillstånd i USA.