• Myran76

    Att få uppehållstillstånd i USA.

    Jag har en lite speciell situation så kan kanske inte ge dig så bra råd. Jag är nämligen i USA på ett 5-årigt press-visum så därför hade jag ju rätt att vara där även innan jag fick mitt green card.

    Vi gifte oss i USA och ansökte sedan om green card för mig. Vi skickade in pappren i mars och fick tid för intervju i augusti. Vet ej hur lång tid det tar att få green card efter intervjun. Men en seg process är det! Under processen har jag kunnat resa in och ut i landet pga av att jag ansökte om "Travel document" i131 och pga att jag har ett giltigt visum.

    Som TillFlorida skriver så har du alternativet att åka in på "förlovningsvisum" och då får du stanna i USA men du får inte jobba. Vet inte om det går att ansöka om det, det får du läsa in dig på. Eller så gifter ni er och söker sedan green card av denna anledning. Eftersom jag gjorde hela processen i USA så tror jag att du skulle kunna söka ett 6-månaders turistvisum, åka till USA, gifta dig och skicka in pappren så snabbt som möjligt. Då har du ju 6 månader på dig som du befinner dig lagligt i landet pga ditt turistvisum. Jag tror då att du under processen kan ansöka om att få börja jobba medan du väntar på ditt green card. Kanske kan du även ansöka om att få stanna efter att ditt turistvisum gått ut om ni kommit en bit i processen.

    Men kolla detta noga. För om du blir tvingad att lämna landet när ditt turistvisum går ut så kanske du måste börja om processen i Sverige igen och det kostar ju varje gång, c:a $1500. Samt tar tid. Och stanna längre än ett visum ska du inte göra för det kan verkligen ställa till problem.

    Fyll i och samla alla papper i förväg så att allt är klart när ni väl har gift er för det är massor med papper och kan ta lång tid att samla ihop. Ansök om utdrag ur folkbokföringen från Skatteverket när du är i Sverige. Be om på både engelska och svenska. Det skickas bara till adressen där du är folkbokförd så bra att plocka upp medan du är i Sverige.

    Det här rådet fick jag av min vän som gått igenom samma process och vi skaffade och fyllde i alla dessa papper hon tipsade om:

    - i485 Green card application
 - filled out by you
    - i693 - Medical exam (performed by a surgeon general approved doctor)
    
- i130 - Petition for Alien Relative - filled out by your husband
    - i864 - Affidavit of Support - filled out by your husband (or whoever is your sponsor - could be him + his parents if he doesn't have enough legal income); use 864ez if he is only sponsor
    
- G325A Biographic information

    Optional:

    - i131 - Application for a travel document, so you can leave the country before getting the green card
    
- i765 - Employment authorization application (so you can work before getting green card)

    Read all instructions carefully to see about supporting documents: 

    - both of yours birth certificates with official translation; 

    - both of yours tax documents;
    
- Your college diploma (translated) and work information
    
- pictures of the two of you together, including wedding pix and pix with parents and family
    
- any joint finances
    - join checking account, leases, utility bills - anything you have that's on both of your names. Open a checking account (if you haven't already) right away!
    
- anything else you can think of that supports your claim of a bona fide marriage.

    En sak till att tänka på. När jag gift mig i USA och meddelade skatteverket om det tog det inte lång tid innan jag blev urskriven ur Sverige. De fick ju bevis på att jag hade starka band till USA. Detta innebär att du inte har rätt till svensk sjukvård längre, så länge du inte flyttar tillbaka till Sverige förstås. Så medan du är i USA är det ju bra om du har en bra sjukförsäkring där, för det går inte längre att åka tillbaka till Sverige för check-ups och liknande.

    Lycka till!

  • Myran76
    TillFlorida skrev 2013-08-18 15:26:27 följande:
    Du kan inte åka till USA på turistvisum och gifta dig. Man får inte ta sig in i landet på ett non-immigrant visa (tex turist) och sedan gifta sig och försöka stanna om man från början hade för avsikt att gifta sig. Det kan tolkas som visa fraud och kan innebära att du blir utestängt från USA i 10 år.

    Om man är i USA på ett non-immigrant visa, träffar någon och bestämmer sig för att gifta sig så kan man göra det (även om det är struligt). Det viktiga är att man inte hade för avsikt att gifta sig och stanna i landet när man kom in i USA på ett non-immigrant visa. 



    Det stämmer säkert men i mitt fall har det inte varit några problem trots att jag har ett non immigrant visa som jag åkte in på och sedan gifte mig i usa. Men kanske är 5 åriga pressvisum ett undantag. Jag skaffade mig ju inte visumet med avsikt att gifta mig.
  • Myran76
    TillFlorida skrev 2013-08-19 23:24:05 följande:
    Det är snarare det faktum att du inte hade för avsikt att gifta dig när du reste till USA med ditt pressvisum. 
    Jag hade ju inte avsikten att gifta mig när jag åkte in i USA första gången för 4 år sedan, men jag har ju varit in och ut en massa gånger sedan dess och de sista 2-3 gångerna innan bröllopet visste jag ju om att jag skulle gifta mig eftersom jag var förlovad. Kanske hade jag bara tur då att ingen har påpekat att det är att bryta mot reglerna.

    Efter bröllopet åkte jag också ut och in ett gäng gånger innan jag ansökte om green card. Det var ju inte bråttom eftersom jag hade ett 5-årsvisum redan. Det kändes som om det inte var giftermålet som var grejen utan själva ändringen av min visastatus som avgjorde när det blev känsligt.

    Men som sagt så har jag alltså ansökt om att ändra status från non-immigrant visa till green card här i USA. Det gjorde jag precis efter en inresa hit i mars i år. Efter att jag ansökt kunde jag inte resa ut och in igen hur som helst förrän jag dessutom ansökt om advance parole, men detta fick jag på 3 veckor och under min green card process har jag lämnat och kommit in i USA igen 2 gånger utan problem.  

    Jag säger inte att detta är ett sätt som fungerar för andra för det vet jag ju inte. Men jag har inte haft några problem.
  • Myran76
    cgbg skrev 2014-03-24 00:02:14 följande:
    hej,åkte in på ESTA,överstanna dumt nog 90dagar alltså totalt 180,
    tog mej hem till Sverige själv,detta var 9Jan 2013.

    ja undrar så..hur länge måste jag vänta tills jag kan söka visa igen? kan jag ens söka? 

    Ångrar mig såå!! 
    Min vän som stannade över sitta visum med 2 dagar fick inte komma in i USA igen på 5 år. Hon hade till och med problem att flyga via USA, och blev tex stoppad i Florida när hon skulle flyga från Sverige till Karibien. Nu när mer fem år har gått måste hon ansöka om visum varje gång hon vill åka hit, och tex när hon sökte visum för att komma på mitt bröllop så var jag tvungen att skriva ett brev om att hon var bjuden på bröllopet och hur viktigt det var för mig att hon skulle komma.

    Summa summarum - det är verkligen inte att rekommendera att stanna över sitt visum eller ESTA med ens en eller ett par dagar. Det kanske inte blir lika krångligt för alla som för min vän, men det är verkligen inte värt att ta risken om man vill besöka USA igen.
Svar på tråden Att få uppehållstillstånd i USA.