• Ellie

    Fullgången med 9 veckor kvar

    Fundera även på sjukskrivning för bebisarnas skull. Det är vanligt med för tidig födsel vid tvillinggraviditet, och de mår bäst av att stanna där inne så länge som möjligt. Sannolikheten att de ligger kvar ett tag till ökar om du vilar så mycket som möjligt. Har du råd - låt läkaren sjukskriva dig.

  • Ellie
    Thirtyplus skrev 2013-07-07 21:04:37 följande:
    Nä, sjukskrivningen i sig kan ju omöjligtvis minska risken för förtida förlossning.

    Många som väntar tvillingar blir sjukskriven redan i v. 25-30 nångång i förebyggande syfte. Sjukskrivningen är till för att mamman ska kunna vila och ta det lugnt eftersom att duplexgraviditeter medför större påfrestningar för mamman och även risker som moderkakslossning m.m.. vilket kan undvikas om mamman vilar och inte gör något fysiskt påfrestande. Ju mer mamman påfrestar kroppen desto större risk att förlossningen sätter igång eller att något händer så att den måste sättas igång för mammans och/eller bäbisarnas hälsa.
    Du skriver ju också att sjukskrivning kan minska risken för förtida förlossning (det understrukna).
  • Ellie
    Thirtyplus skrev 2013-07-07 21:21:35 följande:
    Nja,... egentligen skriver jag att om mamman vilar och tar det lugnt, så minskas riskerna.

    Bara för att man är sjukskriven behöver det ju inte betyda att man faktiskt tar det lugnt, så sjukskrivningen i sig kan ju omöjligt minska risken - det beror ju på vad man gör med sjukskrivningstiden :)

    Men vila är ju för den dels skull ingen garanti för att bäbisarna inte kommer för tidigt ändå. Vill dom ut, så kommer dom oavsett.
    Haha, ok, då är jag med. Jag tänkte mig att sjukskrivning var för att man skulle få chans att ta det lugnt, men det är såklart olika hur man gör.
    Och, visst håller jag med... "vill" de komma för tidigt så gör de det trots vila.
Svar på tråden Fullgången med 9 veckor kvar