• Leone i Västerås

    Inte sjutton kan det väl stämma att ett stekt ägg innehåller fler kcal än ett kokt?

    Ja, ett ägg stekt i teflonpanna utan extra fett såklart. Jag har nyligen lagt om min kost och håller på att gå ner i vikt. För att få lite extra hjälp bokade jag en tid med dietis, för extra ideér och sådär, och vi pratade om hur jag äter. Jag gillar ägg och äter det nästan varje dag, och varierar mellan kokt, stekt, omelett och äggröra. Nu hävdar hon att stekt ägg är mycket sämre kalorimässigt än kokt ägg, och jag undrar varifrån kalorierna isf kommer just när det steks? På riktigt, jag förstår det verkligen inte? Om jag knäcker ett ägg i en stekpanna (utan fett påpekar jag då igen) och tillagar det, eller kokar det i kastrull och äter det, vad är skillnaden. Dietisten påpekade flera gånger att det stekta var mycket sämre just ur kalorisynpunkt, men trots att jag frågade fick jag aldrig veta varför. Så, är jag helknäpp som inte fattar varför?


    Mamma till fyra underbara barn på jorden och två i himlen
  • Svar på tråden Inte sjutton kan det väl stämma att ett stekt ägg innehåller fler kcal än ett kokt?
  • funderaren

    Jag är kemist, kalorier är energi och energi kan inte skapas utan bara omvandlas. Skulle det vara fler kalorier i ägget efter stekning (utan fett) är den framtida energikrisen löst Cool

  • piikachuu

    Skumt :S hon menade inte ur proteinsynpunkt då? För då är väl kokta ägg bättre (om jag inte är helt fel ute..)

  • Leone i Västerås
    luspudel skrev 2013-07-17 13:25:50 följande:
    Är du säker på att hon förstod att du menade utan fett att steka i då?

    Alltså, helt säker kan man ju aldrig vara, men jag påpekade det flera gånger iaf
    Mamma till fyra underbara barn på jorden och två i himlen
  • Leone i Västerås
    piikachuu skrev 2013-07-17 13:29:42 följande:
    Skumt :S hon menade inte ur proteinsynpunkt då? För då är väl kokta ägg bättre (om jag inte är helt fel ute..)

    Nä, hon sa hela tiden att det var mer kalorier i ett stekt ägg (och att det var stekt utan fett hade jag ju talat om)
    Mamma till fyra underbara barn på jorden och två i himlen
  • Leone i Västerås

    För min del har det ju egentligen ingen betydelse, men jag undrade ju bara om jag TOTALT har missat nåt i den här frågan Tack till alla som svarat


    Mamma till fyra underbara barn på jorden och två i himlen
  • tjej87

    Jag är ingenjör inom livsmedel och jag kan säga att det inte kan bildas fler kalorier :) Däremot så får du ju i dig en mindre vikt mat och vill kanske därför äta mer och då får du i dig fler kalorier. Men om du räknar per ägg så spelar det ingen roll så länge du håller dig till att bara äta det ägget :)

    Siffror tagna ur luften:
    1 rått ägg väger 80 g, innehåller 50 kcal vilket ger 50/80*100=62,5 kcal/100g

    1 kokt ägg väger fortfarande 80 g, innehåller alltså fortfarande 50 kcal och är 50/80*100=62,5 kcal/100 g kokt ägg

    1 stekt ägg väger nu bara 70 g pga 10 g vätska som stektes bort. Alla 50 kcla är fortfarande kvar men fördelade på mindre totalvikt. Då har du 50/70*100=71,4 kcal/100 g stekt ägg

    Så per 100 g blir det mer men inte per ägg så länge man jämför lika stora ägg

  • Aniiee
    tjej87 skrev 2014-02-06 16:18:43 följande:
    Jag är ingenjör inom livsmedel och jag kan säga att det inte kan bildas fler kalorier :) Däremot så får du ju i dig en mindre vikt mat och vill kanske därför äta mer och då får du i dig fler kalorier. Men om du räknar per ägg så spelar det ingen roll så länge du håller dig till att bara äta det ägget :)

    Siffror tagna ur luften:
    1 rått ägg väger 80 g, innehåller 50 kcal vilket ger 50/80*100=62,5 kcal/100g

    1 kokt ägg väger fortfarande 80 g, innehåller alltså fortfarande 50 kcal och är 50/80*100=62,5 kcal/100 g kokt ägg

    1 stekt ägg väger nu bara 70 g pga 10 g vätska som stektes bort. Alla 50 kcla är fortfarande kvar men fördelade på mindre totalvikt. Då har du 50/70*100=71,4 kcal/100 g stekt ägg

    Så per 100 g blir det mer men inte per ägg så länge man jämför lika stora ägg
    Det var väldans stora ägg, det där =)

    TS, det var mig en udda dietist du träffat, men det blir ju lätt förvirrande, sånna här saker. Många dietister (och svanssons, för den delen) stirrar sig blinda på tabellerna framför näsan, tyvärr, utan att tänka efter så noga.
    Yaoi is the opiate of the fangirls
  • tjej87
    Aniiee skrev 2014-02-06 16:27:13 följande:
    Det var väldans stora ägg, det där =)

    TS, det var mig en udda dietist du träffat, men det blir ju lätt förvirrande, sånna här saker. Många dietister (och svanssons, för den delen) stirrar sig blinda på tabellerna framför näsan, tyvärr, utan att tänka efter så noga.
    Haha, japp! XL-ägg :)
    Nä men orkade inte tänka efter så tog bara något som gav relativt enkel matte :P
  • Kjell2
    tjej87 skrev 2014-02-06 16:18:43 följande:
    Jag är ingenjör inom livsmedel och jag kan säga att det inte kan bildas fler kalorier :)
    En nyfiken fråga här. Kalorimåttet på ett livmedel är vad vi kan ta upp och tillgodogöra oss. Bensin innhåller t ex väldigt mycket energi men är inget vi kan förtära och tillgodogöra oss. Samma sak med t ex vanligt gräs, inget vi som människor kan tillgodgöra oss, alltså 0 kalorier, men kor kan genom sin jäsprocess bryta ner och ta tillvara på innehållet.

    Finns det något livsmedel som genom någon tillagningsprocess kan öka sitt kalloriiinnhåll genom en ombildning från något vi inte kan tillgodogöra oss till något vi kan tillgodogöra oss? Någon jäs eller syrningsprocess t ex?
  • Nashico
    Kjell2 skrev 2014-02-06 17:01:50 följande:
    En nyfiken fråga här. Kalorimåttet på ett livmedel är vad vi kan ta upp och tillgodogöra oss. Bensin innhåller t ex väldigt mycket energi men är inget vi kan förtära och tillgodogöra oss. Samma sak med t ex vanligt gräs, inget vi som människor kan tillgodgöra oss, alltså 0 kalorier, men kor kan genom sin jäsprocess bryta ner och ta tillvara på innehållet.

    Finns det något livsmedel som genom någon tillagningsprocess kan öka sitt kalloriiinnhåll genom en ombildning från något vi inte kan tillgodogöra oss till något vi kan tillgodogöra oss? Någon jäs eller syrningsprocess t ex?

    Grym fråga!


     


    Man ser ju ofta i slv:s innehållstabeller att fryst och färsk mat inte innehåller samma energimäng. (Fryst oftast mindre, varför tro?)

  • Aniiee
    Nashico skrev 2014-02-06 17:08:00 följande:

    Grym fråga!


     


    Man ser ju ofta i slv:s innehållstabeller att fryst och färsk mat inte innehåller samma energimäng. (Fryst oftast mindre, varför tro?)


    Därför att fryst mat innehåller mer vatten..... mer vatten = mindre kalorier/100 gram.
    Yaoi is the opiate of the fangirls
  • Nashico
    Aniiee skrev 2014-02-06 17:12:59 följande:
    Därför att fryst mat innehåller mer vatten..... mer vatten = mindre kalorier/100 gram.
    Men hur kan den innehålla mer vatten? Vad kommer tillskottet ifrån?
  • sportpappa

    Kalorier är bara ett mått på energi så genom att värma upp maten så innehåller den faktiskt fler kalorier än kall mat.

  • Abessinia66

    Nej, men det är svårare att orka äta upp det kokta ägget.

  • Jesperaden

    Byt dietist.. verkar väldigt inkompetent.

    Ett ägg väger ofta ca 60g det är lika mkt energi oavsett tillagningssätt om du inte tillför stekfett i det här fallet.

    Absolut, som ovan redan påpekat i en enegitabell per 100g så kan det variera beroende av att mängden vatten minskat i det stekta ägget och det får ett högre energi innehåll per 100g.

Svar på tråden Inte sjutton kan det väl stämma att ett stekt ägg innehåller fler kcal än ett kokt?