Inlägg från: Anonym (Mamman) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Mamman)

    När ringer du Pelles lärare? a.k.a. Har lärare alltid jour?

    Jag är både lärare och förälder. Jag tycker att det är ok att elevers föräldrar ringer mig om det är kris. Det informera jag alltid om vid föräldramöten, och det händer ytterst sällan att föräldrar ringer hem. Jag har disciplinerade föräldrar i min klass. ;) Samma med mig som förälder. Jag ringer hem till barnens lärare om det är något som har hänt och som är jobbigt. Jag ringde t ex hem till ena sonens fröken en kväll när sonen haft en konflikt med ett annat barn under dagen och på kvällen deklarerade att han inte tänkte gå till skolan dagen därpå. Han berättade då massor under kvällen som var av så allvarlig art att jag genast behövde diskutera det med fröken. Inga konstigheter. 

  • Anonym (Mamman)
    Anonym (Eller?) skrev 2013-07-29 13:35:15 följande:
    Jag kan ändå inte tycka att det är så akut att det är värt att väcka barnets lärare. Mycket bättre att TRÖSTA barnet på kvällen och tala med läraren på morgonen. Vad är det akuta i situationen som läraren skulle kunna lösa kl. 22 på kvällen.

    Jag skulle också bli extremt upprörd i situationen men kl. 22 på kvällen ringer man inte barnens lärare... 
    Lärare har inte tid på morgonen. De släpper in klassen, och sedan är de med klassen. Så när ska man tala med dem, menar du? 
  • Anonym (Mamman)
    Anonym (Eller?) skrev 2013-07-29 13:46:49 följande:
    ... Kom 10 minuter innan lektionerna börjar?
    I de fall jag har haft anledning att diskutera med fröken har 10 min inte räckt. 
  • Anonym (Mamman)

    För att kunna samtala med sitt barn på rätt sätt kanske man behöver få veta lite mer om situationen. En av mina söner har en språkstörning och kan bara vagt redogöra för sådant som hänt. Hur ska jag då veta hela situationen? Jag måste få mer info från fröken eller annan personal som var där. I de fallen tycker jag att det är ok att ringa hem till läraren, dock före kl 20. Dock tycker jag att det är skandal att ingen personal ser när sonen är ledsen, det har hänt vid ett flertal tillfällen. 

  • Anonym (Mamman)

    Ni som tycker att lärare inte ska kunna nås på kvällen, hur tänker ni om vår situation. Min son är 6 år. Han har en språkstörning som gör att han inte helt kan redogöra för saker som har hänt under dagen. Vid flera tillfällen har han varit ledsen på kvällen, men inte riktigt kunnat förklara vad som hänt. Jag har vid dessa tillfällen inte fått några som helst signaler från personalen om att något hänt. Jag har sagt till dem att de måste berätta för mig om konflikter som eventuellt sker under dagen, men de menar att personal går om varandra osv. Så hur ska jag göra? Om sonen är jätteledsen på kvällen, vill berätta om något som hänt och som han tänkt på sedan han kom hem men inte kan uttrycka sig. Vad ska jag göra då, tycker ni? Han kan förstås säga namnen på personalen som varit där, men blir virrig och kan inte klart redogöra för vad som hänt? I sådana lägen vill jag faktiskt veta vad som hänt och brukar då ringa berörd personal. De vet om detta, och för att underlätta för sig själva så borde de ju se till att någon berättar för mig vad som hänt. Men det tycks vara lathet, och jag drar mig då inte för att ringa berörd personal på kvällen och fråga vad som hänt under dagen. Är det fel, tycker ni?

  • Anonym (Mamman)
    Anonym (svarar inte) skrev 2013-07-29 17:43:31 följande:
    Eftersom det verkar vara ett återkommande problem för dig så föreslår jag att du skapar någon rutin för det som inte innebär telefonsamtal på kvällen. Maila är ett bra tips. Eller ta det på dagtid.
    Om personalen inte kollar sin mail kvällstid alternativt att jag när jag hämtar inte möter den personal som var med vid incidenten, vad gör jag då? Ska jag kräva att all aktuell personal på skolan (för vem som helst kan ju ha varit rastvakt vid incidenter) kollar sin mail på kvällen? Och jag har ju bett att de ska föra över info om incidenter till den personal som är där när jag hämtar, men så sker inte. Så vad göra? 
  • Anonym (Mamman)
    Anonym (svarar inte) skrev 2013-07-29 17:52:29 följande:
    Nej det kan du inte kräva. Att det inte sker är nog för att de inte alltid har tid.
    Jag vet inte riktigt vad du ska göra faktiskt. Visst du kan ringa men hade du ringt mig flera gånger så hade jag slutat svara dig. Du får klura ut en annan rutin för att lösa problemet eller försöker trösta så gott det går utan att information.
    Jag fortsätter kräva att jag får info om incidenter av personalen när jag hämtar på em. Om så inte sker fortsätter jag att ringa på kvällstid för att få info om sådant som hänt. Jag tycker att det är deras skyldighet att hjälpa till när de vet att sonens diagnos försvårar för oss. Om personalen skulle sluta svara skulle jag ta upp problemet med rektor och barn- och bildningschefen i kommunen. Barn har rättigheter, speciellt barn med diagnos. 
  • Anonym (Mamman)
    Anonym (svarar inte) skrev 2013-07-29 17:56:34 följande:
    Möjligt men vi har inga skyldigheter att vara anträffbara på kvällar tyvärr.
    Om det var du som var sonens lärare, hur skulle du agera? 
  • Anonym (Mamman)
    Anonym (svarar inte) skrev 2013-07-29 18:02:06 följande:
    Jag hade gjort så gott jag kan dagtid men det hade garanterat brustit flera gånger,  det är väldigt sällan allt fungerar som det ska under en arbetsdag. Vi har inte resurserna till det. Tyvärr.
    Och då hade jag garanterat fortsatt ringa, till dig (eller om du inte svarar till dina kollegor) för att få veta vad som hänt under dagen. Mitt barns bästa är viktigast för mig. Och vi hade säkert haft oändliga möten för att se till att informationen SKULLE GES vid hämtning, det enklaste och smidigaste för alla parter. 
  • Anonym (Mamman)
    Punkster skrev 2013-07-29 18:16:51 följande:
    Jag har en gång lämnat ut mitt nummer till en förälder, och det ångrar jag bittert. Den föräldern använde det sedan som sitt försthandsval för att ta kontakt med mig, oavsett ärende eller tidpunkt. På min semester ringde hon och väckte mig tidigt på morgonen för att sjukanmäla sitt barn. Hon ringde på helgen för att meddela saker som att barnet skulle till tandläkaren på måndag eller skulle följa med någon kompis hem. Till slut fick jag, efter många vänliga önskemål, henne att sluta ringa mig genom att MYCKET argt påpeka att jag inte ville att hon skulle ringa på min privata telefon stup i kvarten.

    Det finns heller inga saker som är så akuta att de inte kan vänta till dagen efter. Även om ditt barn ligger döende så finns det inget jag kan göra åt saken där och då, från andra sidan telefonlinjen. Om klockan är 21 och du kommer på något superviktigt som du vill prata med läraren om så skickar du antingen ett mail, söker upp läraren i skolan dagen efter (vi är på plats både före och efter skoldagens slut) eller ringer på jobbtelefonen. Att ringa upp någon på fritiden för att fråga om något jobbrelaterat är i mina ögon mycket oförskämt.

    Det händer fortfarande ibland att föräldrar letar på mitt privata nummer på eniro och ringer för att fråga än det ena, än det andra. Jag påpekar då alltid (oavsett hur "akut" saken är) att de har ringt på min privata telefon, och hänvisar dem till min mail eller jobbtelefon. Jobbrelaterade mail kan jag svara på ibland efter arbetstid, det är en annan sak och det sker på mina villkor. Men jag accepterar inte att bli uppringd på fritiden. Beroende på veckodag så finns jag på plats på skolan mellan 6.30-18.30. Då svarar jag gärna i (jobb)telefonen, eller ännu hellre, pratar med föräldern ansikte mot ansikte.  
    Men om det är ni som brister? Om det är ni som inte lämnar info om sådant som hänt under dagen? Finns det ingen självkritik? Jag menar inte sådant som tandläkarbesök el dyl, jag menar om barn t ex slagits och skolan inte informerat förälder om detta vid hämtning. 
Svar på tråden När ringer du Pelles lärare? a.k.a. Har lärare alltid jour?