• Anonym (Sara)

    Jag är bröllopskoordinator - fråga mig vad ni vill

    Anonym (Wedding planner) skrev 2013-09-30 07:08:43 följande:
    Ja, bröllopstorget är inte precis rätt ställe att "ragga kunder på" haha. Men det är synd, för jag tycker att bröllopskoordination har fått oförtjänt dåligt rykte där. Oftast är det gänget som redan är gifta som klankar ner på det mest så fort någon tar upp ämnet (kanske är dom rädda att folk ska sluta fråga dom om råd?) 
    Jag tror fortfarande många tar hjälp av vänner och familj, men det är nog många som har en färdig tanke över hur dom vill ha och snarare "delar ut uppgifter" än att dom får allmän och spontan hjälp, om du förstår hur jag tänker.
    Den största fördelen med att anlita en koordinator är ju att du kan lämna över dom "tråkiga" områdena och lägga energin på just det som är kul. (ett bröllop är ju både ekonomi, research, planering, pyssel osv..)   Många DIY-are skulle ju därför kunna vinna otroligt mycket på en koordinator eftersom dom kan lämna över en del områden och sedan lägga mer energi på just pysslandet. Men det är absolut två läger och majoriteten av dom som är koordinator-positiva hänger inte på bröllopstorget, nej:) 

    Det som jag gör absolut mest av är "komma igång-konsutation". Jag hjälper alltså till att strukturera upp allt, så det inte blir så "maffigt" precis i början. Hjälper till med budget, prioriteringslistor, checklistor och gör planeringar så dom inte stressar igång med allt på en gång, i fel ordning eller glömmer något. 
    Just det där med komma igång-konsultation skulle nog många par ha nytta av. En av sakerna jag gör är ju att kolla upp vad dom prioriterar (var för sig) och det är sällan samma saker och dom är ofta inte medvetna om att dom tycker så olika. Går man inte igenom sådant, gör en gemensam prioriteringslista och kompromissar så blir det lätt så att man antingen har två starka viljor som vill lägga ner mycket pengar och kraft på alla sina viktiga områden (det blir dyrt) eller så blir en (omedvetet) överkörd. 

    Sedan hjälper jag till en hel del med trycksaker (inbjudningskort, festprogram och sådant). Letar inspiration, tar fram förslag och så. Jag har även gjort själva trycksakerna till ett par bröllop, men ofta skickar jag iväg det till ett tryckeri med lite mer kapacitet. Hur kul det än är att göra det själv så är det sällan värt det med tanke på hur mycket tid det tar.

    Oftast så är det ju endast en eller ett par områden paren vill ha hjälp med, som tex trycksakerna, eller att dom behöver hjälp att hitta lokal, inspiration till dekorationer (speciellt om dom har något specifikt tema)
    Då blir det ju dessutom inte jättedyrt heller.  

    Något som kommer mer och mer och som jag tror att jag kommer göra mycket om ett par år är att hjälpa till på bröllopet. Fixa i ordning i lokal, avlasta toastmasters och värdpar som ofta irrar runt och har mycket att göra på själva dagen, ta emot tårta, hämta blommor, hjälpa musiker, fotograf osv att komma i ordning, se till att personal får mat och hålla lite extra koll på köket... Helt enkelt se till att allt flyter och lösa alla eventuella problem som uppstår. Här kan ju brudparet sköta precis hela planeringen själv men sedan lämna över allt och kunna slappna av på själva dagen.  :)  
    Det kommer ju alltid att finnas (majoriteten, förmodligen)  folk som att fixa sitt bröllop själv. Du funderar inte på att ge ut dina bästa tips (planering, värt att tänka på osv) som en slags guide på nätet som du kan sälja till folk?
  • Anonym (Sara)

    På bröllopstorget får man intrycket av att det bara är bruden som håller på och planerar (och gärna vill ha det så, mannen verkar mest vara en statist). Är det så bland de par som kommer till dig, eller är båda lika engagerade?

  • Anonym (Sara)
    Anonym (Wedding planner) skrev 2013-09-30 08:50:08 följande:
    Allting blir ju mer och mer webbaserat (plus att folk vill få info snabbt och utan krångel) så planerna går faktiskt lite åt det hållet, utan att avslöja för mycket:)

     
    Faktiskt inte, men jag har nog haft tur. Jag har pratat med många anda i samma bransch (konditori, klänningsbutiker osv) och man har ju fått höra en och annan historia haha. 
    Visst har man träffat en och annan brud som varit lite speciell, men oftast så har det varit lite mer åt det hållet att hon varit såpass bestämd med vad hon vill ha så att hon i princip redan har planerat hela bröllopet och jag har undrat lite vad hon ska med mig till:P  

    Tyvärr, med vissa undantag såklart. Jag har nog bara haft ett par där mannen har varit den drivande. Det här är ju verkligen ett område där det är väldigt ojämställt fast åt andra hållet. Väldigt många kvinnor har ju fantiserat om och planerat sitt bröllop sedan dom var små (jag var en av dom kan jag ju erkänna) medan dom flesta män inte riktigt har brytt sig så mycket. Så när männen ser hur mycket deras partner brinner för det så är det nog lätt att kliva lite åt sidan och låta dom köra sitt race.

    Det märker man väldigt tydligt när dom får fylla i prioriteringar och lite sådant var för sig. Det är ofta dom (men framförallt bruden) blir förvånade och inser att dom kanske inte riktigt har föreställt sig bröllopet på exakt samma sätt. Det är mycket därför som jag låter dom fylla i det var för sig, så båda ska få inkluderas i planeringen.  

    Bröllop riktar sig generellt oftast mot bruden och det märkte jag väldigt väl även när jag och min man planerade vårt bröllop. I butiker och i kontakt med lokal-personal och liknande så var det alltid mig dom vände sig till, ibland även när det verkligen gällde min man (tex när vi skulle köpa hans kläder) och det var en rätt skum känsla.
     
    Sedan ska man ju kanske poängtera att det är långt ifrån som det är i USA, tack och lov:)  
    Tack för dina svar. Du har inte funderat på att utöka med babyshowers, det verkar ha letat sig till Sverige?
Svar på tråden Jag är bröllopskoordinator - fråga mig vad ni vill