• Blixa

    Aspergersföräldrar som vill utbyta tankar och erfarenheter

    Hej! En sådan här tråd har jag letat efter! Har en pojke med AS, en underbar liten 8-åring. :) Hur gammal är din?

  • Blixa
    Guldtrollsmamman skrev 2013-10-07 17:42:50 följande:

    Hej! Min dotter med AS är 10 år, underbar hon också förstås:)

    Har du vetat länge att din son har AS? Min dotter fick diagnosen när hon var 8 och det var om jag förstått det rätt väldigt tidigt.     

    Han fick diagnos för snart ett år sedan, så han var 7. Ja, jag har också förstått det som tidigt. :)
    Jag kontaktade BUP och rådfrågade dem p g a tics när han var sex år och vi hade haft kontakt med logoped innan dess. Vad var det som gjorde att ni inledde utredning?

    Jag måste bara passa på och berätta att vi nyss kommit hem från en solsemester på Rhodos. Första gången vi vågat oss på något sådant och det gick så bra! Sonen var mycket nöjd och hela familjen är nu utvilade och pigga! :)     
  • Blixa
    Fatheya skrev 2013-10-08 07:58:48 följande:
    Här hoppar jag in. Jag fick reda på i augusti att min gobit har aspergers så just nu försöker jag lära mig så mycket som möjligt om det här. Han är 9år.
    Välkommen! Kul att vi har rätt så jämngamla barn. :)
  • Blixa
    Fatheya skrev 2013-10-08 08:52:08 följande:

    Tackar! Ja, det var kul. Känns som att jag har trätt in i en helt ny värld, men jag landar väl så småningom i det här. Har fått större förståelse för min son iaf. Nu gäller det bara att hitta nya verktyg för att få honom att må bättre och fortsätta utvecklas.

    Mm. Det är en spännande värld! Är det något särskilt som ni/han har problem med? Här är den selektiva kosthållningen ett bekymmer... Men vi jobbar på det. :)
  • Blixa
    Fatheya skrev 2013-10-08 15:45:06 följande:


    Just nu är det nog att han är så rörig och överaktiv som är det största problemet. Han har adhd också och var sjuk igår så idag var han tydligen överallt i klassrummet. Kläderna hade han bara slängt på golvet och hans arbetshörna är en katastrofzon, vilket gör att han inte hittar sina saker och får svårare att koncentrera sig. Han har en egen arbetshörna för att han har en egen dator som hjälpmedel men den vägrar han oftast att använda.

    Han är precis likadan hemma. Saker överallt och han är överallt. Han säger att han inte vet hur man städar, han vet inte hur han ska göra.  



    Jobbigt! Min pojke har också stora bekymmer med att hålla ordning, men han är mer stillsam så det blir inte så märkbart. Struktur är viktigt för honom, var sak på sin plats. Hela hans rum är organiserat i olika lådor.

    När det gäller städning tänker jag att man måste vara väldigt konkret, typ: "Plockar du upp alla pennor och lägger i den här lådan så tar jag alla kulor?" 
  • Blixa

    Jag har försökt innan, men är det någon av er som har tips kring nagelklippning? Är era barn överkänsliga för sådant?

  • Blixa
    Ronjami skrev 2013-10-09 11:43:38 följande:

    Jag har en tjej på 9 år med Asperger, hon blev diagnosticerad då hon var 7 år. Är det någon här intte som INTE har några problem med era aspisar? Vi har inga problem med vår dotter i vardagen, hon behöver inga speciella förberedelser, gillar nya saker, världens goaste och snällaste, får aldrig utbrott. Hon är ju aspig socialt sätt men annars inga problem. ibland undrar man om man ska göra en ny utredning då man hör om alla problem som aspergerbarn brukar ha. Någon?



    Jag tycker inte heller att vi har några större problem med vår pojke, däremot tycker han att vissa saker är jobbiga. ;) På vilket sätt tycker du att hon är aspig?
  • Blixa
    Ronjami skrev 2013-10-09 12:26:22 följande:
    Hon kan använda lite speciella ord som ingen i hennes ålder använder, är inte så intresserad av att leka med kompisar (om det inte är saker som hon gillar att göra). I skolan är det största problemet att hon har svårt att ta in information när många pratar samtidigt. Hur är din kille? Vad är det han tycker är jobbigt?
    Han har ont av att klippa naglar, överkänslig för vissa lukter, t ex stekt svamp :D, selektiv med mat. 

    De andra grejerna är inget som ställer till problem direkt, ointresserad av vänner, högintresserad av Minecraft o s v.
  • Blixa
    Kraftverk skrev 2013-10-09 13:42:11 följande:
    Här smyger jag också in! Vi har en tioåring som utreds (vilka vansinniga väntetider det är!), men som sannolikt kommer få diagnoserna Asperger och ADHD. En första utredning gjordes hösten 2012 av en psykolog, som ställde de "preliminära" diagnoserna och nu väntar vi på att få komma till habiliteringen och till BUP för att avsluta utredningen där.

    Jag tycker att det går lite i perioder vad som är jobbigt/fungerar mindre bra, och just nu har vi ganska jobbigt med sömnen. Han har så väldigt svårt att komma till ro och somna på kvällarna, vilket gör att morgnarna som är jobbiga i vanliga fall, blir ännu värre. Att toppa asperger-problematiken med att vara riktigt, riktigt trött är inget vidare.

    Har ni förresten sett att SVT ska sända ett program som heter Orka! som handlar om barn som behöver lite extra stöd i skolan och vardagen. Det riktar sig till mellanstadiebarn och det tänkte jag att vi ska se tillsammans här hemma, bland annat skulle Asperger avhandlas och av den avsnittsinfon jag läste verkar programmet om Leo handla om vår son... Flört Han är fantastisk på att rita och teckna, men han förmår inte komma igång och jobba med någonting i skolan.

    Tack för tipset om TV-programmet. Det hade jag missat! :)

    Drygt med lång utredningstid... Här var de supersnabba. Hela utredningen tog en månad. Massor av besök, men hellre det och få det gjort snabbt!

    Vi är lyckligt lottade med sömn. Sonen somnar så fort han lägger huvudet på kudden. Däremot vaknar han till ganska många gånger per natt... Hoppas att ni snart får kontakt med hab. Kanske bolltäcke skulle kunna vara något för din kille?     
  • Blixa
    Ronjami skrev 2013-10-09 22:09:24 följande:

    Min dotter är känslig för ljud men annars är hon ganska stabil, har en normalstörd son som är väldigt överkänslig med att klippa naglar och med mat Flört
    Jag tycker ointresset av vänner är det som är mest utmärkande och det också det som oroar mig mest, själv hade jag jättemycket kompisar i hennes ålder.

    OK. Jag har själv aldrig varit särskilt social, så jag mår inte dåligt av att sonen inte är så intresserad av kompisar. Jag märker ju att han är nöjd. Ibland har han dock sagt att han vill leka med någon och då får vi ju gå in och stötta på ett helt annat sätt än vi gjorde för storasyster i den åldern.

    Sedan har även sonen och hans syster en ganska tajt relation så det blir mycket träning på samspel och lek med henne, vilket innebär mindre behov av andra kompisar.

        
Svar på tråden Aspergersföräldrar som vill utbyta tankar och erfarenheter